Röd chimichurri

Introduktion och förberedelse

Röd chimichurri med tomat och paprika. En lite fylligare variant på vanlig chimichurri - som bara är med persilja, vitlök, lime och olja.

Med tärnad tomat och grillad paprika blir såsen en salsa.

Serveringsförslag

God som salsa till allt grillat (asado) som entrecote, biff, fläskfilé, spjäll, grishals, kyckling, grönsaker och fisk som lax.

Varianter

  • Färsk koriander är också gott i.
  • Vidare passar något krm mald spiskummin i.
  • Istället för chiliflakes kan du ta färsk valfri chili som röd spansk chili eller grön habanero.
  • En lättlagad variant kan du laga med fryst hackad persilja, fryst hackad vitlök samt fryst hackad chili - kolla efter franska Picard i frysdisken. Vidare kan du ha i tärnad köpt marinerad grillad paprika.

Mindre het sås

Gillar du inte så het mat så ta hälften eller mindre av chiliflakesen.

Krämig kall sås

Blanda chimichurrin till en krämig kall sås med majonnäs, crème fraiche, gräddfil eller smetana - eller blanda.

Skållad, skalad och tärnad tomat samt tärnad grillad röd paprika blir en lyxig salsa.
Skållad, skalad och tärnad tomat samt tärnad grillad röd paprika blir en lyxig salsa.

6 portioner röd chimichurri

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 dl hackad persilja
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 tsk chiliflakes
  • 1 msk limesaft
  • 0,75 dl olivolja
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 röd paprika
  • 3 medelstora tomater

Tillagning

  1. Skölj och finhacka persilja. Lägg i en skål.
  2. Skala och finhacka vitlök. Lägg med vitlöken.
  3. Blanda i pressad limesaft, chiliflakes, salt och vinäger. Om du vill kan du mixa med stavmixer eller mortla ihop i en mortel.
  4. Låt stå och dra i 20 minuter. Du kan också använda en del eller hela chimichurrin till att marinera med.
  5. Skölj paprikan och skär den i bitar. Grilla på grillen eller i grillpanna. Skär i små tärningar och tillsätt i chimichurrin.
  6. Gör tomatconcasse av tomaterna: skålla dem först genom att koka upp en liter vatten i en kastrull. Skär ett kryss i tomaterna på motsatt sida från blomfästet. Skär bort blomfästet. Skålla tomaterna i någon minut i kokande vatten tills skalet börjar lossna. Skölj i kallt vatten och dra av skalet. Dela tomaterna i klyftor och skär bort kärnorna. Skär tomatköttet i små tärningar. Tillsätt till chimichurrin.
  7. Servera chimichurrin i en skål eller glasburk. Håller sig några dagar i kylen och blir bara godare.
E-mail
Medel: 4 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 161 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-08-30