Risotto med svamp

Risotto med svamp passar som vegetarisk rätt eller som tillbehör till mörare grillade, stekta eller ugnstekta kycklingfile, laxfile, oxfile eller fläskfile.
Serverar du risotton som vegetarisk huvudrätt räcker nedan recept. Om den ska vara enbart tillbehör så kan du minska riset till 3 dl.
Istället för färsk svamp kan du använda 1 dl torkad svamp som exempelvis trumpetsvamp eller trattkantarell. Lägg dem då i vatten någon halvtimme innan att svälla.
Gott till risotto är grönsallad, avokado, tomat osv.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner risotto med svamp

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 msk olja
  • 1 msk smör
  • 0,5 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 4 dl risottoris som avorio- eller carnaroliris
  • 2 dl vitt neutralt vin
  • 8 dl grönsaksbuljong, kycklingbuljong eller vatten med buljongtärningar
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 dl till 2 dl riven parmesan eller grana padano
  • 1 msk smör
  • 200 gram svamp av valfri sort, förslagsvis 4 stora eller 8 små champinjoner; Karl-johan; trattkantereller; ostronskivling; shii-take

Tillagning

  1. Skala, dela och finhacka löken.
  2. Skala och finhacka vitlöken.
  3. Lägg torkad svamp (om du använder det) i blöt att svälla medan du kokar risotton. Rensa och hacka ev. färsk svamp.
  4. Mät upp buljongen i en kanna. Använder du vatten och buljongtärning så löser du upp buljongen i varmt vatten.
  5. Fräs lök, vitlök och ris i olivolja samt smör i en stor kastrull.
  6. Salta och peppra.
  7. Tillsätt det vita vinet, rör om och koka upp.
  8. Koka risotton på medelvärme i 20 minuter, rör då och då samt tillsätt buljong efter hand som risotton kokar ner.
  9. Se till att risotton hela tiden har vätska som kokar.
  10. Riv under tiden osten fint.
  11. Fräs svampen i smör i några minuter i en stekpanna.
  12. Vänd i all svamp eller hälften av svampen i risotton (fördela resterande svamp över risotton vid servering).
  13. Innan servering så smakar du av risotton med minst 0,5 dl riven ost, salt, peppar och ev. en klick smör.
  14. Risotton tjocknar något av osten och smöret men ska vara likt lös risgrynsgröt i konsistensen. Tillsätt ev. mer buljong.
  15. Garnera risotton med resterande svamp samt mer riven ost.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer