Rostade grönsaker med fetaost

Rostade grönsaker med fetaost, tomatsås och råris. En god vegetarisk rätt med sötma från rostade grönsaker kombinerat med sälta från fetaost samt sås av tomat.
Råris är valfritt men nyttigt och mättande att servera till.
Du kan välja andra grönsaker efter tycke och tillgång ex. rotselleri, kålrot, vitkål, palsternacka, potatis,

4 portioner rostade gronsaker med fetaost

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 1 huvud blomkål
  • 1 aubergine
  • 1 zucchini
  • 1 rödlök
  • 2 morötter
  • 3 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 150 gram fetaost
  • Tomatsås: 2 burkar hela tomater utan skal (krossade eller passerade tomater går också bra)
  • 1 gul lök
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk socker
  • 2 krm torkade chiliflakes eller några droppar tabasco
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 0,5 tsk torkad basilika
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Råris: 3 dl råris
  • 5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl vildris (valfritt)
  • 0,5 dl hackad färsk basilika eller bladpersilja att garnera med

Tillagning

  1. Börja koka råris om du vill ha det till: Mät upp vatten, råris, vildris och salt i en kastrull. Koka upp och rör om.
  2. Sätt på lock och låt riset koka på låg värme i 45 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Rostade grönsaker: Ansa och skär blomkål i små buketter. Skölj och skär aubergine och zucchini i grova bitar.
  5. Skala och klyfta rödlök.
  6. Skala och dela morötter i grova bitar.
  7. Skala och halvera vitlöksklyftor.
  8. Lägg i ett ugnsbleck och blanda med olivolja, salt och peppar.
  9. Rosta grönsakerna i ugnen i ca 30 minuter. Ta ut och vänd runt efter halva tiden och mot slutet.
  10. Tomatsås: Skala och hacka löken.
  11. Fräs löken i olivoljan i en gryta eller stekpanna med höga kanter. Skala och pressa i vitlöken.
  12. Tillsätt sockret samt tomatpurén och stek på medelvärme i 4 minuter.
  13. Tillsätt tomater, chili, basilika, rosmarin samt svartpeppar och koka på låg värme medan grönsakerna går klart i ugnen. Smaka av tomatsåsen med salt, peppar och chili.
  14. Smula fetaosten i en skål.
  15. Servera de rostade grönsakerna med tomatsåsen, smulad fetaost samt råris. Garnera ev. med lite grovt hackad färsk basilika eller bladpersilja.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer