Rostade kastanjer

Att rosta egna kastanjer är lätt och blir mycket gott.

Nyrostade kastanjer är supergoda som de är som snacks eller så kan de serveras som en liten förrätt eller tapasrätt med smör smaksatt med lite citron och salt.

Du kan rosta kanstanjer i ugnen eller över grillen i folie. De går också att baka i micron i ca 4 minuter.

Rostade kastanjer är också gott tillbehör till finare kötträtter - speciellt anka och vilt. Vidare är rostade kastanjer goda i wok och med ex. ostronsås och purjolök som en liten egen rätt.

4 portioner rostade kastanjer

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram kastanjer
  • 4 dl grovt salt (valfritt)
  • 4 msk smör till servering (valfritt)
  • 2 msk citronsaft till servering (valfritt)
  • 1 tsk flingsalt till servering (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på max värme 250 grader.
  2. Lägg ett lager salt i botten på en ugnsform. Gärna ett ugsfast keramikfat. Man kan också rosta kastanjer utan salt.
  3. Snitta ett tydligt kryss i toppen på varje kastanj och lägg med krysset upp i saltet i formen.
  4. Rosta kastanjerna i 30 minuter. Kastanjerna är klara när skalet börjar spricka upp och de är mjuka inuti.
  5. Ta ut och låt svalna något innan du skalar kastanjerna. Ta också bort ev. luddig hinna innanför skalet.
  6. Ät som de är eller blanda dem varma med smör, citron och lite salt och servera som en liten förrätt eller tapas/sidorätt.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer