Rostad vitlökssås

Introduktion och förberedelse

Rostad vitlökssås är en god sås till det mesta som grillat, lamm, kyckling, kött, fisk eller grönsaker.

Rostad vitlök blir mild, söt och mjuk. Vitlöken mosas sedan till sås med crème fraiche, citronsaft och honung.

Rosta gärna vitlöken med skal i ugnen om du ändå har den på annars kan du också skala samt skiva vitlöken och steka den mjuk.

Ett tips om du gillar vitlök är att dela en hel vitlök diagonalt och rosta mjuk i ugnen. Tryck sedan ut den mjuka vitlöken ur skalen. Då kan du använda en del av vitlöken till såsen och servera resten av vitlöken som tillbehör.

Vegan variant

Byt ut créme fraichen mot Oatly Fraiche för en vegan vitlökssås.

4 portioner rostad vitlökssås

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 5 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk citronsaft
  • 3 dl crème fraiche
  • 1 tsk honung, gärna Akacia
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. I ugn: rosta vitlöken med skal i ugnen tills den är mjuk i ca 25 minuter på 175 - 200 grader. Tryck sedan ut den mjuka vitlöken ur skalen. Detta är främst om du lagar något annat samtidigt i ugnen.
  2. I stekpanna: skala och skiva vitlöken och stek den mjuk på låg värme i olivolja i ca 10 minuter tills den har ljus brun färg. Akta så den inte bränns.
  3. Mosa eller stöt vitlöken i en mortel eller en skål till ett mos och blanda med övriga ingredienser.
  4. Smaka av med salt och peppar.
E-mail
Medel: 3.8 (55 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 223 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-10