Rödvinsgryta gryta med rödvin

Rödvinsgryta. Laga en klassisk god gryta med rödvin. Mustig och god gryta av högrev eller nötkött med rödvin, rotselleri, lök, vitlök, timjan och morot.
Servera förslagsvis rödvinsgrytan med potatis- och palsternacksmos (koka hälften av varje och mosa med lite mjölk, smör, salt och peppar).
Vidare är något sötsurt gott till som snabbinlagd gurka (skiva gurka och salt samt sockra den och blanda med lite ättika. Smaksätt med lite riven pepparrot).
Gott vin till rödvinsgryta är ett fylligt rött ex. en Shiraz från Australien eller Cabernet Sauvignon från Argentina.
Rödvinet i grytan ska du välja ett fylligt rödvin runt 65 kr helst utan så lång fatlagring ex. är ett franskt Cote du Rhone eller liknande.
Har du bråttom så kan du laga grytan med mört biffkött istället för högrev. Då tar grytan ca 40 minuter att laga då köttet ej behöver koka mört.
Rödvinsgrytan kan också lagas med styckad kyckling i delar, älggrytbitar eller viltgrytbitar.

4 portioner rödvinsgryta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 kg högrev eller andra grytbitar av nötkött
  • 3 msk mjöl
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 2 morötter
  • 0,5 rotselleri
  • 1 purjolök
  • 8 schalottenlökar
  • 5 klyftor vitlök
  • 2 msk socker
  • 7 dl rödvin
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 lagerblad
  • 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 0,5 tsk timjan
  • 3 msk hackad persilja (valfritt)
  • Potatis och palsternacksmos: 500 gram potatis
  • 500 gram palsternackor
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 1,5 dl mjölk
  • 0,5 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Snabbinlagd gurka: 1 gurka
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 dl ättika 12 %
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk riven pepparrot (valfritt)
  • 2 msk hackad persilja

Tillagning

  1. Skär köttet i ca 3x3 cm kuber.
  2. Skala och rensa morötter, selleri samt lökar. Skär i kuber i ca samma storlek som köttet. Skala och halvera vitlöken tvärs över klyftorna.
  3. Blanda mjöl, 0,5 tsk salt och några krm vitpeppar på en tallrik eller skål.
  4. Vänd köttbitarna i mjölblandningen.
  5. Värm en stor stekpanna och bryn köttet i omgångar i smör eller olivolja några minuter. Vänd runt köttbitarna och akta så inte mjölet bränner fast. Lägg upp köttbitarna efterhand i en stekgryta. Koka ur stekpannan med någon dl vatten efter varje omgång och häll över vattnet i grytan med köttet.
  6. Bryn grönsakerna lite taget i lite olja eller smör och tillsätt dem till grytan. Rör runt.
  7. Tillsätt tomatpuré och fräs runt.
  8. Tillsätt vin och kryddor. Fyll upp med vatten så att köttet är täckt. Rör om.
  9. Koka rödvinsgrytan i ca 2 timmar på medelvärme gärna med lock. Smaka på köttet så att det är mört. Lagar du med mör biff så behöver du inte koka så länge utan en halvtimme räcker. Smaka av grytan med salt, peppar samt socker. Tillsätt ev. hackad persilja på slutet som garnering.
  10. Potatis och palsternacksmos: Skala potatis och palsternacka och skär i bitar.
  11. Lägg i en kastrull och koka i väl saltat vatten tills potatis och palsternackan är mjuka, ca 20 minuter (beroende på storlek).
  12. Häll av vattnet. Blanda i smör, mjölk och grädde och stöt ihop till ett mos. Smaka av med salt och peppar.
  13. Snabbinlagd gurka: Skala gurkan och skiva den tunt.
  14. Blanda med salt, socker, ättika och vatten. Massera in blandningen i gurkan.
  15. Smaka av gurkan med riven pepparrot och hackad persilja.
  16. Servera rödvinsgrytan med moset och gurkan bredvid.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer