Råraka med zucchini och fetaostsallad

Råraka med zucchini och fetaost- och tomatsallad. En god vegetarisk rätt till lunch och middag.
Rårakorna med zucchini samt fetaostsalladen kan också serveras som tillbehör till det mesta.
Du kan lägga till grillat kött, kyckling, lax eller lufttorkad skinka om du vill ha något kött till (eller grillad halloumiost för vegetariskt grillat alternativ).

4 portioner råraka med zucchini

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram zucchini
  • 400 gram potatis
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 50 gram smör
  • 1 dl matolja
  • Fetaostsallad: 150 gram fetaost
  • 3 tomater
  • 0,5 rödlök
  • 3 msk olivolja
  • 3 msk fin vit eller röd vinäger
  • 0,5 tsk salt
  • 65 gram blandad grönsallad av valfri sort

Tillagning

  1. Skölj zucchini.
  2. Riv den grovt på ett rivjärn eller med matberedare. Lägg i en bunke. Krama ur vätska och häll av.
  3. Skala potatis.
  4. Riv potatisen på samma vis. Lägg i bunken och krama ur vätskan.
  5. Värm en stekpanna och lägg i en halv msk smör samt lite olja.
  6. Lägg i, tryck ut och forma till runda tunna plättar av den rivna potatisen och zucchinin. Ca 0,5 dl per plätt eller efter tycke. Stek ev. i två stekpannor.
  7. Stek rårakorna på första sidan i några minuter tills den fått yta och blivit brynt och sitter ihop. Lossa den försiktigt med en stekspade.
  8. Vänd på rårakorna.
  9. Stek några minuter på först på hög värme och sedan medelvärme.
  10. Fetaostsallad: Tärna fetaosten och lägg i en bunke.
  11. Skölj och tärna tomater.
  12. Skala och hacka löken.
  13. Blanda allt med olivolja, vinäger, salt och peppar. Smaka av. Blanda ev. i bladpersilja och ev. annan sallad.
  14. Servera rårakorna med zucchini med fetaostsalladen.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer