AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Räkcocktail cocktail med räkor

Räkcocktail cocktail med räkor Räkcocktail. Cocktail med räkor är en klassiker. Hemgjord klassisk räkcocktail till förrätt med räkor, vit sparris, isbergssallad, inlagda champinjoner och majonnäs.
En fräschare variant av hemlagad räkcocktail kan du göra med mango i bitar samt grekisk matyoghurt.
Vintips till räkcocktail är såklart ett vitt vin ex. en Chardonnay.
Räkcocktail serveras i cocktailglas.
Försök köpa kravmärkta eller MSC-märkta räkor ex. från Koster i Sverige. Det ska vara största storleken 90/120 med skal och sedan handskalas. Du kan också köpa mindre billigare räkor till röran och sedan garnera med större finare handskalade räkor.
Blir också gott med kräftstjärtar som kräftcocktail.
Finhackad rödlök är också gott räkblandningen.
Vidare kan man ha lite cayennepeppar i räkblandningen.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 13)
4 port räkcocktail cocktail med räkor
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 25 min

Ingredienser:

  • 200 gram skalade stora räkor alt. 350 gram räkor med skal
  • 1 liten burk inlagd vit sparris, 4 kokta vita eller 6 kokta gröna sparris
  • 1 liten burk inlagda champinjoner eller 4 stora färska champinjoner
  • 1/4 huvud isbergssallad
  • 10 cocktailtomater
  • 4 msk majonnäs
  • 2 msk citronsaft
  • 4 citronklyftor
  • 4 grissinis

Tillagning:

  1. Skala räkor.
  2. Skär sparrisen i 1x1 cm bitar. Använder du färsk sparris så skalar de den ev. vid foten samt kokar den i ca 4-5 minuter i väl saltat vatten. Skölj med kallt vatten.
  3. Häll av svampspadet eller rensa och skiva färska champinjoner.
  4. Hacka de flesta räkorna i cm-stora bitar (spara ca 12 st till garnering).
  5. Blanda de hackade räkorna med sparris, svamp och majonnäs i en skål.
  6. Plocka fyra fina stora hela salladsblad.
  7. Finstrimla resten av isbergssalladen.
  8. Lägg en hög isbergssallad i botten på varje cocktailglas.
  9. Fördela räkblandningen i cocktailglasen.
  10. Toppa med de hela räkorna.
  11. Droppa över citronsaft.
  12. Garnera med en klyfta citron samt några halvor cocktailtomater.
  13. Vrid ev några varv på pepparkvarnen över räkcocktailen.
  14. Lägg grissinis bredvid eller bryt grissini-bröden och lägg som ett V i varje glas.


 

Fler recept ur samma kategori som Räkcocktail cocktail med räkor:

Sallad med räkor och mangosalsa
Sallad med räkor på spett och mangosalsa, rostade pinjenötter samt krutonger. Räksalladen är god till förrätt eller som lätt lunch.
Välj ekologiska räkor eller vanliga räkor i största storlek till räkspetten eller ta pilgrimsmusslor istället för räkorna.
Du kan ta vilken blandad sallad som du vill ex. av maché, roman, spenat, ruccola, frise, isbergssallad, rossisallad osv. Eller färdigblandad sallad i påse.
Räkspetten kan också grillas på utegrill istället för grillpanna eller stekpanna.
Vintips till räksalladen är en vit Chardonnay med eller utan ekfatslagring eller ex. ett vitt vin av druvan Viognier.
Thailändska krabbkakor
Thailändska krabbkakor. Stekta krabbkakor eller biffar med krabba passar med wokad nudelsallad eller bara wokgrönsaker samt ev. thairis.
Het söt chilisås är också gott till krabbkakor.
Tempurasmet med öl
Tempurasmet med öl. En japansk frityrsmet med öl som blir tunn och knaprig.
Gott att göra göra tempura på är grönsaker 2-3 mm tjockt skurna i dm långa stavar av morot, purjolök, zucchini och äggplanta; bitar av svamp som champinjoner, taggsvamp, shiitake; skaldjur som räkor eller kräftstjärtar; fisk som lax, torsk; kycklingstrimlor; fläskfiléstrimlor osv.
Tempura serveras med ljus japansk soja eller tempuradipssås att dippa i. Äts med pinnar. Vidare är en skål med japanskt klibbigt ris till gott.
Tempuramjöl finns också att köpa färdigt att blanda med kall öl.
Riktigt gott är också att vända det du friterar först i tempurasmeten och sedan i panko - japanskt ströbröd.
Välj en vegetabilisk olja som majsolja eller solrosolja att fritera i.
Tempura är gott som förrätt eller huvudrätt - mellanrätt med ris.
Vintips till är vitt fruktigt vin eller varm sake (japanskt risvin).
Se alla recept ur kategorin Förrätter
Tempura
Tempura - friterade grönsaker och fisk med dip. Servera med asiatiskt klibbigt ris med ljus japansk soja eller dipp bredvid. Tempuran kan också läggas på en skål wokade nudlar.
Också gott med räkor, skaldjur, kräftstjärtar, kyckling eller kalkon istället för fisk.
Använd en kastrull att fritera i (med lock som du kan lägga över om oljan skulle fatta eld) eller fritös (frityrmaskin).
Överkurs är att blanda en specialdipp till tempuran som är som en buljong och kan bestå av 1/2 dl ljus soja (exempelvis Kikkoman) blandat med 1 msk socker (helst 2 msk mirin), 2 dl buljong på 1 msk dashi - pulver (kan ersättas med fiskbuljong eller bara vatten) smaksatt med 2 msk torrt vitt vin och en tsk riven färsk ingefära.
Eventuellt kan man bara ha lite japansk soja, ostronsås och/eller söt chilisås till tempuran.
Det finns färdig tempura mix som också blir bra panering.
Pasta med krabba, räkor och spenat
Pasta med krabba, räkor och spenat i sås med grädde, lök och vitlök. God pasta med krabbkött i en slags vitvinssås.
Vintips till krabbpastan blir ett vitt fylligt vin av valfri sort.
Smörgåstårta Skagen med räkor
Smörgåstårta Skagen med räkor. Hemgjord smörgåstårta med Skagenröra med räkor, ägg och dill. En god, snabb och klassisk smörgåstårta med räkfyllning. Du kan också köpa färdig skagenröra.
Se alla recept ur kategorin Räkor
Smörsås Beurre Blanc
Smörsås eller Beurre Blanc. En klassisk enkel, snabb och god sås till fisk eller grönsaker. Smörsås görs med schalottenlök, vinäger, vitt vin samt smör.
Du kan också ha i en skvätt grädde fast då blir det mer en vitvinssås dock mycket god till fisk som ugnstekt lax, gös eller fast fisk.
Har du inget vitt vin kan du ta vatten och öka på mängden vinäger till dubbla.
Ananasbrulée med vaniljglass
Ananasbrulée med vaniljglass. Grillad eller stekt färsk ananas med karamelliserat socker serverad med vaniljglass.
En enkel dessert. Smidigt att laga om du ändå har grillen igång. Du behöver en gasbrännare att karamellisera sockret med. Detta går också att göra under grillelement i ugnen.
Spagetti med sås av skogschampinjon samt bacon
Spagetti med sås av skogschampinjon samt knaprig bacon. Krämig pastasås med skogschampinjon, grädde och vitlök smaksatt med tryffel samt parmesan toppat med knaprig bacon.
Du kan såklart ta valfri pastasort. Istället för skogschampinjon kan du ta vanlig champinjon.
Istället för vitt vin kan du ta någon msk vitvinsvinäger.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Pizzabullar med skinka och ost
Pizzabullar med skinka och ost. Hembakta pizzbullar blir också goda och vegetariska med hackad soltorkad tomat istället för skinka.
Goda pizzabullar passar till utflykt, mellanmål, matsäck, buffé, barnkalas samt att frysa.
Pizzabullar kan också bakas som pizzagifflar eller pizzapiroger.
Nötchokladrutor nöt- och chokladkakor
Nötchokladrutor eller nöt- och chokladkakor. Hembakta rutor med choklad och nötter blir goda kakor till fika eller julbord.
Kikärtssallad med fetaost
Kikärtssallad med fetaost passar till grillat kött, fisk eller kyckling; till buffé eller sommarlunch som den är med gott bröd. En nyttig, god och enkel sallad.
Sallad med nyttiga och goda kokta kikärter, fetaost, tomat, rödlök och några blad grönsallad samt bladpersilja i olivolja och vinäger.
Annat gott i kikärtssalladen är: tärnad kall potatis, majs, tärnad avokado, tärnad röd paprika, kokta delade vaxbönor, kalamataoliver samt andra bönor som kokta adzukibönor, vita bönor eller kokta linser ex. belugalinser.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Potatissallad med rädisor, morötter och sparris.
Potatissallad med rädisor, morötter och sparris i creme fraiche och majonnäs samt smaksatt med senap.
En variant på potatissallad med mer grönsaker och smaker.
God till grillat, kyckling, rostbiff med mera.
Du kan ta andra primörer eller grönsaker i salladen också ex. fräst vårlök eller purjolök. Tärnat äpple är också gott i. Hackad persilja eller basilika är också gott i.
Jordgubbar med mascarpone och maränger
Jordgubbar med mascarpone och maränger. En god, snabb och enkel dessert med jordgubbar, mascarpone och maränger. Mascarpone är en färskost från Italien.
Baka gärna egna italienska maränger.
Prova att servera mousserande Asti Spumante att dricka till.
Saffransaioli aioli med saffran
Saffransaioli. Aioli med saffran passar till fisksoppa, räkor och kräftor eller till grillad fisk som lax, räkor, bläckfisk osv. Här har jag använt köpt majonnäs men det går såklart utmärkt att göra egen majonnäs också.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook