AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Radiokaka med Mariekex

Radiokaka med Mariekex Radiokaka med Mariekex. Kanske den snyggaste kaka som någonsin bakats - en riktig sjuttitalare.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.6 av 5 (Antal röster: 18)
1 radiokaka, ca 20 bitar
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 5 tim
Klart på: 5 tim 10 min

Ingredienser:

  • 250 g kokosfett
  • 200 g mörk blockchoklad eller fin 70% choklad
  • 2 ägg
  • 3 dl florsocker
  • 25 kex, förslagsvis Mariekex

Tillagning:

  1. Smält ihop kokosfett och blockchoklad under omrörning på svag värme i en kastrull eller mikrovågsugn. Låt svalna.
  2. Vispa under tiden ägg och florsocker fluffigt.
  3. Vänd ner chokladsmeten i äggsmeten.
  4. Klä en avlång form, ca 1,5 liter, med bakplåts- eller smörgåspapper.
  5. Häll 1 cm chokladsmet i botten och täck med kex, varva därefter chokladsmet och kex i ca 5 lager.
  6. Kyl kakan så att den stelnar ca 5 timmar, i frys (2 timmar) om du har bråttom eller i kylen över natten.
  7. Ta kakan ur formen och skär kakan i tunna skivor vid servering.


 

Fler recept ur samma kategori som Radiokaka med Mariekex:

Hallongrottor
Hallongrottor. Goda hembakta kakor med mördeg och hallonsylt i mitten. Baka egna hemgjorda hallongrottor - de blir supergoda och fria från tillsatser som konserveringsmedel.
Gör gärna egen hallonsylt eller använd köpt färdig hallonsylt. Hallonens naturliga syra gör hallonsylten hållbar. Men bären har inte så mycket pektin, som gör den geléartad, varför det kan vara en god idé att tillsätta lite pektin (följ anvisningarna på pektinpaketet) eller reda sylten med lite maizena. Istället för syltsocker nedan kan du ta vanligt socker och koka ihop med hallonen (ca hälften av varje), någon tsk maizena för att reda hallonsylten (sylten blir annars är lite rinnig för bakverk) samt låta svalna.
Överbliven hallonsylt kan du hälla på burk och ha i kylen. Den håller sig någon vecka minst om den inte petas på med fingrar. Gott på flingorna!
Mandelkakor
Mandelkakor som är enkla och goda att baka på mandelmassa och äggvitor.
Du kan också ha någon droppe bittermandelolja samt garnera mandelkakorna med sockerglasyr. Glasyr kan du blanda av 2 dl florsocker, 2 msk vatten och 1 droppe karamellfärg. Du kan göra små spritsar av bakplåtspapper som du klipper längs kortsidan i tre delar och rullar sedan ihop till små strutar, fyll med glasyr och vik in fliken längst upp.
Strassburgare
Strassburgare är en spritsad småkaka som kan doppas i choklad.
Strassburgare kan också smaksättas med rivet apelsinskal (tvätta en apelsin och riv det yttersta skalet fint och tillsätt till kakdegen).
Vidare kan man sätta ihop strassburgarna två och två med hallon eller jordgubbsmarmelad mellan. Sedan doppas ändarna i choklad.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Kall marinerad kycklingfilé
Kall marinerad kycklingfilé passar till buffé, fest, bjudning, picknick eller till vardags. Smidig att förbereda innan. Kycklingen kan också serveras varm eller ljummen.
Kycklingfiléerna är först stekta, sedan skivade och marinerade i balsamvinäger, olivolja, vitlök och färska örter.
Vårrullar
Thailändska vårrullar. Hemjorda friterade vårrullar med spring roll deg och god fyllning.
Gott som tilltugg, förrätt eller lunch med sallad. På bilden grönsallad och thailändsk vitkålssallad (sök recept här på receptfavoriter.se).
Hittar du inte spring roll pastry eller vårrulleplattor kan du ersätta dem med dubbel filodeg skuren i rutor ca 19x19 cm.
Fyllningen kan varieras efter tycke. Gott är ex. att blanda hälften fläskfärs och hälften hackade räkor.
Färsk shiitake eller champinjoner, groddar, riven färsk ingefära, strimlad grönkål, ostronsås, bambuskott mer mera är också gott i vårrullar.
Spring roll pastry-blad hittar du i asiatiska affärer i frysen. Tina gärna i kylen över natten. Ev. överblivna blad kan frysas nån gång till. Vanligt är att det är 50 blad i ett paket.
Torkad svamp som chinese mushrooms hittar du i asiatiska affärer. Svenska torkade trattkantareller blir också gott.
Vårrullarna kan förberedas innan och styckfrysas när de är rullade direkt på brickan eller bakplåten. De kan sedan friteras direkt från frysen.
Fänkålsgratäng med parmesan
Fänkålsgratäng med parmesan, mozzarellaost och grädde. En god gratäng med fänkål som också blir en gräddig sås som passar som grönsakstillbehör eller vegetarisk gratäng till det mesta ex. stek, grillat, kyckling, lammstek eller kalkon.
Du kan ta hälften skivad potatis i om du vill variera och gillar potatis.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Gåslever eller anklever med tillbehör
Gåslever eller anklever med tillbehör. Här på rostat vitt bröd med äppelgelé, pistagenötter, babyspenat och balsamicovinäger.
Gott som förrätt eller aptitretare.
Du kan använda ankleverpaté eller gåsleverpaté. Kallas ibland för Bloc de fois gras eller paté de fois gras.
Vidare kan du använda hel konserverad ank- eller gåslever som dock är dyrare (och finare).
Om du vill kan du smörsteka brödet. Vidare kan man använda rostad brioche som bröd.
Servera du gås- eller anklever som aptitretare kan du göra göra fyra små snittar av varje rundel istället. Lägg upp på bricka. Då räcker receptet till 8-10 personer.
Klassiskt vinval till gås- eller anklever är fransk sött vin som Sauternes eller champagne (inte sött). Gewurtztraminer från Alsace är ett annat alternativ.
Salladsdressing med senap och honung
Salladsdressing med senap och honung. En söt, sur och stark dressing till sallad.
Creme brule med vit choklad
Creme brule eller crème brulée med vit choklad. En god variant. Mörk choklad blir också gott.
Servera med bär som jordgubbar, passionsfrukt, hjortron eller hallon till.
Vintips till creme brule är ett sött dessertvin som sätter pricken över i - exempelvis en late harvest från Australien, USA eller Canada. Flädersaft är också gott.
Se alla recept ur kategorin Kall mat
Vitchokladtopping topping frosting med vit choklad
Vitchokladtopping. Topping eller frosting med vit choklad och färskost är gott på bakverk som muffins, morotskaka eller banankaka.
Chokladkrisp chokladcrisp
Chokladkrisp eller chokladcrisp. Ett gott hemlagad godis med cornflakes eller rostad ris - rispuffar i smält choklad. Du kan använda ljus eller mörk choklad eller blanda choklad efter smak. Även vit choklad blir goda vitchokladkrisp.
Välj gärna en rättvisemärkt fin choklad till dina chokladkrisp.
Chokladkrisp passar som julgodis.
Wienernougat
Wienernougat. God nougat och choklad med flagad mandel. Enkelt och supergott godis. Du kan ta vanlig mandel och hacka den istället för flagad mandel. Skålla och skala då gärna mandeln först. Skållad mandel gör du genom att koka upp mandeln täckt med vatten i en kastrull någon minut. Skölj kall i durkslag och sedan pilla bort skalen.
Se alla recept ur kategorin Chokladrecept

Gilla oss på Facebook