Risotto med spenat och rökt lax

Krämig risotto med spenat, rökt lax och parmesanost. Gott som förrätt, lunch eller enkel middag. Som förrätt räcker det till 8 portioner.
En bra resträtt på rökt lax.
Vintips till är vitt vin ex. en Chardonnay.

4 portioner risotto med spenat och rökt lax

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 0,5 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • 3 dl risottoris som ex. avorioris
  • 2 dl vitt torrt vin
  • 1 tärning grönsaksbuljongtärning + 1 liter vatten eller 1 liter grönsaksbuljong
  • 2 dl riven parmesanost eller grana padano
  • 1 msk crème fraiche
  • 2 dl fryst bladspenat eller färsk fräst spenat
  • 2 dl tärnad rökt lax

Tillagning

  1. Värm vatten och lös upp buljongtärning. Sätt åt sidan och håll varmt.
  2. Skala och hacka lök samt vitlök fint.
  3. Fräs i 1 msk smör och 1 msk olivolja med riset i en stor tjockbottnad kastrull. Fräs någon minut under omrörning utan att det tar färg.
  4. Tillsätt vinet och låt det koka in någon minut. Rör då och då.
  5. Häll på 5 dl buljong och låt det koka in. Rör då och då.
  6. Riv under tiden osten.
  7. Fräs spenat i 1 msk olivolja i en panna.
  8. Skär laxen i tärningar eller bitar.
  9. Späd sedan efter hand med resterande buljong efter hand som du ser att vätskan kokar in i riset. Rör då och då.
  10. När riset kokat i 20 minuter så tillsätter du spenaten, koka upp under omrörning.
  11. Vänd ner lax och riven ost (spara 0,5 dl till garnering), crème fraiche samt en msk smör.
  12. Smaka av om det ev. behövs 0,5 krm salt samt ev. lite vit- svartpeppar.
  13. Servera risotton direkt med lite riven ost på toppen.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer