Risotto med spenat och rökt lax

Introduktion och förberedelse

Krämig risotto med spenat, rökt lax och parmesanost. Gott som förrätt, lunch eller enkel middag.

Som förrätt räcker det till 8 portioner. En bra resträtt på rökt lax.

Att dricka till

Vintips till är vitt vin ex. en Chardonnay.

4 portioner risotto med spenat och rökt lax

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 0,5 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • 3 dl risottoris som ex. avorioris
  • 2 dl vitt torrt vin
  • 2 grönsaksbuljongtärningar + 8 dl vatten eller 8 dl grönsaksbuljong
  • 2 dl riven parmesanost eller grana padano
  • 1 msk smör
  • 2 dl fryst bladspenat eller färsk fräst spenat
  • 2 dl tärnad rökt lax

Tillagning

  1. Värm vatten och lös upp buljongtärning. Sätt åt sidan och håll varmt.
  2. Skala och hacka lök samt vitlök fint.
  3. Fräs i 1 msk smör och 1 msk olivolja med riset i en stor tjockbottnad kastrull. Fräs någon minut under omrörning utan att det tar färg.
  4. Tillsätt vinet och låt det koka in någon minut. Rör då och då.
  5. Häll på 5 dl buljong och låt det koka in. Rör då och då.
  6. Riv under tiden osten.
  7. Fräs spenat i 1 msk olivolja i en panna.
  8. Skär laxen i tärningar eller bitar.
  9. Späd sedan efter hand med resterande buljong efter hand som du ser att vätskan kokar in i riset. Rör då och då.
  10. När riset kokat i 20 minuter så tillsätter du spenaten, koka upp under omrörning.
  11. Vänd ner lax och riven ost (spara 0,5 dl till garnering) samt en msk smör.
  12. Smaka av om det ev. behövs 0,5 krm salt samt ev. lite vit- svartpeppar.
  13. Servera risotton direkt med lite riven ost på toppen.
E-mail
Medel: 3.5 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 398 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-12