Rågmjölsgröt

En god och nyttig gröt på rågmjöl som kan serveras med mjölk samt sirap; råsocker; rårörda lingon; sylt; kanel och socker eller färska bär. Istället för vanlig kall mjölk kan du blanda hälften grädde och hälften mjölk till gräddmjölk och servera till rågmjölsgröten. Vidare kan man ha mandelmjölk, sojamjölk, havremjölk eller rismjölk för vegan rågmjölsgröt.
Någon klick smör kan man också röra i gröten.
1 portion: 2,5 dl vatten, 0,75 dl rågmjöl och 1 krm salt.
2 portioner: 4,5 dl vatten, 1,5 dl rågmjöl och 1,5 krm salt.

4 portioner rågmjölsgröt

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 10 min
 • Klart på: 15 min

Ingredienser

 • 9 dl vatten
 • 3 dl rågmjöl
 • 0,5 tsk salt

Tillagning

 1. Koka upp vatten och salt i en kastrull.
 2. Vispa ner rågmjölet lite i taget.
 3. Låt koka på låg värme under lock i ca 10 minuter. Rör 2-3 gånger i gröten samt före servering.
 4. Smaka av gröten med ev. mer salt. Vidare kan man också ha i en klick smör.
 5. Servera rågmjölsgröten med valfria tillbehör. Förslagsvis mjölk och sirap; mjölk och rårörda lingon; sylt; kanel och socker eller färska bär.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer