Rågmjölsgröt
Introduktion och förberedelse
Koka en god och nyttig gröt på rågmjöl. Rågmjölsgröt kallas också vattgröt.
Serveringsförslag
- Jag gillar gröten med kall mjölk samt sirap. Ibland tar jag råsocker; rårörda lingon; sylt; kanel och socker och/eller färska bär på.
- Istället för vanlig mjölk kan du ta mandelmjölk, havremjölk eller rismjölk.
- En liten klick smör gillar många att låta smälta ner i den varma gröten.
- Du kan göra egen äppelmos, lingonsylt eller valfri sylt att ta på.
- Russin och strimlad torkad frukt som aprikoser eller dadlar passar också.
- Vidare passar agavesirap, lönnsirap eller honung.
- Frukt och bär som tärnat eller rivet äpple, päron, kiwi och persika; färska hallon, blåbär, jordgubbar, vinbär eller lingon är några förslag.
- Nötter och frön som hasselnötter, valnötter, mandel, pumpafrön, sesamfrön, kokosflingor och solrosfrön.
- Kryddor som malen kanel gillar många. Andra kryddor som passar är malen kardemumma, torkad ingefära eller gurkmeja.
Portionsberäkning
Så här mycket rågmjöl, vatten och salt behöver du till rågmjölsgröten:
Portioner | Rågmjöl | Vatten | Salt |
1 | 0,75 dl | 2,5 dl | 1 krm |
2 | 1,5 dl | 4,5 dl | 1,5 krm |
4 | 3 dl | 9 dl | 0,75 tsk |
Varianter
- Byt en rågmjöl mot grahamsmjöl eller kornmjöl för grahamsmjölsgröt eller kornmjölsgröt.
- Koka gröt med rågflingor för råggröt.
Tillagning
- Koka upp vatten och salt i en kastrull.
- Vispa ner rågmjölet lite i taget.
- Låt koka på låg värme under lock i ca 10 minuter. Rör 2-3 gånger i gröten samt före servering.
- Smaka av gröten med ev. mer salt. Vidare kan man också ha i en klick smör.
- Servera rågmjölsgröten med valfria tillbehör. Förslagsvis mjölk och sirap; mjölk och rårörda lingon; sylt; kanel och socker eller färska bär.
Uppskattat näringsvärde per portion: 132 kcal