Ramslökssmör

Ett aromsmör med hackad ramslök och citron. Ramslök smakar milt av vitlök och passar utmärkt till allt där vitlökssmör funkar. Dock speciellt gott till grillad fisk, kyckling eller fläskfilé.

Ramslök kallas också skogsvitlök. Finns i välsorterade grönsaksdiskar. Istället för flingsalt kan du ta något krm vanligt salt. Smöret kan du förbereda i god tid och ha i kylen eller frysen och ta fram och skiva upp när det behövs.

6 portioner ramslökssmör

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 15 blad ramslök
  • 100 gram smör, rumsvarmt
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 2 tsk citronskal
  • 1 tsk citronsaft

Tillagning

  1. Ta fram smöret så det blir rumsvarmt. Man kan ev. mikra det mjukt dock utan att det smälter.
  2. Skölj och finhacka ramslöken.
  3. Lägg i en skål med smöret.
  4. Skölj och riv skal av citron samt dela och pressa ur lite av saften.
  5. Blanda ramslök, citronskal, citronsaft och salt med det mjuka smöret. Smaka av smöret med salt.
  6. Lägg smöret på plastfilm eller smörpapper. Eller både och.
  7. Forma och rulla ihop till en rulle ca 3,5 cm diameter. Vrid ihop ändarna.
  8. Lägg i kylen att stelna i minst en halvtimme. Förvaras i kylen men kan också frysas in.
  9. Vid servering så tar du fram smöret och skär det i ca 1,5-2 cm tjocka skivor. Lägg upp på assiett eller fat. Låt gärna smöret smälta lite direkt på den varma maten.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer