AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Sparrisrisotto med parmaskinka är en klassiker. Passa på och njut av vårens stora primör -...
Sök
Android

Rösti potatiskaka

Rösti potatiskaka Rösti eller potatiskaka från Schweiz. Rösti är riven potatis stekt i en stekpanna till en platt potatiskaka.
Rösti kan du laga med rå eller kokt potatis. Vanligast är rå riven potatis.
Käserösti är rösti med ost (käse på tyska). Den tycker jag blir bäst med kokt potatis.
Röstin kan serveras uppskuren i tårtbitar som potatistillbehör till den mesta mat ex. kött, grillat, vilt, fågel tom grillad fisk som lax, men också som en lunch eller kvällsmat med tomatsallad, grönsallad och stekt bacon eller fläsk.
Du kan också göra små förrättsrösti och servera med gräddfil, rom (löjrom), eller lite rökt lax, hackad rödlök samt gräslök. Portionera ut 1 dm stora rundlar i stekpanna.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 15)
4 port rösti eller potatiskaka
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • RÖSTI MED RÅ POTATIS: 5-6 stora fasta potatisar, vinterpotatisar
  • 0,5 gul lök
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja eller annan olja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm mald vitpeppar eller från kvarn
  • KÄSERÖSTI MED KOKT POTATIS OCH OST: 5-6 kokta stora skalade potatisar
  • 0,5 gul lök
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja eller annan olja
  • 1 dl riven lagrad ost
  • 0,5 tsk salt

Tillagning:

  1. RÖSTI MED RÅ POTATIS: Skala potatis och lök.
  2. Hacka löken eller strimla den fint.
  3. Riv potatisen grovt och lägg i ett durkslag. Skölj potatisen i kallt vatten.
  4. Blanda riven potatis, lök och salt i en bunke.
  5. Värm en stor stekpanna eller två mindre stekpannor.
  6. Lägg i smör och olivolja.
  7. Fördela potatisblandningen i pannan (pannorna) i ett jämt lager och platta till ca 1,5 - 2 cm tjockt.
  8. Stek potatisen först med lock i 5 minuter på något under max värme.
  9. Ta av locket och fortsätt steka röstin på medelvärme i 10 minuter. Akta så inte potatisen bränns (sänk värmen). Potatisen ska få brun färg och få en hård skorpa så att den rivna potatisen sitter ihop. Platta till potatisen med en stekspade och lossa undertill med stekspaden. Skaka på pannan så att potatisen lossnar.
  10. Vänd röstin försiktigt. Flippa rösten i luften eller vänd försiktigt med stekspade. Du kan också ta en tallrik och vända upp och ner över röstin och sedan vända upp och ner på pannan så röstin hamnar på tallriken. Dra sedan över rösten med den ostekta sidan nedåt tillbaks i pannan.
  11. Fortsätt steka röstin i 10 minuter på medelvärme tills den fått fin färg undertill och potatisen är mjuk.
  12. Du kan också sätta in röstin i pannan att gå klart i ugnen ca 15 minuter på 200 grader
  13. Stjälp upp röstin på fat och servera.
  14. RÖSTI MED KOKT POTATIS: Riv potatisen i en bunke.
  15. Skala och finhacka löken. Riv osten.
  16. Blanda potatis, lök, riven ost och salt.
  17. Värm en stor panna eller två mindre på högsta värme. Sänk värmen till medelvärme när pannan blivit varm.
  18. Lägg i smör eller olivolja och fördela potatisröran i pannan och platta till ett lager.
  19. Stek röstin i ca 5-10 minuter på medelvärme tills botten har fått färg och blivit knaprig.
  20. Vänd potatiskakan försiktigt och stek andra sidan knaprig.


 

Fler recept ur samma kategori som Rösti potatiskaka:

Potatismos
Potatismos på klassiskt vis med smör och mjölk. Potatismos blir gått av både mjöliga eller fasta potatisar. King Edward, Ukama, sparris eller mandelpotatis är goda sorter till potatismos.
Själv tycker jag mos på fast potatis blir utmärkt gott och lite rustikare med någon klump kvar.
Vispa ej potatismos för mycket med elvisp. Använd ej stavmixer om du inte vill ha potatisklister. Potatismoset består av celler som är fyllda med potatisstärkelse som är likt klister. Använd en potatisstöt eller visp och mosa potatisen. Tips är att pressa potatisen först i en potatispress och sedan röra ihop till mos.
Potatismos blir godare desto mer smör man har i moset. Till viss gräns förstås. En känd fransk stjärnkock sa han gjorde det perfekta moset med hälften av varje! Det är ju lite att ta i.
Istället för smör kan du ha olivolja i potatismos. Och smaksätta med basilika eller vitlök.
Chilipasta, pesto eller rotselleri, palsternacka eller majs blir också gott i mos.
Några förslag till smaksättning av potatismos: ersätt mjölk och smör samt tillsätt: 0,5 deciliter olivolja, 1 deciliter mjölk, 0,5 paket fryst hackad basilika (15 g). Eller så kan du ta några msk pesto.
Potatismos med chili: Tillsätt några knivsuddar chilipasta som sambal oelek eller harissa.
Potatismos med rotfrukter: Blanda ut potatisen med lite rotselleri och palsternacka
Potatismos med vitlök: smaksätt med pressad vitlök.
Hackad persilja, basilika, dragon, purjolök, majs, paprika blir också gott.
Matjestårta matjesilltårta
Matjestårta eller matjesilltårta. Matjestårta är inte en söt tårta utan en tårta med kavring till botten toppad med fyllning smaksatt med matjesill.
Matjesilltårta passar till allt tillfällen med sill (och nubbe) som förrätt, julbord, påskbord, midsommar osv.
Serverar du matjestårta som förrätt så kan du ha lite blandad sallad till (med olivolja, vinäger, salt, peppar) eller en sallad med tärnad gurka, tomat och ruccola i olivolja, vinäger, salt och peppar.
Serveras matjesilltårtan på buffé så kan du garnera tårtan med rädisor och hackad dill.
Heta räkor med skal som tapas
Heta räkor med skal serverade som tapas. Frästa eller wokade hela heta räkor med vitlök och chili är gott som tilltugg, tapas eller förrätt med gott bröd och lite vitlöksmajonnäs aioli.
Ett svalt vitt vin som ex. chardonnay från Australien passar till.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Raggmunk med stekt fläsk och rårörda lingon
Raggmunk med stekt fläsk och rårörda lingon. Stekt, knaprig raggmunk är klassisk svensk husmanskost när den är som godast.
Lingonsylt går ju bra istället för att göra egna rårörda lingon.
Du kan också använda färdig pannkakssmet och blanda med riven potatis så har du smet till raggmunkar klar.
Rårivna morötter samt zucchini (skala dem först) är gott till raggmunkar.
Potatisgratäng med chevre
Potatisgratäng med chevre eller getost, grädde och vitlök. En god krämig variant på potatisgratäng.
Potatisgratäng med vitlök
Potatisgratäng med vitlök, mjölk och grädde. God som tillbehör till det mesta. Sås och potatis i ett.
Potatisgratäng kan förberedas innan och värmas till servering.
Se alla recept ur kategorin Potatisrecept
Smörrebröd med lax och majonnäs
Smörrebröd med lax och majonnäs. Danska smörgåsar med rökt lax, majonnäs och citron.
Stekt fläsk med persiljesås
Stekt fläsk med persiljesås. Dansk husmanskost som är mycket god och utmärkt variation till fläsk med bruna bönor.
I Danmark är det vanligt med färskt fläsk istället för rimmat fläsk. Rimmat fläsk är dock lättare att hitta i Sverige och blir gott det med.
Det är också gott med en grönsallad eller tomatsallad till.
Lax Wellington
Lax Wellington. Smördegsinbakad lax med svampfyllning. En variant på oxfilé Wellington fast med laxfilé.
Här serverad med beurre blanc (smörsås), rostade potatishalvor, rostad blomkål med vitlök samt kokt blomkål och morot.
Du kan välja andra tillbehör efter eget tycke också. Då följer du bara receptet för att tillaga den inbakta laxen.
Istället för fryst färdig smördeg är hemgjord smördeg ett godare alternativ men det är mer arbete. Sök på hemgjord smördeg här på Receptfavoriter.se
Se alla recept ur kategorin Mat från övriga västeuropa
Grillade grönsaker
Grillade grönsaker passar till det mesta, både som tillbehör till grillat som på buffén.
Du kan välja andra grönsaker som halverade tomater samt grönsaker som kokt sparris (förkoka i 4 minuter), morot (förkoka i 5 minuter) och små hela potatisar (förkoka i 15 minuter). Kokt majs är också gott (förkoka i 15 minuter). Det finns förkokt majs också som man kan grilla direkt.
Kokt majskolv
Kokt majskolv. Nyplockad sockermajs med smör, salt och peppar. Corn on the cob kallar amerikanerna det. En god förrätt eller tillbehör till det mesta. Kan också läggas i frysen. Vidare kan du skära bort majsen så har du jättegod majs till sallad och annat.
Risotto med svamp svamprisotto
Svamprisotto. Risotto med svamp. Denna svamprisotto är god som den är med riven parmesan eller som tillbehör till det mesta ex. grillad kyckling, fläskfile, lax osv.
Du kan använda champinjoner men annan svamp som kantareller, Karl-Johan, shii-take, ostronskivling, skogschampinjon osv. Torkad svamp som kantarell, trattkantarell eller Karl-Johan fungerar också utmärkt att göra svamprisotto på. Karl Johan är Italienarnas favorit.
Riktigt lyxig blir svamprisotton med några droppar tryffelolja och rejält med riven parmesanost på precis innan servering.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Oxfilé med vitlökssmör
Oxfilé med vitlökssmör. Grillad eller stekt oxfilé med klyftpotatis, grönsallad och vitlöksfräst zucchini och morot.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Vintips till är ett fylligt rött vin ex. en Cabernet Sauvignon från Frankrike, Chile eller Sydafrika eller en röd Shiraz från Australien.
Lammfilé med potatisgratäng
Lammfilé med potatisgratäng och rödvinssås. Du kan använda lamminnerfilé eller lammytterfilé. Gott med grönsallad och tärnad tomat.
Lammytterfilé går minst lika bra och själv tycker jag den är lika mör och god som lamminnerfilé. Vidare är lammytterfilé vanligare i butiken.
Gräddstuvad pyttipanna
Gräddstuvad pyttipanna kan du laga på nyköpt kött eller köttrester som stek, buffékött eller liknande rester.
Pytten kan serveras med stekt ägg också om man vill det. Gott till är saltgurka, inlagda rödbetor samt en grönsallad med ex. tärnade tomater och kokta svarta bönor, vinäger samt olivolja.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat

Gilla oss på Facebook