Rensteksplanka

En variant på plankstek med renstek. Blir också gott med renfile såklart. Plankan är toppad med kantarellsås, gratinerat palsternacksmos, grilltomat, skivad renstek samt broccoli. Servera med vinbärsgelé.

Du behöver plankor att laga plankstekarna på såklart. Plankor hittade jag på Clas Ohlsson. Förbered plankorna enligt anvisningar på paket. Eller diska plankorna i varmt vatten (ej diskmedel), torka dem, smörj in den med matolja och värm i ugnen i 10 minuter på 200 grader, ta ut och pensla samt upprepa 1-2 gånger. Har du begagnade plankor så olja in dem och sätt in dem i ugnen i 20 minuter innan du använder dem så blir de mer hygieniska att äta på. Plankorna ska helst diskas för hand i hett vatten annars kan de spricka. Ej i diskmaskin. De behöver ej blötläggas men värm dem i ugnen 10 minuter innan du ska använda dem. 

Här har jag lagat till flera portioner då rensteken blir bäst om den steks hel i bit. Gör du bara ex. två plankor så laga ändå hela receptet och njut av resterna som blir över. Kan då även frysas i portioner.

6 portioner rensteksplanka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 900 gram renstek
  • 1 msk smör
  • 3 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 10 enbär
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 5 dl vatten
  • Palsternacksmos: 700 gram potatis
  • 300 palsternackor
  • 50 gram smör
  • 2 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 äggulor
  • Kantarellsås: 400 gram kantareller
  • 3 msk smör
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 dl steksky
  • 4 dl grädde
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 msk creme fraiche
  • Tillbehör: 2 dl vinbärsgelé
  • 400 gram broccoli
  • 2 stora tomater
  • 4 krm flingsalt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk torkad dragon
  • 1 dl hackad persilja eller gräslök till garnering

Tillagning

  1. Börja med steken: skala och klyfta lök.
  2. Skala och skär morot i grova bitar.
  3. Bind gärna upp steken med lite bomullssnöre så att den håller fin rund form.
  4. Värm en stekgryta och bryn rensteken runt om.
  5. Salta och peppra steken runt om.
  6. Tillsätt enbär, lök och morot.
  7. Sätt i en stektermometer och stek på medelvärme tills rensteken har en innertemperatur på 64 grader. Det tar runt en timme.
  8. Förbered tillbehör som kantarellsås och palsternacksmos.
  9. Lägg plankorna i blöt.
  10. Palsternacksmos: Skala potatis och palsternackor och skär i grova bitar.
  11. Koka potatis och palsternacka med några krm salt mjuka i ca 20 minuter.
  12. Mosa potatisen med en potatisstöt och tillsätt smör, mjölk samt smaka av med salt och peppar. Rör i äggulor och låt stå.
  13. Kantarellsås: Rensa kantarellerna och skär i bitar.
  14. Fräs dem i en torr panna några minuter.
  15. Tillsätt smör och fräs några minuter med salt och peppar.
  16. Häll på 1 dl grädde och låt puttra i några minuter. Ställ åt sidan.
  17. Rör ut mjöl i 3 dl grädde (resten av grädden) i en skål. Mät upp steksky från rensteken i en såskastrull och vispa ner grädden med vetemjölet.
  18. Koka upp under omrörning, tillsätt svampen och låt koka i minst 5 minuter.
  19. Ta av från värmen och tillsätt creme fraiche samt smaka av med soja, salt och peppar. Håll varmt till servering.
  20. Sätt ugnen på max grill.
  21. Rensteken: Ta av rensteken från värmen när den nått 64 grader och lägg upp steken att vila på en skärbräda eller tallrik. Slå in den i folie.
  22. Klicka ut mos längs en och en halv sida på varje planka förslagsvis längs toppen och till höger kant.
  23. Dela tomater och lägg en halva på varje planka. Förslagsvis uppe till vänster. Strö på flingsalt, peppar och dragon på tomaterna.
  24. Koka broccolibuketter några minuter, häll av och håll varmt.
  25. Skär upp steken med en vass kniv i så tunna skivor du kan. Skär mot köttfibrerna. Lägg upp rensteken på fat.
  26. Gratinera två plankor i taget längst upp mot grillgallret i 3-4 minuter.
  27. Ta ut och lägg 2-3 skivor renstek eller så mycket du vill på varje planka. Toppa med kantarellsås och kokt broccoli. Garnera med flingsalt, svartpeppar samt hackad gräslök eller persilja. Vinbärsgelé är också gott till.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer