AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Gästerna kommer - men vad ska du laga? En rätt räcker inte, trerätters middag ska det vara, enkelt och...
Sök
Android

Räkcocktail cocktail med räkor

Räkcocktail cocktail med räkor Räkcocktail. Cocktail med räkor är en klassiker. Hemgjord klassisk räkcocktail till förrätt med räkor, vit sparris, isbergssallad, inlagda champinjoner och majonnäs.
En fräschare variant av hemlagad räkcocktail kan du göra med mango i bitar samt grekisk matyoghurt.
Vintips till räkcocktail är såklart ett vitt vin ex. en Chardonnay.
Räkcocktail serveras i cocktailglas.
Försök köpa kravmärkta eller MSC-märkta räkor ex. från Koster i Sverige. Det ska vara största storleken 90/120 med skal och sedan handskalas. Du kan också köpa mindre billigare räkor till röran och sedan garnera med större finare handskalade räkor.
Blir också gott med kräftstjärtar som kräftcocktail.
Finhackad rödlök är också gott räkblandningen.
Vidare kan man ha lite cayennepeppar i räkblandningen.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 14)
4 port räkcocktail cocktail med räkor
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 25 min

Ingredienser:

  • 200 gram skalade stora räkor alt. 350 gram räkor med skal
  • 1 liten burk inlagd vit sparris, 4 kokta vita eller 6 kokta gröna sparris
  • 1 liten burk inlagda champinjoner eller 4 stora färska champinjoner
  • 1/4 huvud isbergssallad
  • 10 cocktailtomater
  • 4 msk majonnäs
  • 2 msk citronsaft
  • 4 citronklyftor
  • 4 grissinis

Tillagning:

  1. Skala räkor.
  2. Skär sparrisen i 1x1 cm bitar. Använder du färsk sparris så skalar de den ev. vid foten samt kokar den i ca 4-5 minuter i väl saltat vatten. Skölj med kallt vatten.
  3. Häll av svampspadet eller rensa och skiva färska champinjoner.
  4. Hacka de flesta räkorna i cm-stora bitar (spara ca 12 st till garnering).
  5. Blanda de hackade räkorna med sparris, svamp och majonnäs i en skål.
  6. Plocka fyra fina stora hela salladsblad.
  7. Finstrimla resten av isbergssalladen.
  8. Lägg en hög isbergssallad i botten på varje cocktailglas.
  9. Fördela räkblandningen i cocktailglasen.
  10. Toppa med de hela räkorna.
  11. Droppa över citronsaft.
  12. Garnera med en klyfta citron samt några halvor cocktailtomater.
  13. Vrid ev några varv på pepparkvarnen över räkcocktailen.
  14. Lägg grissinis bredvid eller bryt grissini-bröden och lägg som ett V i varje glas.


 

Fler recept ur samma kategori som Räkcocktail cocktail med räkor:

Krabbcocktail cocktail med krabba
Krabbcocktail. Cocktail med krabbkött är en klassiker. Hemgjord klassisk krabbcocktail till förrätt med krabba, sparris, sallad, champinjoner, cocktailtomater och majonnäs. Här garnerat med räkor.
Gott i är också mango i bitar samt att toppa med grekisk matyoghurt.
Vintips till krabbcocktail blir ett vitt vin kanske ett Chardonnay.
Krabbcocktail serveras traditionellt i cocktailglas men du kan välja annan skål eller tallrik om du önskar.
Godast blir krabbcocktail med krabbkött du plockat från en hel kokt krabba (en krabba räcker till minst 2 portioner) - men det är rätt pilligt så krabbkött på burk fungerar också.
Spara gärna skalen om du använt hel kokt krabba och använd till fond till fisk- och skaldjurssoppa. Bara att frysa in och tina när soppan skall lagas.
Tunnbrödskorgar med skagenröra
Tunnbrödskorgar med skagenröra. En god förrätt. Knapriga korgar av tunnbröd fyllda med skagenröra, majonnäs, riven rotselleri, avokado, extra räkor och rom.
Här har jag valt att göra skagenröran på skalade billigare räkor och toppa med några handskalade dyrare räkor. Det går såklart bra att bara använda handskalade räkor (dyrare men också godare).
Gott med ett vitt fatlagrat vin ex. en Chardonnay från USA eller Australien.
Som sallad kan du ex. välja isbergsallad, grönsallad eller romansallad.
Riktigt lyxigt blir det med löjrom på toppen.
Crepes med räkor
Crêpes med räkor. Räkcrêpes eller pannkakor fyllda med räkstuvning som gratinerats med lite ost.
Gott till är att garnera med lite handskalade räkor samt servera med en grönsallad och ev. en tomatsallad.
Ska du servera till förrätt så räcker en stor crêpe med lite grönsallad fint - då blir det till 8 portioner.
Se alla recept ur kategorin Förrätter
Fiskterrine med skaldjur
Fiskterrine med skaldjur. En fisk- och skaldjursterrine eller skaldjurspaté med vit fisk, lax och skaldjur som räkor och crabsticks (surimisticks). Du kan också ha andra skaldjur som krabbkött, kräftstjärtar, musslor eller pilgrimsmusslor.
Terrinen bakas med ägg i smeten i en avlång terrineform eller brödform. Har du en mindre form kan du havlera receptet till 4 portioner.
Skivor av hemlagad fiskterrine med skaldjur är en klassiker och gott ljummen eller kall till förrätt med romsås eller Örtagårdssås, körsbärstomater och blandad sallad; eller till huvudrätt med vitvinssås eller skaldjurssås och kokt potatis; eller kall på buffé med romsås.
Förslag på romsås till terrinen nedan som passar både till förrätt, buffé eller huvudrätt.
Har du ingen matberedare kan du mala fisken i en kvarn först två gånger och ställa i kylen tills det är dags att röra ihop terrinesmeten.
Vintips till fiskterrine blir ett vitt vin som en klassisk chardonnay ex. från Chablis eller prova ett vin av druvan Viogner.
Ugnsbakad torsk med skaldjurssås
Ugnsbakad torskfilé med skaldjurssås med räkor, kokt potatis samt spenat.
Köp MSC eller Krav-märkt torsk. Rätten kan också göras med annan fiskfilé som gös, plattfisk eller lax.
Fisksoppa soppa med fisk
Fisksoppa eller soppa med fisk. God, relativt snabb och enkel fisksoppa.
Vintips till är ett vitt vin av ex. Chardonnay.
Rostad baguette och aioli är gott till.
Nu finns det fryst fisk i bitar samt frysta skaldjur som räkor och musslor eller i färdig blandning som är perfekt för fisksoppa.
Fisksoppan är god nylagad men blir ännu godare om du lagar basen till soppan dagen innan servering - alltså fram tills att du ska lägga i fisken. Då står den till sig och smaken mognar. Koka sedan upp soppbasen och lägg i fisk och skaldjur när det är dags att äta den.
Se alla recept ur kategorin Räkor
Italienskt kryddsmör med soltorkad tomat, basilika och vitlök
Italienskt kryddsmör med soltorkad tomat, basilika och vitlök. Ett mycket gott smör till fläskfile, kyckling, ugnstekt fisk, grillad fisk, fiskspett och andra fiskrätter. Men också till rostbiff.
Grillad helstekt fläskytterfile
Grillad helstekt fläskytterfilé. Ett grundrecept på helstekt benfri kotlettrad. Du kan ha valfria tillbehör till ex. klyftpotatis, kokt potatis eller ris. Sås som kantarellsås eller ädelostsås med flera passar till. Servera gärna några grillade eller kokta grönsaker till samt en grönsallad.
På bilden grillad skivad zucchini och grillad tomathalva.
Pavlovatårta med färska bär
Pavlovatårta med färska bär. En marängtårta med vispad grädde, färska jordgubbar, hallon och björnbär som passar till fest, buffé eller dessert.
Du kan ta andra bär efter tycke ex. blåbär, vinbär eller krusbär.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Smörgås trekant med äggsallad
Smörgås trekankter med äggsallad som passar till bjudning, picknick och buffé. Små sandwich.
Äggsalladen blir gul och fin med gurkmeja men man kan också ta curry om man gillar det.
Pizza Marinara skaldjurspizza
Pizza Marinara. Pizza med skaldjur som räkor, krabba och musslor. Baka egen Marinara skaldjurspizza. Riktigt god och enkel fredagspizza.
Detta pizzarecept är med deg som jäst och blir en mycket god pizza. Du kan byta färsk jäst mot torkad.
Hemgjord pizza kan du baka i långpanna, baka ut till två runda pizzor eller baka ut till panpizza i stekpanna.
Riktigt god blir pizzan om du marinerar skaldjuren innan du lägger på dem på pizzan. Förslag är några msk olivolja och citron, 2-3 krm chiliflakes, 1 pressad klyfta vitlök samt några msk hackad persilja och basilika.
Grönsallad med fetaost
Grönsallad med fetaost, tomat och rödlök samt salladsdressing. En god sallad som passar som tillbehör till ex. grillat.
Ska du servera salladen som ensam rätt så kan du laga en variant på grekisk sallad - lägg till 10 cm tärnad gurka, 15 kalamata-oliver samt ev. krutonger. Krutongerna kan du laga genom att rosta grovt tärnat surdegsbröd i lite olivolja i en panna eller i ugnen.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Toast Skagen
Klassisk Toast Skagen med räkor, majonnäs och dill.
Du kan garnera med löjrom om du vill ha en riktigt lyxig toast skagen. Eller ta annan rom.
Vidare kan du ha något salladsblad på toasten också.
Du kan också ha lite riven pepparrot i räkröran.
Istället för majonnäs och crème fraiche kan du ha matyoghurt i Skagenröran.
Öl eller vitt torrt vin passar till Toast Skagen.
Skala helst egna räkor till toasten. Du kan också ta färdigskalade (billigare) räkor till röran och sedan garnera med några fina stora handskalade räkor.
Kall snabb ostkaka
Kall snabb ostkaka. En ostkaka som är enkel att laga och god att servera som dessert eller mellanmål.
Egentligen är det bara keso som du smaksätter med mandel, vanilj och florsocker.
Servera gärna i portionsformar eller fina glas om du serverar den som dessert. Toppa förslagsvis med krossade italienska mandelskorpor, hallonsylt och vispad grädde. Färska bär, passionsfrukt eller fruktsallad är också gott till. Du kan även garnera ännu mer med rostad flagad mandel, citronmeliss och färska jordgubbar.
Ett sött dessertvin som ex. söt nötig sherry passar till.
Kall ostkaka kan du också ha i ex. små espressokoppar eller små shotglas eller liknande och servera som små minidesserter på buffe - förslagsvis med ett rullat flarn nedstucket att äta ostkakan med.
Avokadokräm avokadoröra
Avokadokräm eller avokadoröra. En variant på avokadosås lik guacamole. Mosad avokado som kräm eller röra. Passar som sås och röra till förrätt med ex. grillade pilgrimsmusslor, rökt lax, räksallad; till huvudrätt med grillad fisk som lax eller kyckling; vidare till dipp med tortillachips eller till tacos och tex mex.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook