Rågmjölsgröt

Introduktion och förberedelse

Koka en god och nyttig gröt på rågmjöl. Rågmjölsgröt kallas också vattgröt.

Serveringsförslag

  • Jag gillar gröten med kall mjölk samt sirap. Ibland tar jag råsocker; rårörda lingon; sylt; kanel och socker och/eller färska bär på.
  • Istället för vanlig mjölk kan du ta mandelmjölk, havremjölk eller rismjölk.
  • En liten klick smör gillar många att låta smälta ner i den varma gröten.
  • Du kan göra egen äppelmos, lingonsylt eller valfri sylt att ta på.
  • Russin och strimlad torkad frukt som aprikoser eller dadlar passar också.
  • Vidare passar agavesirap, lönnsirap eller honung.
  • Frukt och bär som tärnat eller rivet äpple, päron, kiwi och persika; färska hallon, blåbär, jordgubbar, vinbär eller lingon är några förslag.
  • Nötter och frön som hasselnötter, valnötter, mandel, pumpafrön, sesamfrön, kokosflingor och solrosfrön.
  • Kryddor som malen kanel gillar många. Andra kryddor som passar är malen kardemumma, torkad ingefära eller gurkmeja.

Portionsberäkning

Så här mycket rågmjöl, vatten och salt behöver du till rågmjölsgröten:

Portioner Rågmjöl Vatten Salt
1 0,75 dl 2,5 dl 1 krm
2 1,5 dl 4,5 dl 1,5 krm
4 3 dl 9 dl 0,75 tsk

Varianter

  • Byt en rågmjöl mot grahamsmjöl eller kornmjöl för grahamsmjölsgröt eller kornmjölsgröt.
  • Koka gröt med rågflingor för råggröt.

4 portioner rågmjölsgröt

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 9 dl vatten
  • 3 dl rågmjöl
  • 0,75 tsk salt

Tillagning

  1. Koka upp vatten och salt i en kastrull.
  2. Vispa ner rågmjölet lite i taget.
  3. Låt koka på låg värme under lock i ca 10 minuter. Rör 2-3 gånger i gröten samt före servering.
  4. Smaka av gröten med ev. mer salt. Vidare kan man också ha i en klick smör.
  5. Servera rågmjölsgröten med valfria tillbehör. Förslagsvis mjölk och sirap; mjölk och rårörda lingon; sylt; kanel och socker eller färska bär.
E-mail
Medel: 3.4 (36 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 132 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-07