Räkcocktail cocktail med räkor

Räkcocktail. Cocktail med räkor är en klassiker. Hemgjord klassisk räkcocktail till förrätt med räkor, vit sparris, isbergssallad, inlagda champinjoner och majonnäs.
En fräschare variant av hemlagad räkcocktail kan du göra med mango i bitar samt grekisk matyoghurt.
Vintips till räkcocktail är såklart ett vitt vin ex. en Chardonnay.
Räkcocktail serveras i cocktailglas.
Försök köpa kravmärkta eller MSC-märkta räkor ex. från Koster i Sverige. Det ska vara största storleken 90/120 med skal och sedan handskalas. Du kan också köpa mindre billigare räkor till röran och sedan garnera med större finare handskalade räkor.
Blir också gott med kräftstjärtar som kräftcocktail.
Finhackad rödlök är också gott räkblandningen.
Vidare kan man ha lite cayennepeppar i räkblandningen.

4 portioner räkcocktail cocktail med räkor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 200 gram skalade stora räkor alt. 350 gram räkor med skal
  • 1 liten burk inlagd vit sparris, 4 kokta vita eller 6 kokta gröna sparris
  • 1 liten burk inlagda champinjoner eller 4 stora färska champinjoner
  • 1/4 huvud isbergssallad
  • 10 cocktailtomater
  • 4 msk majonnäs
  • 2 msk citronsaft
  • 4 citronklyftor
  • 4 grissinis

Tillagning

  1. Skala räkor.
  2. Skär sparrisen i 1x1 cm bitar. Använder du färsk sparris så skalar de den ev. vid foten samt kokar den i ca 4-5 minuter i väl saltat vatten. Skölj med kallt vatten.
  3. Häll av svampspadet eller rensa och skiva färska champinjoner.
  4. Hacka de flesta räkorna i cm-stora bitar (spara ca 12 st till garnering).
  5. Blanda de hackade räkorna med sparris, svamp och majonnäs i en skål.
  6. Plocka fyra fina stora hela salladsblad.
  7. Finstrimla resten av isbergssalladen.
  8. Lägg en hög isbergssallad i botten på varje cocktailglas.
  9. Fördela räkblandningen i cocktailglasen.
  10. Toppa med de hela räkorna.
  11. Droppa över citronsaft.
  12. Garnera med en klyfta citron samt några halvor cocktailtomater.
  13. Vrid ev några varv på pepparkvarnen över räkcocktailen.
  14. Lägg grissinis bredvid eller bryt grissini-bröden och lägg som ett V i varje glas.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Kräftknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjurs- och kräftknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. En  jättebra present att ta med på kräftskivan. 

Läs mer

Sponsrat

Lingon - skogens röda guld

Skogen kryllar av lingon - det röda guldet. Här hittar du lingonrecept som lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer