Ramslökssoppa
Introduktion och förberedelse
En krämig god snabb soppa med ramslök, buljong, grädde och citron. Ramslök är förutom gott även nyttigt och smakar lite vitlök och kallas därför även skogsvitlök.
Serveringsförslag
- Soppan passar till sopplunch, soppbuffé eller soppmiddag med ett gott bröd.
- Enkelt blir det med nybakt bake-off baguette eller baka eget bröd som brytbröd, baguette eller surdegsbaguette.
- Soppan passar även som förrätt och då räcker fyra vanliga portioner till sex förrätter.
Plocka eller köpa
Ramslök säljs i välsorterade grönsaksdiskar. Man kan också plocka ramslök själv - då blir det mycket billigare annars kan denna soppa bli rätt dyr.
Ramslök växer vilt i södra och mellersta Sverige. Plockas sparsamt - den är fridlyst i Blekinge där den inte får plockas alls.
Ramslöksblad är lätta att förväxla med Liljekonvalj - som är giftig - så kolla noga så att det är ramslök innan du äter dem.
Tillagning
- Skölj ramslöken samt strimla den.
- Fräs i smöret i en kastrull i en halv minut.
- Tillsätt vatten och buljongtärning.
- Rör ut maizenan i en halv dl vatten och rör i den.
- Sjud soppan i två minuter till. Det ska ej koka.
- Tillsätt crème fraiche och mixa soppan slät med en stavmixer.
- Tillsätt grädden, rör om och värm upp utan att koka soppan.
- Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
- Garnera med hackad bladpersilja till servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 88 kcal