AKTUELLT FRÅN KOCKEN
gg, sill och lamm är klassiskt till påskbordet. Fyllda ägghalvor med rom är en av många varianter av...
Sök
Android

Räkcocktail cocktail med räkor

Räkcocktail cocktail med räkor Räkcocktail. Cocktail med räkor är en klassiker. Hemgjord klassisk räkcocktail till förrätt med räkor, vit sparris, isbergssallad, inlagda champinjoner och majonnäs.
En fräschare variant av hemlagad räkcocktail kan du göra med mango i bitar samt grekisk matyoghurt.
Vintips till räkcocktail är såklart ett vitt vin ex. en Chardonnay.
Räkcocktail serveras i cocktailglas.
Försök köpa kravmärkta eller MSC-märkta räkor ex. från Koster i Sverige. Det ska vara största storleken 90/120 med skal och sedan handskalas. Du kan också köpa mindre billigare räkor till röran och sedan garnera med större finare handskalade räkor.
Blir också gott med kräftstjärtar som kräftcocktail.
Finhackad rödlök är också gott räkblandningen.
Vidare kan man ha lite cayennepeppar i räkblandningen.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 14)
4 port räkcocktail cocktail med räkor
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 25 min

Ingredienser:

  • 200 gram skalade stora räkor alt. 350 gram räkor med skal
  • 1 liten burk inlagd vit sparris, 4 kokta vita eller 6 kokta gröna sparris
  • 1 liten burk inlagda champinjoner eller 4 stora färska champinjoner
  • 1/4 huvud isbergssallad
  • 10 cocktailtomater
  • 4 msk majonnäs
  • 2 msk citronsaft
  • 4 citronklyftor
  • 4 grissinis

Tillagning:

  1. Skala räkor.
  2. Skär sparrisen i 1x1 cm bitar. Använder du färsk sparris så skalar de den ev. vid foten samt kokar den i ca 4-5 minuter i väl saltat vatten. Skölj med kallt vatten.
  3. Häll av svampspadet eller rensa och skiva färska champinjoner.
  4. Hacka de flesta räkorna i cm-stora bitar (spara ca 12 st till garnering).
  5. Blanda de hackade räkorna med sparris, svamp och majonnäs i en skål.
  6. Plocka fyra fina stora hela salladsblad.
  7. Finstrimla resten av isbergssalladen.
  8. Lägg en hög isbergssallad i botten på varje cocktailglas.
  9. Fördela räkblandningen i cocktailglasen.
  10. Toppa med de hela räkorna.
  11. Droppa över citronsaft.
  12. Garnera med en klyfta citron samt några halvor cocktailtomater.
  13. Vrid ev några varv på pepparkvarnen över räkcocktailen.
  14. Lägg grissinis bredvid eller bryt grissini-bröden och lägg som ett V i varje glas.


 

Fler recept ur samma kategori som Räkcocktail cocktail med räkor:

Toast Skagen
Klassisk Toast Skagen med räkor, majonnäs och dill.
Du kan garnera med löjrom om du vill ha en riktigt lyxig toast skagen. Eller ta annan rom.
Vidare kan du ha något salladsblad på toasten också.
Du kan också ha lite riven pepparrot i räkröran.
Istället för majonnäs och crème fraiche kan du ha matyoghurt i Skagenröran.
Öl eller vitt torrt vin passar till Toast Skagen.
Skala helst egna räkor till toasten. Du kan också ta färdigskalade (billigare) räkor till röran och sedan garnera med några fina stora handskalade räkor.
Sparrissoppa med pepparrotsräkor
Sparrissoppa med knoppar och pepparrotsräkor. Välj vit eller grön sparris.
Soppa med sparris är gott till soppmiddag eller förrätt med nybakt brytbröd.
Gillar du inte räkor eller pepparrot så kan du skippa det.
Tom Kha Kai Thailändsk kycklingsoppa
Tom Kha Kai är en Thailändsk kycklingsoppa med kokosmjölk, galangal, limeblad, thaibasilika, färsk koriander, svamp, citrongräs, färsk koriander med mera.
Kan serveras som förrätt eller huvudrätt. Vill du ha lite matigare kan du servera soppan med kokt jasminris vid sidan eller tillsätta lite förvällda risnudlar i soppan.
Kyckling heter Kai, galangal (kha) och soppan (Tom) är också vanlig med räkor (Goong) och fisk (Plaah). Man kan också ha sparris, minimajs och tofu (mjuk tofu) i soppan.
Besök en asiatisk välsorterad mataffär för alla ingredienser. Den röda chilioljan som används vid garnering är en mild chiliolja som finns att köpa färdig.
Se alla recept ur kategorin Förrätter
Smörgåstårta med räkor
Smörgåstårta med räkor, ägg, vit sparris och ishavs-räkfyllning. En god smörgåstårta till buffé, lunch eller fest.
Istället för rotselleriröran så kan du ta färskost eller bara mer ishavs-räkfyllning.
Du kan också garnera med gurkskivor om du gillar dem. Istället för machesallad kan du ta ruccola eller isbergssallad.
Riktigt lyxig blir smörgåstårtan om du garnerar med rikligt med handpillade räkor samt en finare rom som sikrom eller löjrom.
Fisksoppa soppa med fisk
Fisksoppa eller soppa med fisk. God, relativt snabb och enkel fisksoppa.
Vintips till är ett vitt vin av ex. Chardonnay.
Rostad baguette och aioli är gott till.
Nu finns det fryst fisk i bitar samt frysta skaldjur som räkor och musslor eller i färdig blandning som är perfekt för fisksoppa.
Fisksoppan är god nylagad men blir ännu godare om du lagar basen till soppan dagen innan servering - alltså fram tills att du ska lägga i fisken. Då står den till sig och smaken mognar. Koka sedan upp soppbasen och lägg i fisk och skaldjur när det är dags att äta den.
Spagetti pasta frutti di mare med skaldjur
Spagetti pasta frutti di mare med skaldjur och havets frukter med vitvinssås. Ett klassiskt italienskt pastarecept. Lyxig spagetti med vitvinssås, ostsegel och lite blandade skaldjur ex. räkor, crabsticks, kräftstjärtar och eller pilgrimsmusslor samt lite laxbitar blir pastan Frutti di mare (havets frukter).
Hummerkött, musslor och krabbkött är också gott i skaldjurspasta.
Ostsegel kan du garnera med om du vill. Det är ost bakad i ugn som blir knaprig likt chips.
Se alla recept ur kategorin Räkor
Lax i foliepaket med potatis och fetaost
Lax i foliepaket med potatis och fetaost är gott, nyttigt, enkelt och snabbt att grilla eller laga i ugnen.
Tzatziki, yoghurtsås, creme fraiche är gott till som extra sås. Råris, quinoa, cous cous eller kokta svarta bönor är också gott i - med eller utan potatis.
Vegetariskt blir det med soltorkade tomater och halloumitärningar istället för lax. Kan också lagas i ugnen såklart.
Dryckestips till är vitt vin eller öl.
Romtryffel chokladtryffel med rom
Romtryffel eller chokladtryffel med rom. Rom och choklad passar mycket bra ihop. En kanongod tryffel.
Servera gärna med mörk rom till och en god espresso eller annan kaffe.
Chokladsmeten ganachen kan du också använda till att fylla i chokladskal eller spritsa i små knäckformar
Tänk på att aldrig förvara choklad i kyla, 15-18 grader är chokladens idealtemperatur.
Bearnaisesås med kallt smör
Bearnaisesås med kallt smör. Denna bearnaise lagas med smör i kuber istället för smält smör som är det annars klassiska sättet att laga bearnaise. Vissa tycker att det är lättare och den blir minst lika god.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Kebab pizza kebabpizza
Kebabpizza. Pizza med kebabkött, lök, skivad tomat, vitlök- och chilissås samt pfefferoni. Baka egen kebabpizza. Riktigt god och enkel fredagspizza med kebabkött. Detta pizzarecept är med deg som jäst och blir en mycket god pizza.
Hemgjord pizza kan du baka i långpanna eller baka ut till två runda pizzor.
Servera gärna kebabpizzan med vitlök- och chilisås, pfefferonis och en grönsallad med svarta bönor och avokado eller pizzasallad (se recept här på receptfavoriter).
Vitlök- och cilisås kan du göra genom att blanda 2 dl grekisk yoghurt med någon tsk hemgjord het chilisås (eller köpt) samt en pressad klyfta vitlök. Tillsätt någon msk citronsaft, en nypa svartpeppar samt lite salt.
Grillglaze
Grillglaze. En glaze till grillat med god smak av soja, ingefära, rödvin, chili, ketchup och kanel.
Enkel och snabb att laga. Bara att pensla på det du grillar men funkar också som marinad.
Gillar du röksmak kan du ha i några droppar rökessende sk liquid smoke i glazen.
Persisk vitkålssallad med kidneybönor Salade Kalam
Vitkålssallad med kidneybönor eller Salade Kalam. En persisk kall vitkålssallad med bönor, potatis, ägg och saltgurka i yoghurt, lime och majonnäs.
En slags coleslaw från Persien.
Du kan ta sköljda kokta kidneybönor (1 burk) istället för att koka egna bönor (även om hemkokta bönor blir godast). Koka då potatisen för sig. Då går vitkålssalladen mycket snabbare att laga.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Vegetarisk sandwich
Vegetarisk sandwich med surdegsbaguette eller surdegsbröd. Lite förslag och varianter bla med färskost, grönsallad, avokado, tzatziki och cocktailtomater.
Du kan välja annat bröd om du önskar.
Andra goda varianter på vegetarisk sandwich är:
- fyll med skivad tomat, skivad mozzarella, pesto och färsk basilika.
- rostade grönsaker: rosta paprika, rödlök, äggplanta och skivad zucchini med olivolja, salt, peppar, chiliflakes, balsamvinäger och pressad vitlök i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter. Fyll sedan med färskost, grönsallad, rostade grönsaker och ev. ost som mozzarella, fetaost eller provolone.
- skivad gurka på färskost toppad med salt och svartpeppar.
- cheddarost på majonnäs, pickles, skivad tomat och toppad med ruccola.
- skivat ägg på majonnäs med lagrad ost, skivad tomat och ruccola.
Röd pesto med soltorkade tomater
Röd pesto med soltorkade tomater. En god pesto med fyllig sälta och smak av soltorkade tomater som passar lite lösare som sås till grillat mm eller lite tjockare som pålägg, röra till bröd, crostinis mm. Röd pesto funkar ocskå till pasta och som variation till grön pesto.
Örtolja
Örtolja som är nyttigt och ger god smak åt den mesta mat. Olja med örter passar speciellt till grillat som kyckling, skaldjur och grönsaker. God att marinera i också. Självklart kan du välja örter efter smak. Exempelvis dill om du ska ha oljan till fisk.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook