Rödavinbärsgele

Rödavinbärsgelé. Gelé på röda vinbär är gott och enkelt att laga själv. Det gäller såklart att ha gott om vinbär på egen buske eller från handlarn om du ska fixa hemjord gelé.

Rödavinbärsgelén kan smaksättas med 1 tsk kardemumma, två stjärnanis eller två stänger kanel.

Här med syltsocker som kan ersättas med vanligt socker och ev. lite pektin samt konserveringsmedel om du önskar. Använder du bara strösocker så plocka sura rätt omogna vinbär som har mycket pektin eller tillsätt lite extra pektin enligt paket. Vill du ha en hållbar gelé så tillsätt konserveringsmedel eller som sagt syltsocker.

Glasburkar kan du sterilisera genom att diska dem i maskindisk, koka dem i några minuter eller värma i ugnen på 150 grader i 10 minuter.

2,2 liter rödavinbärsgele

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1,5 liter röda vinbär
  • 500 gram syltsocker
  • 5 dl vatten

Tillagning

  1. Rensa vinbären och ta bort kvistar och löv.
  2. Lägg dem i en kastrull och tillsätt hälften av sockret samt vatten.
  3. Koka i fem minuter och mosa sönder bär samt rör då och då.
  4. Tillsätt resten av sockret och koka i 2 minuter till under omrörning så att sockret löser sig.
  5. Stäng av värmen och låt stå i tio minuter. Skumma om det behövs.
  6. Fördela rödavinbärsgelén i väl rengjorda och steriliserade glasburkar och sätt på lock direkt.
  7. Låt svalna och förvara svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer