Rostad spetskål

Rostad spetskål är ett gott och enkelt tillbehör. Svensk spetskål finns från vår, sommar till höst. Då är den fin och billig.  

Den rostade spetskålen kan även lyxas till genom att du öser några msk brynt smör och några droppar citronsaft över spetskålen vid servering. Ytterligare varianter är att tillsätta och rosta kålen med en hackad klyfta vitlök, något krm chili, andra örter som rosmarin, basilika och salvia. Vidare kan du ha med cocktailtomater och klyftad fänkål. Vid servering så kan man piffa upp spetskålen beroende på vad den ska serveras till. Strö över några msk hackad dill, några msk brynt smör och någon tsk citronsaft om du serverar spetskålen till fisk eller bara gillar det; till kött, kyckling eller vego passar det att garnera med några msk brynt smör eller olivolja, några msk hackad persilja, 0,5 dl rostade pumpafrön, någon msk balsamvinäger, flingsalt och nymalen svartpeppar. 

Rostad spetskål är smidigt att laga dubblera och spara till andra dagar eller till många på en fest eller buffé. Fyll långpannor med spetskål och rosta på. Håller sig några dagar i kylen och blir bara godare - se tips ovan för serveringen. Spetskål blir dock ej bra att frysa. 

2 portioner rostad spetskål

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram spetskål, helst ekologisk
  • 4 msk olivolja
  • 1 krm timjan eller 1 tsk plockad färsk timjan (valfritt)
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj kålen och skaka av den.
  3. Skär varje spetskålshuvud i fyra klyftor.
  4. Blanda spetskålen med olivolja, salt och peppar i en ugnsfast panna eller ugnsform.
  5. Rosta spetskålen i 20 minuter i mitten av ugnen.
  6. Ta ut och garnera ev. med lite färsk timjan eller annat grönt som hackad persilja.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer