Räksoppa soppa med räkor

Räksoppa som är en klassiker till fest, förrätt, soppmiddag eller sopplunch. En riktigt god soppa med handskalade räkor.
Vintips till räksoppa är ett vitt aromatiskt vin ex. en Chardonnay från Australien.
Välj räkor som fiskats hållbart gärna Nordhavsräkor från ex. Koster som i skrivande stund ej är hotat bestånd.
Servera gott nybakt bröd till eller långa brödkrutonger (sök recept på receptfavoriter).

6 portioner räksoppa soppa med räkor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 10 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 1 kg oskalade räkor
  • 1 gul lök
  • 1 msk tomatpure
  • 100 gram rotselleri
  • 1 vitlök
  • 1 morot
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 krm timjan
  • 0,5 paket saffran
  • 1 burk hela skalade tomater
  • 1,3 liter vatten
  • 2 dl vitt torrt vin
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 msk konjak eller brandy
  • 1 dl grädde
  • 5 droppar tryffelolja (valfritt)

Tillagning

  1. Skala räkorna och spara skalen i en stor kastrull. Sätt in de skalade räkorna i kylen så länge och börja med buljongen som ska bli den goda smaken i räksoppan.
  2. Skala och hacka lök, rotselleri, vitlök och morot. Lägg över i grytan med räkskal.
  3. Tillsätt olivolja, tomatpure, salt, cayennepeppar, timjan samt saffran till grytan och fräs i 5 minuter. Rör då och då.
  4. Tillsätt tomatjuicen från burken med tomater. Hacka de skalade tomaterna och tillsätt dem. Rör och fräs i 5 minuter. Tillsätt vatten och vin och låt räksoppan sjuda i 30 minuter.
  5. Sila sedan bort räkskalen. Ex. slå soppan genom en sil eller ett durkslag ner i en ny stor kastrull. Tryck ut så mycket buljong du kan.
  6. Koka ihop soppan i någon halvtimme på hög värme.
  7. Rör ut grädden med en msk vetemjöl och vispa i soppan. Låt koka i 5 minuter och smaka av med salt, vitpeppar, cayennepeppar samt konjak.
  8. Servera i sopptallrikar men en hög räkor i mitten på varje tallrik och slå den varma soppan över. Skeda någon klick lättvispad grädde runt räkhögen. En droppe tryffelolja på varje gör pricken över i. Hackad gräslök är nog finast att garnera med. Klassiskt är ju att garnera med lite dill. Du kan också skiva äppelbitar eller fänkål tunnt och pensla med citron och garnera med 2-3 skivor på varje räkhög. Du kan också rosta landgångsbröd skurna i långa brödkrutonger med lite olivolja och gourmetsalt i ugnen och servera liggandes snett på varje tallrikskant.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer