Rostade kastanjer

Att rosta egna kastanjer är lätt och blir mycket gott.

Nyrostade kastanjer är supergoda som de är som snacks eller så kan de serveras som en liten förrätt eller tapasrätt med smör smaksatt med lite citron och salt.

Du kan rosta kanstanjer i ugnen eller över grillen i folie. De går också att baka i micron i ca 4 minuter.

Rostade kastanjer är också gott tillbehör till finare kötträtter - speciellt anka och vilt. Vidare är rostade kastanjer goda i wok och med ex. ostronsås och purjolök som en liten egen rätt.

4 portioner rostade kastanjer

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram kastanjer
  • 4 dl grovt salt (valfritt)
  • 4 msk smör till servering (valfritt)
  • 2 msk citronsaft till servering (valfritt)
  • 1 tsk flingsalt till servering (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på max värme 250 grader.
  2. Lägg ett lager salt i botten på en ugnsform. Gärna ett ugsfast keramikfat. Man kan också rosta kastanjer utan salt.
  3. Snitta ett tydligt kryss i toppen på varje kastanj och lägg med krysset upp i saltet i formen.
  4. Rosta kastanjerna i 30 minuter. Kastanjerna är klara när skalet börjar spricka upp och de är mjuka inuti.
  5. Ta ut och låt svalna något innan du skalar kastanjerna. Ta också bort ev. luddig hinna innanför skalet.
  6. Ät som de är eller blanda dem varma med smör, citron och lite salt och servera som en liten förrätt eller tapas/sidorätt.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer