Rödbetskaka med glasyr

Rödbetskaka med chokladglasyr. Kaka med rödbetor, choklad och valnötter.
Skär förslagsvis rödbetskakan i 4x4 cm stora bitar - då får du ut ca 34 stycken.
Du kan utesluta chokladen i glasyren om du önskar och då blir det en vit glasyr vilket också är gott (gör då dubbel sats glasyr så att det räcker till hela kakan).
Gillar du strössel kan du ha på valfritt strössel också.
Kakan kan också bakas i en rund springform eller två avlånga brödformar.

1 sats rödbetskaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 200 gram mörk choklad
  • 200 gram smör
  • 3 dl finrivna rödbetor
  • 2,5 dl hackade valnötter
  • 3 ägg
  • 3,5 dl socker
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • Glasyr: 75 gram mörk choklad
  • 100 gram färskost
  • 50 gram smör
  • 2 dl florsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa ägg och socker pösigt 3-4 minuter.
  3. Skala rödbetor och riv dem fint. Tillsätt till äggblandningen.
  4. Hacka valnötter grovt och tillsätt dem.
  5. Ta fram en långpanna 20x30 cm. Lägg i bakplåtspapper eller smörj den med smör samt någon msk vetemjöl eller ströbröd.
  6. Bryt chokladen i en bunke och tillsätt smöret.
  7. Smält i mikron några sekunder taget. Rör emellan.
  8. Vänd ner chokladen i äggblandningen.
  9. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
  10. Tillsätt mjölet till ägg- och chokladblandningen. Sikta helst ner det så klumpar sig inte mjölet. Rör till en slät smet.
  11. Bred ut smeten i formen.
  12. Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter tills rödbetskakan fått fin färg.
  13. Ta ut rödbetskakan och låt svalna i formen.
  14. Glasyr: bryt chokladen i mindre bitar i en bunke.
  15. Smält några sekunder i taget i mikron. Rör emellan.
  16. Blanda ner färskost samt florsocker.
  17. Blanda i smöret till en slät glasyr.
  18. Bred glasyren över den kalla kakan.
  19. Strö ev. över strössel om du gillar det.
  20. Ta ur rödbetskakan ur formen och skär i rutor eller trianglar.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer