Råstekt blomkål

Råstekt blomkål är gott som tillbehör och alternativ till potatis, ris eller pasta. Nyttigt - gott om protein och lägre GI-värde - passar istället för potatis, ris eller pasta. Blomkål är såklart glutenfritt. 

Här är blomkålen stekt i rapsolja eller olivolja (vegan) men den kan också stekas i smör (smörolja eller ghee helst). Man kan variera blomkålen och tillsätta massor med gott i olika varianter. Här är några förslag jag gillar: 

Förslag smaksättning och variationer: 

  • 2 krm garam masala (curryvariant) samt krm chiliflakes
  • 0,5 pressad vitlök och hackad persilja. 
  • 2 krm gurkmeja (smakar inte så mycket men blir gult, fint och nyttigt).
  • Blanda ut en sked pesto när blomkålen stekt klart.
  • Strö över hackad persilja, rostade hasselnötter eller andra nötter, frön som pumpafrön eller solrosfrön, kokta gröna ärtor och en skvätt citronsaft
  • Blanda med den stekta blomkålen med vitlöksmajonnäs eller rouille. Kokta gröna bönor, halverade cocktailtomater och knaperstekt bacon kan man då också ha med. 
  • Tillsätt andra grönsaker. En variant på franskt klassiskt grönsakstillbehör får du om du blandar ned stekt strimlad purjolök eller salladslök, slantad morot, rotselleri stickor och rättika i halvmånar. Smaka av med salt och peppar. Fräses i mycket smör för mycket smak eller i olivolja om du vill ha vegan. 
  • Annat gott som passar med blomkålen är att blanda i babyspenat, ruccola, riven zucchini, majs, riven morot, kokta linser, balsamvinäger, honung, chiliflakes med mera. 
  • Hälla över en het paprikasås som den till Patatas Bravas
  • Blomkål är bra om du ska laga till många ex. fest och buffé - då det är lätt att förbereda och skära i små buketter. Då kan du lätta öka till fler portioner - då kan du bryna i stekpanna men sedan lägga över och steka klart till servering i en ugnspanna i ugnen (250 grader i ca 15 minuter - vänd runt efter halva tiden). 

2 port råstekt blomkål

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 0,5 huvud blomkål
  • 3 msk matolja som olivolja eller rapsolja eller smör (helst smörolja eller ghee)
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Skölj och skär blomkålen i små buketter.
  2. Stek blomkålen först på hög värme någon minut. Rör då och då.
  3. Sänk värmen till lite över medelvärme och stek i 7 minuter till. Vänd runt blomkålen då och då. Ev. kan du sätta över ett lock och hälla någon msk vatten i botten så det kokar lite så lagas blomkålen snabbare.
  4. När blomkålen stekt mjuk men ändå har lite tuggmotstånd samt färg så smakar du av med salt - gärna flingsalt samt garnerar ev. hackad persilja eller valfritt.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer