Rostade paranötter

Saltrostade paranötter är goda, nyttiga och blir som nya igen om du rostar dem. Passar som snacks, tilltugg före maten och till drinkar. Även som hälsosnacks, till utflykt eller vandringsmat så är paranötter utmärkta då de innehåller väldigt mycket energi och nyttigheter.  

Du kan rosta nötterna i ugnen eller i stekpanna. Nötterna håller sig goda i några dygn i lufttät burk och kan förberedas innan. Dessa är först doppade i saltlag så de får saltsmakt och sedan rostade. Man kan också rosta nötterna direkt och salta dem efterråt eller skippa saltet helt.  

Här har jag räknat 50 gram nötter per portion eller runt någon dl vilket räcker till tilltugg innan mat eller vid buffé. Köp mer eller mindre om du känner för det. Ska man ha som snacks i soffan där man kanske äter lite mer så räkna minst dubbelt 100 gram. 

4 portioner rostade paranötter

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 200 gram paranötter
  • 3 tsk salt
  • 3 dl vatten

Tillagning

  1. Mät upp och koka upp vatten och salt i en kastrull. Ta av från värmen och blanda i nötterna. Låt stå i någon minut. Häll sedan av saltvattnet. Skaka nötterna i durkslag.
  2. I UGNEN: Sätt ugnen på 225 grader. Sprid ut nötterna i en ugnspanna och rosta dem i ca 5-8 minuter i mitten av ugnen. Ta gärna ut och vänd runt dem mot slutet. De ska bli ljust rostade och riktigt varma men ej brända.
  3. I STEKPANNA: lägg nötterna i en stekpanna. Värm och rosta nötterna i förslagsvis tre omgångar. Rör om då och då tills de har fått lite färg och är vackert rostade. Det tar ca 3-4 minuter för varje omgång.
  4. Låt nötterna svalna något innan servering.
  5. Lägg upp paranötterna i skål och servera. Eller förvara i lufttät burk.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer