AKTUELLT FRÅN KOCKEN
På våren har vi i Sverige den späda vårrabarbern som växer så det knakar. Mot hösten har...
Sök
Android

Rösti potatiskaka

Rösti potatiskaka Rösti eller potatiskaka från Schweiz. Rösti är riven potatis stekt i en stekpanna till en platt potatiskaka.
Rösti kan du laga med rå eller kokt potatis. Vanligast är rå riven potatis.
Käserösti är rösti med ost (käse på tyska). Den tycker jag blir bäst med kokt potatis.
Röstin kan serveras uppskuren i tårtbitar som potatistillbehör till den mesta mat ex. kött, grillat, vilt, fågel tom grillad fisk som lax, men också som en lunch eller kvällsmat med tomatsallad, grönsallad och stekt bacon eller fläsk.
Du kan också göra små förrättsrösti och servera med gräddfil, rom (löjrom), eller lite rökt lax, hackad rödlök samt gräslök. Portionera ut 1 dm stora rundlar i stekpanna.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 17)
4 port rösti eller potatiskaka
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • RÖSTI MED RÅ POTATIS: 6 stora fasta potatisar, vinterpotatisar
  • 0,5 gul lök
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja eller annan olja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm mald vitpeppar eller från kvarn
  • KÄSERÖSTI MED KOKT POTATIS OCH OST: 6 kokta stora skalade potatisar
  • 0,5 gul lök
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja eller annan olja
  • 1 dl riven lagrad ost
  • 0,5 tsk salt

Tillagning:

  1. RÖSTI MED RÅ POTATIS: Skala potatis och lök.
  2. Hacka löken eller strimla den fint.
  3. Riv potatisen grovt och lägg i ett durkslag. Skölj potatisen i kallt vatten.
  4. Blanda riven potatis, lök och salt i en bunke.
  5. Värm en stor stekpanna eller två mindre stekpannor.
  6. Lägg i smör och olivolja.
  7. Fördela potatisblandningen i pannan (pannorna) i ett jämt lager och platta till ca 1,5 - 2 cm tjockt.
  8. Stek potatisen först med lock i 5 minuter på något under max värme.
  9. Ta av locket och fortsätt steka röstin på medelvärme i 10 minuter. Akta så inte potatisen bränns (sänk värmen). Potatisen ska få brun färg och få en hård skorpa så att den rivna potatisen sitter ihop. Platta till potatisen med en stekspade och lossa undertill med stekspaden. Skaka på pannan så att potatisen lossnar.
  10. Vänd röstin försiktigt. Flippa rösten i luften eller vänd försiktigt med stekspade. Du kan också ta en tallrik och vända upp och ner över röstin och sedan vända upp och ner på pannan så röstin hamnar på tallriken. Dra sedan över rösten med den ostekta sidan nedåt tillbaks i pannan.
  11. Fortsätt steka röstin i 10 minuter på medelvärme tills den fått fin färg undertill och potatisen är mjuk.
  12. Du kan också sätta in röstin i pannan att gå klart i ugnen ca 15 minuter på 200 grader
  13. Stjälp upp röstin på fat och servera.
  14. RÖSTI MED KOKT POTATIS: Riv potatisen i en bunke.
  15. Skala och finhacka löken. Riv osten.
  16. Blanda potatis, lök, riven ost och salt.
  17. Värm en stor panna eller två mindre på högsta värme. Sänk värmen till medelvärme när pannan blivit varm.
  18. Lägg i smör eller olivolja och fördela potatisröran i pannan och platta till ett lager.
  19. Stek röstin i ca 5-10 minuter på medelvärme tills botten har fått färg och blivit knaprig.
  20. Vänd potatiskakan försiktigt och stek andra sidan knaprig.


 

Fler recept ur samma kategori som Rösti potatiskaka:

Kokta kikärter
Kokta kikärter. Grundrecept på hur du kokar kikärter. Kikärter är mycket gott, nyttigt och billigt som tillbehör, i sallader, mosat med vitlök och olivolja samt tahini (sesampasta) till hummus med mera.
Här har jag kokt ett helt paket på 500 gram kikärter som blir ca 1,5 liter färdigkokta kikärter. Räkna att en dl okokta kikärter blir ca 2,5 dl kokta.
Koka gärna ett helt paket och frys in kikärterna i små omgångar i fryspåsar att ta fram när det behövs.
Har du ej tid att blötlägga kikärterna så kan de kokas någon timme innan eller direkt men då får du koka dem någon timme extra.
Mylta på hjortron hjortronmylta
Mylta på hjortron eller hjortronmylta. En slags sylt på hjortron. Rårörda hjortron med socker.
En riktig delikatess som passar till vaniljglass, parfait och desserter som ex. ostkaka.
Whiskymarinerade russin
Whiskymarinerade russin är gott till glögg eller desserter. Välj ekologiska russin från ex Saltå kvarn eller Kung Markatta samt en neutral whisky utan rökkaraktär (om du inte gillar rökiga russin förstås).
Istället för whisky kan du ta annan sprit som ex. calvados, konjak, rom eller lagrad tequila.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Potatismos med basilika
Potatismos med basilika eller basilikamos. Gott potatismos som omväxling till vanligt potatismos till det mesta. Speciellt till vilt som renskav, älggryta eller rådjursfilé.
Om du serverar moset som vegetariskt tillbehör så tänk på att parmesanost och annan ost ej är vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Potatisgratäng med palsternacka
Potatisgratäng med palsternacka, ost, grädde, lök, vitlök och mjölk. En god gratäng som får en touch av sötma från palsternackan.
Palsternacksmos
Palsternacksmos med potatis, smör och mjölk. Ett lite sötare och smakrikare mos som passar till fisk, kött och grillat. Gott som tillbehör till det mesta.
Om du vill kan du laga moset på enbart palsternackor. Annat gott man kan ha i moset är rotfrukter som rotselleri, persiljerot, kålrot eller mort. Vidare kan man smaksätta moset med pressad vitlök; någon tsk sambal oelek, hackad örter som persilja och basilika osv.
Se alla recept ur kategorin Potatisrecept
Äggtoddy
Äggtoddy med konjak, calvados eller annan sprit till jul eller påsk. Utan sprit blir äggtoddyn alkoholfri och passar då för hela familjen. Receptet kan såklart dubblas. Tillsätter du varm mjölk, lite mer sprit och lite riven muskot får du Eggnog.
Oxfilé Wellington
Oxfilé Wellington. Smördegsinbakad oxfilé med svampfyllning. Lagas i ugnen. Här serverad med skysås med portvin, rostade potatishalvor, rostad blomkål med vitlök samt kokt blomkål och morot.
Du kan välja andra tillbehör efter eget tycke också. Då följer du bara receptet för att tillaga oxfilén.
Istället för fryst färdig smördeg är hemgjord smördeg ett godare alternativ men det är mer arbete. Sök på hemgjord smördeg här på Receptfavoriter.se
Om man vill kan man ha i 150 gram tärnat fläsk eller kycklinglever och mixa med svampröran. Det blir dock gott med bara svamp tycker jag.
Frukt och nötkaka engelsk fruktkaka
Frukt och nötkaka till jul. En klassisk engelsk god fruktkaka eller julkaka bakad med torkad frukt i konjak och nötter.
Räkna att du får ut ca 20 skivor.
Engelsk frukt och nötkaka är i princip en sockerkaka med kryddor, massor av torkad frukt samt nötter och ibland smaksatt med sprit som rom, whisky eller konjak. Klassiskt är att slå in julkakan i en handduk fuktat med whisky, rom eller konjak (calvados funkar också). Sedan får frukt och nötkakan mogna några dagar och sedan håller sig i några veckor.
Fruktkakan äter man sen till teet eller fikat i tunna skivor. Eller så ger man bort frukt och nötkakan som julkaka kanske inslagen i något fint paket eller burk.
Det finns många varianter av frukt och nötkaka. De flesta torkade frukter hackade i bitar passar i julkakan; vanligast är fikon, russin och aprikoser men också dadlar (urkärnade), plommon, äppelskivor, torkad papaya, torkad ananas eller tranbär funkar. Vidare är nötter som hackad mandel, valnötter, pistage vanliga samt även paranötter, pekannötter eller hasselnötter goda i.
Smaksättning av frukt och nötkakan kan också göras med syltade apelsinskal, röda cocktailbär, sprit som rom, whisky, konjak eller tom glögg, apelsinjuice, rivet skal av apelsin eller citron efter smak. Nedan recept på frukt och nötkaka är ett förslag men du kan såklart prova att byta ingredienser som du vill.
Ett trick är att marinera den torkade frukten i sprit, glögg eller juice innan så får de mer smak och blir mjukare i julkakan.
Frukt och nötkaka håller några veckor i kylen. Slå dock in den väl i plastfolie, aluminiumfolie eller i burk med lock - kanske inslagen i en kökshandduk fuktad med lite sprit (om kakan är för vuxna).
Se alla recept ur kategorin Mat från övriga västeuropa
Tomatsallad med yoghurt
Tomatsallad med yoghurt, citron och mynta. En kall sallad med matyoghurt som är god till meze, grillat eller stark mat som ex. indiskt. En variant på Raita.
Gratinerad getost chèvre
Gratinerad getost på bröd med honung och sallad är en god förrätt. En toast med getost. Lite finare heter det chèvretoast.
Dryckestips till är vita viner av druvorna Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Chardonnay eller ett torrt mousserande.
Kan också serveras som tilltugg (då i mindre bitar och utan sallad).
Vegetarisk pastasallad med soltorkad tomat
Vegetarisk pastasallad med soltorkad tomat, fetaost, rödlök, dijondressing, paprika, sallad, cocktailtomater och riven parmesan.
Majs, gröna ärtor och finriven morot är också gott i.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Bananpannkakor
Bananpannkakor. Fluffiga amerikanska tjocka pannkakor med mosad banan i smeten. Goda till frukost eller dessert med skivad banan, bär som jordgubbar och blåbär, lönnsirap, hackade nötter, matyoghurt, sylt och grädde, chokladsås, glass och så vidare.
Lammkotletter med paprika, purjolök, vitlöksröra samt rostad potatis
Lammkotletter med paprika, purjolök, vitlöksröra och ugnsrostade potatisar med rödlök.
Enkelt och gott från grillen. Räkna ca 170 gram lammkotlett med ben per person.
Servera lammkotletterna med lökpotatis och vitlökskräm samt en sallad, en tomatsallad eller grönsallad. Kokt färskpotatis är också gott till.
Vintips till lammkotletter är fylligt rödvin ex. Chateauneuf-du-Pape.
Thailändsk köttfärsröra
Thailändsk köttfärsröra. Fräst köttfärs thai-style med ris och stekt ägg. Smaksatt med ingefära, vitlök, chili, soja, fisksås, sesamolja, thaibasilika, salladslök och lime.
Serveras vanligtvis med thairis (jasminris) och stekt ägg.
Blir också mycket gott med kycklingfärs eller finhackat kycklingkött.
Istället för röd thai chili kan du ta valfri chili efter smak. Ex. 2 röda spansk chili, 4 thai Birds Eye chili eller 0,5-1 tsk chiliflakes.
Tillsätt gärna några finhackade rötter från färsk koriander om du köpt koriander med rötter (ej från kruka dock).
Se alla recept ur kategorin Stekt mat

Gilla oss på Facebook