AKTUELLT FRÅN KOCKEN
gg, sill och lamm är klassiskt till påskbordet. Fyllda ägghalvor med rom är en av många varianter av...
Sök
Android

Rösti potatiskaka

Rösti potatiskaka Rösti eller potatiskaka från Schweiz. Rösti är riven potatis stekt i en stekpanna till en platt potatiskaka.
Rösti kan du laga med rå eller kokt potatis. Vanligast är rå riven potatis.
Käserösti är rösti med ost (käse på tyska). Den tycker jag blir bäst med kokt potatis.
Röstin kan serveras uppskuren i tårtbitar som potatistillbehör till den mesta mat ex. kött, grillat, vilt, fågel tom grillad fisk som lax, men också som en lunch eller kvällsmat med tomatsallad, grönsallad och stekt bacon eller fläsk.
Du kan också göra små förrättsrösti och servera med gräddfil, rom (löjrom), eller lite rökt lax, hackad rödlök samt gräslök. Portionera ut 1 dm stora rundlar i stekpanna.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 12)
4 port rösti eller potatiskaka
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • RÖSTI MED RÅ POTATIS: 5-6 stora fasta potatisar, vinterpotatisar
  • 0,5 gul lök
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja eller annan olja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm mald vitpeppar eller från kvarn
  • KÄSERÖSTI MED KOKT POTATIS OCH OST: 5-6 kokta stora skalade potatisar
  • 0,5 gul lök
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja eller annan olja
  • 1 dl riven lagrad ost
  • 0,5 tsk salt

Tillagning:

  1. RÖSTI MED RÅ POTATIS: Skala potatis och lök.
  2. Hacka löken eller strimla den fint.
  3. Riv potatisen grovt och lägg i ett durkslag. Skölj potatisen i kallt vatten.
  4. Blanda riven potatis, lök och salt i en bunke.
  5. Värm en stor stekpanna eller två mindre stekpannor.
  6. Lägg i smör och olivolja.
  7. Fördela potatisblandningen i pannan (pannorna) i ett jämt lager och platta till ca 1,5 - 2 cm tjockt.
  8. Stek potatisen först med lock i 5 minuter på något under max värme.
  9. Ta av locket och fortsätt steka röstin på medelvärme i 10 minuter. Akta så inte potatisen bränns (sänk värmen). Potatisen ska få brun färg och få en hård skorpa så att den rivna potatisen sitter ihop. Platta till potatisen med en stekspade och lossa undertill med stekspaden. Skaka på pannan så att potatisen lossnar.
  10. Vänd röstin försiktigt. Flippa rösten i luften eller vänd försiktigt med stekspade. Du kan också ta en tallrik och vända upp och ner över röstin och sedan vända upp och ner på pannan så röstin hamnar på tallriken. Dra sedan över rösten med den ostekta sidan nedåt tillbaks i pannan.
  11. Fortsätt steka röstin i 10 minuter på medelvärme tills den fått fin färg undertill och potatisen är mjuk.
  12. Du kan också sätta in röstin i pannan att gå klart i ugnen ca 15 minuter på 200 grader
  13. Stjälp upp röstin på fat och servera.
  14. RÖSTI MED KOKT POTATIS: Riv potatisen i en bunke.
  15. Skala och finhacka löken. Riv osten.
  16. Blanda potatis, lök, riven ost och salt.
  17. Värm en stor panna eller två mindre på högsta värme. Sänk värmen till medelvärme när pannan blivit varm.
  18. Lägg i smör eller olivolja och fördela potatisröran i pannan och platta till ett lager.
  19. Stek röstin i ca 5-10 minuter på medelvärme tills botten har fått färg och blivit knaprig.
  20. Vänd potatiskakan försiktigt och stek andra sidan knaprig.


 

Fler recept ur samma kategori som Rösti potatiskaka:

Tomat och auberginegratäng
Tomat och auberginegratäng är ett italienskt tillbehör som passar till det mesta. En gratäng med aubergine varvat med mozzarellaost täckt av tomatsås samt gratinerat med parmesan.
Ett gott alternativ till potatisgratäng men med lågt GI.
Förbered gärna tomatsåsen dagen innan. Dubbla gärna tomatsåsen så har du en god extra middag ex. spagetti med tomatsås (koka ev. med ex. räkor, bacon eller köttfärs).
Kronärtsskocka i creme fraiche och örter
Kronärtsskocka i creme fraiche och örter är en god sidorätt eller tillbehör. Passar till tapas, buffe eller tilltugg aptitretare. Hela små skockor eller bottnar spelar ingen roll.
Servera röran kall i en skål med assietter och gaffel till samt gott bröd som tapas eller tilltugg. Eller som tillbehör till en rätt eller på en buffe.
Marinerade gröna linser med balsamico
Marinerade gröna linser med balsamico, rödlök, purjolök, vitlök samt olivolja.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Syster Cecilias potatis sallad
Syster Cecilias potatis sallad. Recept på min systers jättegoda potatis sallad som passar perfekt till grillningen på midsommarafton och till köttbullarna på julafton!
En smal, god och lite nyttigare potatissallad med fransk senap, vinäger och god olivolja.
Jansons Frestelse
Jansons frestelse. Jansons frestelse är en slags potatisgratäng. Jansonrecept görs med potatis, ansjovis, lök, grädde, mjölk och smör samt ströbröd.
Färskpotatis kokt
Kokt färskpotatis. Här kommer lite tips till att koka färskpotatis. Koka gärna med några dillstjälkar (blir ofta blir över i matlagningen vid ex. midsommar).
Jag brukar först koka upp vatten vid sidan och hälla över potatisarna. Det är speciellt bra om du kokar en stor kastrull färskpotatis som annars tar lång tid att koka upp. Kokar du mindre antal potatisar så har det ingen större betydelse då det kokar upp snabbt ändå.
Att koka färskpotatisen är ett hedersuppdrag som absolut ej får gå fel. Färskpotatis kan serveras med smör och salt ex. till matjessill, gräddfil och hackad gräslök.
Kolla gärna potatisen ofta det är bättre än att den blir överkokt.
Tänk på att färskpotatisen fortsätter att mjukna lite efter man slutar koka den. Så det är bättre att ta den lite för tidigt och låta den stå och ånga med hushållspapper och lock lite vid sidan ett tag.
Gott är att koka med kummin - gärna i en tygpåse.
Räkna med 6-7 små eller 4-5 större färskpotatisar per portion.
Salta ca 1 msk per liter vatten. Smaka på vattnet, det ska vara salt.
Se alla recept ur kategorin Potatisrecept
Smörgås trekant med cheddarost
Smörgås trekant med cheddarost är matiga smörgåstrekankter med cheddarost som passar till bjudning, picknick och buffe. Små sandwich.
Rösti potatiskaka
Rösti eller potatiskaka från Schweiz. Rösti är riven potatis stekt i en stekpanna till en platt potatiskaka.
Rösti kan du laga med rå eller kokt potatis. Vanligast är rå riven potatis.
Käserösti är rösti med ost (käse på tyska). Den tycker jag blir bäst med kokt potatis.
Röstin kan serveras uppskuren i tårtbitar som potatistillbehör till den mesta mat ex. kött, grillat, vilt, fågel tom grillad fisk som lax, men också som en lunch eller kvällsmat med tomatsallad, grönsallad och stekt bacon eller fläsk.
Du kan också göra små förrättsrösti och servera med gräddfil, rom (löjrom), eller lite rökt lax, hackad rödlök samt gräslök. Portionera ut 1 dm stora rundlar i stekpanna.
Smörrebröd med panerad fiskfilé
Smörrebröd med panerad fiskfilé och remouladsås.
Se alla recept ur kategorin Mat från övriga västeuropa
Söt stark hemgjord senap
Söt och stark hemgjord senap gjord med senapspulver, socker, vatten och ättika.
Tortillatrianglar med ost
Heta tortillatrianglar med lagrad ost, chili- och vitlöksolja. Enkla och goda som tilltugg, till buffé, soppa eller texmex.
Du kan byta chiliflakes mot färsk röd chili eller annan chili efter tycke. Exempelvis en hetare chili eller inlagda hackade jalapenos om du vill ha mycket heta tortillatrianglar.
Du kan också grilla tortillabröden på grillen eller under ugnsgrillen (grilla dem då som fyra bröd med osten uppåt och slå sedan ihop dem - kör dem ev. sedan i en varm stekpanna för att de ska få en knaprig yta).
Grekisk sallad
Grekisk sallad med fetaost, oliver, tomat, gurka, rödlök och sallad samt dressing.
Grekisk sallad är god som lätt och nyttig lunch gärna serverat med bröd. Kan också serveras som förrätt, på buffé eller tillbehör ex. till grillat.
1 röd och gul paprika, gul lök istället för rödlök, 3 dl kokta vita bönor, 4-6 kokta kalla potatisar är också gott i grekisk sallad och då blir den matigare (speciellt med kokt potatis i).
Vidare kan man toppa med grillad kyckling och/eller halloumiost för en god grillmiddag.
Desto godare råvaror du använder ju godare blir salladen ex. ekologiska kvisttomater, kalamataoliver, riktig fetaost, kallpressad fruktig olivolja, vällagrad vinäger, nymalen svartpeppar osv.
Jag tycker ej man behöver salta grekisk sallad så mycket då fetaosten och oliverna är salta i sig.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Crepes med räkor
Crêpes med räkor. Räkcrêpes eller pannkakor fyllda med räkstuvning som gratinerats med lite ost.
Gott till är att garnera med lite handskalade räkor samt servera med en grönsallad och ev. en tomatsallad.
Ska du servera till förrätt så räcker en stor crêpe med lite grönsallad fint - då blir det till 8 portioner.
Sillbullar med korintsås
Sillbullar med korintsås är en gammal favorit som serveras med kokt potatis. Korintsås är en sötsur sås med korinter - mindre slags russin.
Tillsätt mer ättika om du önskar syrligare korintsås.
En del vänder bullarna i rågmjöl innan de steks. Det är inte bara sill i sillbullar utan kött också. Kokt kalvkött blir godast. Har man andra köttrester går de givetvis bra. Saltsill ska ligga i mjölk först, redan urvattnade sillfiléer kan användas direkt. Blir smeten för fast går det bra att spä med grädde. Blir den för tunn kan du tillsätta ströbröd.
Fiskbiffar fiskburgare
Fiskbiffar eller fiskburgare. Biffar eller burgare med fiskfärs du kan servera med kokt potatis, vitvinssås samt gröna ärtor och sallad.
Vidare kan de serveras som vanliga burgare med stekt bröd, dressing, tomatskivor, sallad och rödlöksskivor.
Fiskbiffar är också goda till potatismos, spenat och grönsaker.
Fråga efter fiskfärs i fiskdisken eller som här mal fiskbitar i matberedaren.
Du kan ta hälften lax och hälften vit fisk.
Färsen kan du smaksätta med 1/2 dl frysta provencalska kryddor; hackad ansjovis och gräslök; kapris, rödlök och rödbetor; kaviar; hackad basilika; hackade svart oliver och soltorkad tomat.
Fisk som passar till färs är lax, torsk, gädda, plattfiskfileer, hajmal eller alaska pollock.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat

Gilla oss på Facebook