Romsås med rödlök

En kall sås med valfri röd eller svart rom eller caviar, gräddfil, crème fraiche, hackad rödlök, citron samt gräslök.

Gott till stekt eller grillad fisk med kokt potatis samt nåt grönt tillbehör. Som förrätt kan man servera såsen till fiskterrine eller fiskpaté. Gott och enkelt för många är att ha såsen till varmrökt lax eller rökt makrill och servera med kokt potatis samt citron. En god lunch eller vardagsmiddag är annars att blanda såsen med räkor och ha till bakad potatis. Rårakor med sötpotatis och rökt lax är också en god och lite annorlunda vardagsmiddag eller lunch till helgen. 

Vidare förslag på förrätter är att fylla en halv avokado med räkor och såsen; eller toppa en smörstekt skiva bröd eller ha såsen till blinier

4 portioner romsås med rödlök

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • 80 gram rom eller caviar, röd eller svart (valfri sort)
  • 1,5 dl gräddfil
  • 1,5 dl crème fraiche
  • 1 dl finhackad rödlök
  • 1 msk citronsaft
  • 0,5 dl hackad gräslök
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och finhacka löken.
  2. Hacka gräslöken.
  3. Blanda rom, rödlök, gräddfil, creme fraiche, citronsaft, gräslök, salt och peppar i en skål. Spara ev. lite rom, gräslök och rödlök till garnering.
  4. Förvara såsen kallt fram till servering.
E-mail
Medel: 3.6 (9 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer