Romtryffel chokladtryffel med rom

Romtryffel eller chokladtryffel med rom. Rom och choklad passar mycket bra ihop. En kanongod tryffel.
Servera gärna med mörk rom till och en god espresso eller annan kaffe.
Chokladsmeten ganachen kan du också använda till att fylla i chokladskal eller spritsa i små knäckformar
Tänk på att aldrig förvara choklad i kyla, 15-18 grader är chokladens idealtemperatur.

30 romtryfflar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 230 g mörk choklad 70%, helst från Venezuela
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång
  • 40 g flytande honung
  • 40 g osaltat smör
  • 3 msk rom, helst lagrad från Jamaica
  • 1 dl kakaopulver

Tillagning

  1. Dela på vaniljstången och pilla ut fröna.
  2. Lägg i en kastrull med grädden och koka upp med honungen.
  3. Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål.
  4. Häll den varma vätskan över chokladen och rör.
  5. Tärna smöret och vänd ner det i chokladsmeten. Svalnar chokladen för mycket kan du värma den i mikron. Denna fyllning kallas ganache.
  6. Tillsätt rom mot slutet och låt svalna i kylen någon timme.
  7. Rulla små bollar sk tryfflar av den stelnade chokladsmeten (ganachen). Använd förslagsvis en matsked och forma sedan tryfflar lite mindre än en valnöt i storlek. Rulla sedan romtryfflarna förslagsvis i kakaopulver på en tallrik.
  8. Förvara romtryfflarna svalt och mörkt förslagsvis i en burk med smörpapper.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer