Risotto med broccoli

Introduktion och förberedelse

En krämig vegetarisk risotto med parmesan, mozzarella, vitt vin, Arborioris, broccoli, grönsaksbuljong, lök, vitlök, persilja och en klick crème fraiche.

Serveringsförslag

Varianter

  • Istället för hel mozzarella kan du ta minimozzarella.
  • Koka gärna egen grönsaksbuljong för extra god smak.
  • Vanlig broccoli kan bytas mot sparrisbroccoli eller romanesco.

En extra krämig risotto med två sorters ost passar utmärkt ihop med färsk fin svensk broccoli.
En extra krämig risotto med två sorters ost passar utmärkt ihop med färsk fin svensk broccoli.

4 portioner risotto med broccoli

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 0,5 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 4 dl rundkornigt ris, avorio-, carnaroliris eller annat risottoris
  • 2 dl vitt neutralt vin
  • 8 dl grönsaksbuljong
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano
  • 1 huvud broccoli
  • 1 mozzarellaost i lag
  • 1 dl hackad persilja
  • 1 msk hackad bladpersilja
  • 2 msk creme fraiche

Tillagning

  1. Skala, dela och finhacka löken.
  2. Skala och finhacka vitlöken.
  3. Mät upp buljongen i en kanna. Använder du vatten och buljongtärning så löser du upp buljongen i varmt vatten.
  4. Fräs lök, vitlök och ris i olivolja samt smör i en stor kastrull.
  5. Salta och peppra.
  6. Tillsätt det vita vinet, rör om och koka upp.
  7. Koka risotton på medelvärme i 25 minuter, rör då och då samt tillsätt buljong efter hand som risotton kokar ner. Se till att risotton hela tiden har vätska som kokar.
  8. Skär broccolin i små fina buketter under tiden. Man kan använda stammen om man skär rent den och tärnar den fint. Tillsätt broccolin när 5 minuter återstår av koktiden.
  9. Riv parmesanosten fint. Hyvla gärna en del till garnering om du vill.
  10. Skär mozzarellan i små tärningar.
  11. Hacka persilja.
  12. Innan servering så vänder du i 0,5 dl riven parmesanost, creme fraiche, salt och peppar samt vänder ner mozzarella och hackad persilja. Smaka av med salt och peppar.
  13. Garnera med resten av den rivna eller hyvlade parmesanen.
  14. Risotton ska vara likt lös risgrynsgröt i konsistensen. Tillsätt ev. mer buljong om den är för tjock.
  15. Risotton är klar att serveras.
E-mail
Medel: 3 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 375 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-14