Risotto med spenat och rökt lax

Krämig risotto med spenat, rökt lax och parmesanost. Gott som förrätt, lunch eller enkel middag. Som förrätt räcker det till 8 portioner.
En bra resträtt på rökt lax.
Vintips till är vitt vin ex. en Chardonnay.

4 portioner risotto med spenat och rökt lax

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 0,5 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • 3 dl risottoris som ex. avorioris
  • 2 dl vitt torrt vin
  • 1 tärning grönsaksbuljongtärning + 1 liter vatten eller 1 liter grönsaksbuljong
  • 2 dl riven parmesanost eller grana padano
  • 1 msk crème fraiche
  • 2 dl fryst bladspenat eller färsk fräst spenat
  • 2 dl tärnad rökt lax

Tillagning

  1. Värm vatten och lös upp buljongtärning. Sätt åt sidan och håll varmt.
  2. Skala och hacka lök samt vitlök fint.
  3. Fräs i 1 msk smör och 1 msk olivolja med riset i en stor tjockbottnad kastrull. Fräs någon minut under omrörning utan att det tar färg.
  4. Tillsätt vinet och låt det koka in någon minut. Rör då och då.
  5. Häll på 5 dl buljong och låt det koka in. Rör då och då.
  6. Riv under tiden osten.
  7. Fräs spenat i 1 msk olivolja i en panna.
  8. Skär laxen i tärningar eller bitar.
  9. Späd sedan efter hand med resterande buljong efter hand som du ser att vätskan kokar in i riset. Rör då och då.
  10. När riset kokat i 20 minuter så tillsätter du spenaten, koka upp under omrörning.
  11. Vänd ner lax och riven ost (spara 0,5 dl till garnering), crème fraiche samt en msk smör.
  12. Smaka av om det ev. behövs 0,5 krm salt samt ev. lite vit- svartpeppar.
  13. Servera risotton direkt med lite riven ost på toppen.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer