Ramslökssoppa

En krämig god snabb soppa med ramslök, buljong, grädde och citron. Ramslök är förutom gott även nyttigt och smakar lite vitlök. Den kallas faktiskt skogsvitlök.
Soppan passar till sopplunch, soppbuffé eller soppmiddag med ett gott bröd. Enkelt blir det med nybakt bake-off baguette - vanlig eller surdegsbaguette. Soppan passar även som förrätt och då räcker fyra vanliga portioner till sex förrätter.
Ramslöken ska helst inte kokas då tappar den smak och näring. Ramslök säljs i välsorterade grönsaksdiskar. Man kan också plocka den själv då den växer vilt i södra och mellersta Sverige. Den är dock fridlyst i Blekinge.

4 portioner ramslökssoppa

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 100 gram ramslök
  • 1 msk smör
  • 7 dl vatten
  • 1 buljongtärning grönsak eller kyckling
  • 1 msk maizena
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk citronsaft
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Skölj ramslöken samt strimla den.
  2. Fräs i smöret i en kastrull i en halv minut.
  3. Tillsätt vatten och buljongtärning.
  4. Rör ut maizenan i en halv dl vatten och rör i den.
  5. Sjud soppan i två minuter till. Det ska ej koka.
  6. Tillsätt crème fraiche och mixa soppan slät med en stavmixer.
  7. Tillsätt grädden, rör om och värm upp utan att koka soppan.
  8. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
  9. Garnera med hackad bladpersilja till servering.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer