Råstekta rotsaker med rödbetor

Introduktion och förberedelse

Råstek goda rotsaker som kålrot, potatis samt rödbetor med lök. Prisvärt, gott samt nyttigt.

Serveringsförslag

  • Ett gott grönsak- och potatistillbehör till det mesta och passar både vardags och till fest.
  • Blir enkel lunch eller middag med stekt korv, kyckling, lax, halloumi, vegobiffar, köttfärsbiffar med mera.
  • Vill du ha en sås till så kan du blanda grekisk yoghurt med någon tsk pressad lime, tsk honung, salt och peppar och servera till.
  • Stek till lite tärnad korv, salsiccia, tärnade rester på kött eller halloumi så får du en god pytt.
  • Garnera gärna med hackad persilja.

Varianter

  • Andra goda rotfrukter att råstekta är palsternacka, pumpa, rotselleri, persiljerot, gulbeta och kålrabbi.
  • Vill du inte ha den rödfärgade rotfrukter så byt ut rödbetorna mot ex. palsternacka.

2 portioner råstekta rotsaker

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 150 gram kålrot
  • 150 gram potatisar, 2 stycken
  • 150 gram rödbetor, 3 stycken
  • 1 gul lök eller rödlök
  • 2 msk olivolja, svensk rapsolja eller smör

Tillagning

  1. Skala rotfrukterna och skär dem i ca 1x1 cm tärningar. Skölj dem i durkslag och torka av dem med lite hushållspapper.
  2. Värm en non-stick stekpanna med lock och tillsätt olja eller smör.
  3. Stek rotfrukterna i 10 minuter under lock. Vänd då och då.
  4. Skala och hacka under tiden löken fint.
  5. Tillsätt löken och ta bort locket.
  6. Stek i 10 minuter ytterligare.
  7. Smaka och kontrollera så att de är mjuka. Stek annars några minuter till på låg värme. Smaka även av med salt och peppar.
  8. Klart att servera till det du önskar. Garnera gärna med hackad persilja.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 236 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-11-16