Råstekt blomkål

Råstekt blomkål är gott som tillbehör och alternativ till potatis, ris eller pasta. Nyttigt - gott om protein och lägre GI-värde - passar istället för potatis, ris eller pasta. Blomkål är såklart glutenfritt. 

Här är blomkålen stekt i rapsolja eller olivolja (vegan) men den kan också stekas i smör (smörolja eller ghee helst). Man kan variera blomkålen och tillsätta massor med gott i olika varianter. Här är några förslag jag gillar: 

Förslag smaksättning och variationer: 

  • 2 krm garam masala (curryvariant) samt krm chiliflakes
  • 0,5 pressad vitlök och hackad persilja. 
  • 2 krm gurkmeja (smakar inte så mycket men blir gult, fint och nyttigt).
  • Blanda ut en sked pesto när blomkålen stekt klart.
  • Strö över hackad persilja, rostade hasselnötter eller andra nötter, frön som pumpafrön eller solrosfrön, kokta gröna ärtor och en skvätt citronsaft
  • Blanda med den stekta blomkålen med vitlöksmajonnäs eller rouille. Kokta gröna bönor, halverade cocktailtomater och knaperstekt bacon kan man då också ha med. 
  • Tillsätt andra grönsaker. En variant på franskt klassiskt grönsakstillbehör får du om du blandar ned stekt strimlad purjolök eller salladslök, slantad morot, rotselleri stickor och rättika i halvmånar. Smaka av med salt och peppar. Fräses i mycket smör för mycket smak eller i olivolja om du vill ha vegan. 
  • Annat gott som passar med blomkålen är att blanda i babyspenat, ruccola, riven zucchini, majs, riven morot, kokta linser, balsamvinäger, honung, chiliflakes med mera. 
  • Hälla över en het paprikasås som den till Patatas Bravas
  • Blomkål är bra om du ska laga till många ex. fest och buffé - då det är lätt att förbereda och skära i små buketter. Då kan du lätta öka till fler portioner - då kan du bryna i stekpanna men sedan lägga över och steka klart till servering i en ugnspanna i ugnen (250 grader i ca 15 minuter - vänd runt efter halva tiden). 

2 port råstekt blomkål

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 0,5 huvud blomkål
  • 3 msk matolja som olivolja eller rapsolja eller smör (helst smörolja eller ghee)
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Skölj och skär blomkålen i små buketter.
  2. Stek blomkålen först på hög värme någon minut. Rör då och då.
  3. Sänk värmen till lite över medelvärme och stek i 7 minuter till. Vänd runt blomkålen då och då. Ev. kan du sätta över ett lock och hälla någon msk vatten i botten så det kokar lite så lagas blomkålen snabbare.
  4. När blomkålen stekt mjuk men ändå har lite tuggmotstånd samt färg så smakar du av med salt - gärna flingsalt samt garnerar ev. hackad persilja eller valfritt.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer