Räksmörgås

Räksmörgås eller räkmacka. Smörgås med räkor, kokt ägg, majonnäs, avokado, tomat och citron.

Du kan använda skivat ljust bröd som rostbröd eller surdegsbröd. Mjuka och runda polarbröd, tekaka, rågkaka eller liknande blir också gott till räkmacka.

Räkmacka passar till festligare lunch, lättare middag eller till fikat. Gör du små räkmackor kan du servera dem till cocktail, buffé, tilltugg eller förrätt.

Räkna 2 burkar räkor i lag, ca 4 dl skalade räkor eller ca 600 gram oskalade räkor. Riktigt god och lyxig blir räkmackan med stora handskalade räkor så använd det om du ska servera mackan i festligare sammanhang.
 

4 portioner räksmörgås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 skivor bröd som rostbröd, surdegsbröd, polarbröd, tekaka, rågkaka eller liknande
  • 4 kokta ägg
  • 4 dl skalade räkor
  • 40 gram blandad sallad som isbergssallad, spenat, mache osv
  • 8 cocktailtomater
  • 0,5 citron
  • 0,5 rödlök
  • 1 dl majonnäs
  • 2 avokados
  • 4 dillkvistar

Tillagning

  1. Tina och skala räkor om du köpt räkor med skal. Häll av och krama ur räkor i lag.
  2. Koka äggen hårdkokta. Sätt åt sidan att svalna.
  3. Rensa och skölj sallad.
  4. Skölj tomater och dela dem.
  5. Skölj och skär citron i klyftor.
  6. Skala och strimla rödlök.
  7. Skiva bröd om det är i limpa.
  8. Rosta gärna brödet i en panna med smör eller olivolja om du använder rostbröd eller surdegsbröd. Du kan också ha brödet som det är.
  9. Bred ett tjockt lager majonnäs på brödet.
  10. Lägg på några blad blandad sallad.
  11. Skala och skiva äggen. Lägg ägg på salladen.
  12. Lägg en klick majonnäs på varje ägg.
  13. Lägg på tomater vid sidan om ägget.
  14. Dela avokadosarna och ta ut kärnan. Gröp ur avokadosarna med en sked. Skiva varje halva och fördela bredvid äggen på smörgåsarna. Pressa lite citronsaft över avokadobitarna.
  15. Fördela räkorna på smörgåsarna.
  16. Garnera räksmörgåsarna med dillkvistar, citronklyftor samt strimlad rödlök.
  17. Räkmackorna är klara att servera.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer