AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Radiokaka med Mariekex

Radiokaka med Mariekex Radiokaka med Mariekex. Kanske den snyggaste kaka som någonsin bakats - en riktig sjuttitalare.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.6 av 5 (Antal röster: 20)
1 radiokaka, ca 20 bitar
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 5 tim
Klart på: 5 tim 10 min

Ingredienser:

  • 250 g kokosfett
  • 200 g mörk blockchoklad eller fin 70% choklad
  • 2 ägg
  • 3 dl florsocker
  • 25 kex, förslagsvis Mariekex

Tillagning:

  1. Smält ihop kokosfett och blockchoklad under omrörning på svag värme i en kastrull eller mikrovågsugn. Låt svalna.
  2. Vispa under tiden ägg och florsocker fluffigt.
  3. Vänd ner chokladsmeten i äggsmeten.
  4. Klä en avlång form, ca 1,5 liter, med bakplåts- eller smörgåspapper.
  5. Häll 1 cm chokladsmet i botten och täck med kex, varva därefter chokladsmet och kex i ca 5 lager.
  6. Kyl kakan så att den stelnar ca 5 timmar, i frys (2 timmar) om du har bråttom eller i kylen över natten.
  7. Ta kakan ur formen och skär kakan i tunna skivor vid servering.


 

Fler recept ur samma kategori som Radiokaka med Mariekex:

Äggvåfflor våfflor och våffelsmet med ägg
Äggvåfflor. Våfflor och våffelsmet med ägg. Klassiska våfflor med ägg i smeten.
Vill du ha frasiga våfflor ska du söka efter frasvåfflor här på receptfavoriter. Äggvåfflor är mer matiga i konsistensen.
Servera äggvåfflorna nygräddade med vispad grädde och sylt som ex. jordgubbssylt, blåbärssylt eller hjortronsylt. Eller socker. Eller glass.
Överkurs är att vispa äggvitorna och blanda i smeten som då blir fluffigare våfflor.
Klassiska saffransbröd eller lussebullar
Klassiska saffransbröd, lussekatter eller lussebullar. Lussebullar är ett mjukt sött vetebröd smaksatt med saffran garnerat med russin.
Lussebullar är goda till jul, lucia, advent, fika och glögg.
Du kan halvera satsen om du vill och får då 16 stycken saffransbullar.
Laktosfria semlor
Laktosfria semlor. Fastlagsbullar med laktosfri grädde bakade med laktosfritt smör och mjölk.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Chokladtryffel med bärsmak
Chokladtryffel med bärsmak. Du kan välja vilka bär du vill att smaksätta denna tryffel tom med blåbär. Hjortron är en höjdare.
Tomatsallad Caprese
Tomatsallad Caprese. Klassisk Italiensk tomatsallad. Desto finare ingredienser desto godare blir tomatsalladen.
Ex. mogna bifftomater, fin olivolja, lagrad vinäger och äkta mozzarella, nymald svartpeppar samt färsk basilika ger en mycket god tomatsallad.
Välj tomat efter tycke ex. kvisttomater, bifftomater eller cocktailtomater. Gärna kravmärkta.
Ljummen potatissallad med rostad vitlök
Ljummen potatissallad med rostad vitlök. Rostad vitlök blir mild, nötig och söt och ger supergod smak åt potatissallad. Rosta några extra vitlökar och servera som tillbehör. Det är bara att dela på dem med brödkniv och klämma ut den krämiga nu milda vitlöken.
En potatissallad där du rostar potatis, lök och vitlök i ugnen sedan kan du också rosta andra rotsaker som morot, rotselleri, vitkål, kålrot samt ha i andra grönsaker som kokta gröna bönor.
Välj helst ekologiska ingredienser för bästa resultat.
Köp gärna potatisar med fint skal som du bara behöver putsa lite. Istället för purjolök kan du ta 3-4 knipplökar eller vårlökar.
Också gott i är: andra rotfrukter som rotselleri, palsternacka, morötter och kålrot; paprikor i olika färger; kokta grönsaker som haricots verts, gröna bönor, spenat mm.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Snabb dessert med parfait, sylt och kex
Snabb dessert med parfait, sylt och kex. Vispad grädde smaksatt med lite kaffe och fryst med jordgubbssylt till parfait serverad i glas med krossade kex.
En enkel och god dessert som de flesta gillar.
Du kan byta ut jordgubbssylten mot annan sylt som blåbärssylt, hallonsylt, körsbärssylt osv.
Smörrebröd med rostbiff
Smörrebröd med rostbiff. Godast är att göra rostbiffen, friterad lök, mm själv. Hemgjorda smörrebröd är godast. Här har jag lagat allt från grunden utom att baka brödet. Men man kan även köpa färdig rostbiff, remoulad och rostad lök samt marinerad paprika.
Remouladsås remoulad
Remouladsås som är en god sås till fisk som stekt spätta och klassisk till engelsk fish & chips.
I Danmark (och Sverige) serveras såsen till smörrebröd med panerad fisk eller rostbiff med syltlök och inlagd gurka på grovt bröd toppat med rostad lök och tomatklyfta.
I princip är remouladsås en vanlig majonnäs med hackade pickles och smaksatt med kapris, curry samt gurkmeja (så den blir gul). Du kan hacka i alla pickles du gillar, vanligast är gurka och syltlök.
Någon tsk hackad inlagd ingefära ger lite annorlunda men mycket god smak åt remouladsås.
Se alla recept ur kategorin Kall mat
Chokladmousse med polkaströssel
Chokladmousse med polkaströssel. Recept på fyllig och smaskig chokladmousse du kan förbereda i god tid innan gästerna kommer, gärna två-tre timmar innan den ska avnjutas och i hemlighet. Söt likör eller söt sherry passar bra till.
Marängtårta med rispuffar
Marängtårta med rispuffar. En god tårta till fest och kalas med marängbottnar med knapriga risbuffar i med fyllning av choklad och vispad grädde.
Marängtårtan är glutenfri. Du kan ersätta rispuffarna med flagad mandel eller hackade hasselnötter eller blanda som du vill.
Marängtårtan kan du förbereda och ha i kylen.
Radiokaka med Mariekex
Radiokaka med Mariekex. Kanske den snyggaste kaka som någonsin bakats - en riktig sjuttitalare.
Se alla recept ur kategorin Chokladrecept

Gilla oss på Facebook