Renstek med viltsås

Renstek med viltsås på stekskyn, stuvade trattkantareller, palsternacksmos och vinbärsgelé.
Rensteken är lätt att laga och blir saftig och god i en stekgryta. På stekskyn får man en jättegod viltsås.
Här en variant och recept på lyxig renstek med extra allt - två såser, mos, grönsaker och gelé. Du kan även välja andra tillbehör efter tycke.

6 portioner renstek med viltsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 900 gram renstek
  • 1 msk smör
  • 3 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 10 enbär
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 5 dl vatten
  • Potatismos med palsternacka: 700 gram potatis
  • 300 palsternackor
  • 50 gram smör
  • 2 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Stuvade trattkantareller: 3 dl torkade trattkantareller
  • 3 msk smör
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 dl steksky
  • 4 dl grädde
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 msk creme fraiche
  • Viltsås: 2 msk vetemjöl
  • 40 gram smör
  • 2,5 dl steksky
  • 1 dl grädde
  • 1 dl rödvin
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 2 dl vinbärsgelé
  • 400 gram broccoli
  • 1 dl hackad persilja eller gräslök till garnering

Tillagning

  1. Lägg de torkade trattkantarellerna i en skål och täck med vatten i 20 minuter.
  2. Skala och klyfta lök.
  3. Skala och skär morot i grova bitar.
  4. Bind gärna upp steken med lite bomullssnöre så att den håller fin rund form.
  5. Värm en stekgryta och bryn rensteken runt om.
  6. Salta och peppra steken runt om.
  7. Tillsätt enbär, lök och morot.
  8. Sätt i en stektermometer och stek på medelvärme tills rensteken har en innertemperatur på 64 grader. Det tar runt en timme.
  9. Förbered och laga önskade tillbehör som stuvade kantareller samt potatismos med palsternacka nedan:
  10. Potatismos med plasternacka: Skala potatis och palsternackor och skär i grova bitar.
  11. Koka potatis och palsternacka med några krm salt mjuka i ca 20 minuter.
  12. Mosa potatisen med en potatisstöt och tillsätt smör, mjölk samt smaka av med salt och peppar. Håll varmt.
  13. Stuvade trattkantareller: Häll av vattnet från kantarellerna och lägg i en stekpanna. Fräs tills det mesta vattnet ångat bort.
  14. Tillsätt smör och fräs några minuter med salt och peppar.
  15. Häll på 1 dl grädde och låt puttra i några minuter. Ställ åt sidan.
  16. Rör ut mjöl i 3 dl grädde (resten av grädden) i en skål. Mät upp steksky från rensteken i en såskastrull och vispa ner grädden med vetemjölet.
  17. Koka upp under omrörning, tillsätt svampen och låt koka i minst 5 minuter.
  18. Ta av från värmen och tillsätt creme fraiche samt smaka av med soja, salt och peppar. Håll varmt till servering.
  19. Rensteken: Ta av rensteken från värmen när den nått 64 grader och lägg upp steken att vila på en skärbräda eller tallrik. Slå in den i folie.
  20. Plocka upp morot och lök eller sila skyn. Använd skyn till viltsåsen.
  21. Viltsås: fräs mjöl i smör och rör ut det. Tillsätt steksky, grädde, vin och låt koka i fem minuter. Smaka av med soja, salt och peppar.
  22. Skär upp steken med en vass kniv i så tunna skivor du kan. Skär mot köttfibrerna.
  23. Lägg upp rensteken på fat, garnera gärna med lite sky och hackad gräslök eller persilja samt servera med önskade tillbehör.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer