Rostad vitlökssås

En god sås till det mesta som grillat, lamm, kyckling, kött, fisk eller grönsaker.
Rostad vitlök blir mild, söt och mjuk. Vitlöken mosas sedan till sås med crème fraiche, citronsaft och honung.
Rosta gärna vitlöken med skal i ugnen om du ändå har den på annars kan du också skala samt skiva vitlöken och steka den mjuk.
Ett tips om du gillar vitlök är att dela en hel vitlök diagonalt och rosta mjuk i ugnen. Tryck sedan ut den mjuka vitlöken ur skalen. Då kan du använda en del av vitlöken till såsen och servera resten av vitlöken som tillbehör.

4 portioner rostad vitlökssås

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 5 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk citronsaft
  • 3 dl creme fraiche
  • 1 tsk honung, gärna Akacia
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. I ugn: rosta vitlöken med skal i ugnen tills den är mjuk i ca 25 minuter på 175 - 200 grader. Tryck sedan ut den mjuka vitlöken ur skalen. Detta är främst om du lagar något annat samtidigt i ugnen.
  2. I stekpanna: skala och skiva vitlöken och stek den mjuk på låg värme i olivolja i ca 10 minuter tills den har ljus brun färg. Akta så den inte bränns.
  3. Mosa eller stöt vitlöken i en mortel eller en skål till ett mos och blanda med övriga ingredienser.
  4. Smaka av med salt och peppar.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer