Risotto med broccoli

En krämig vegetarisk risotto med parmesan, mozzarella, vitt vin, Arborioris, broccoli, grönsaksbuljong, lök, vitlök, persilja och en klick creme fraiche.
God som förrätt, tillbehör eller lätt middag. En enkel huvudrätt om den serveras med grillade grönsaker som sparris och röd paprika eller fin lufttorkad skinka, grillad kyckling eller fisk som laxfilé.

4 portioner risotto med broccoli

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 0,5 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 4 dl rundkornigt ris, avorio-, carnaroliris eller annat risottoris
  • 2 dl vitt neutralt vin
  • 8 dl grönsaksbuljong
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano
  • 1 huvud broccoli
  • 1 mozzarellaost i lag
  • 1 dl hackad persilja
  • 1 msk hackad bladpersilja
  • 2 msk creme fraiche

Tillagning

  1. Skala, dela och finhacka löken.
  2. Skala och finhacka vitlöken.
  3. Mät upp buljongen i en kanna. Använder du vatten och buljongtärning så löser du upp buljongen i varmt vatten.
  4. Fräs lök, vitlök och ris i olivolja samt smör i en stor kastrull.
  5. Salta och peppra.
  6. Tillsätt det vita vinet, rör om och koka upp.
  7. Koka risotton på medelvärme i 25 minuter, rör då och då samt tillsätt buljong efter hand som risotton kokar ner. Se till att risotton hela tiden har vätska som kokar.
  8. Skär broccolin i små fina buketter under tiden. Man kan använda stammen om man skär rent den och tärnar den fint. Tillsätt broccolin när 5 minuter återstår av koktiden.
  9. Riv parmesanosten fint. Hyvla gärna en del till garnering om du vill.
  10. Skär mozzarellan i små tärningar.
  11. Hacka persilja.
  12. Innan servering så vänder du i 0,5 dl riven parmesanost, creme fraiche, salt och peppar samt vänder ner mozzarella och hackad persilja. Smaka av med salt och peppar.
  13. Garnera med resten av den rivna eller hyvlade parmesanen.
  14. Risotton ska vara likt lös risgrynsgröt i konsistensen. Tillsätt ev. mer buljong om den är för tjock.
  15. Risotton är klar att serveras.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer