AKTUELLT FRÅN KOCKEN
gg, sill och lamm är klassiskt till påskbordet. Fyllda ägghalvor med rom är en av många varianter av...
Sök
Android

Radiokaka med Mariekex

Radiokaka med Mariekex Radiokaka med Mariekex. Kanske den snyggaste kaka som någonsin bakats - en riktig sjuttitalare.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.5 av 5 (Antal röster: 17)
1 radiokaka, ca 20 bitar
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 5 tim
Klart på: 5 tim 10 min

Ingredienser:

  • 250 g kokosfett
  • 200 g mörk blockchoklad eller fin 70% choklad
  • 2 ägg
  • 3 dl florsocker
  • 25 kex, förslagsvis Mariekex

Tillagning:

  1. Smält ihop kokosfett och blockchoklad under omrörning på svag värme i en kastrull eller mikrovågsugn. Låt svalna.
  2. Vispa under tiden ägg och florsocker fluffigt.
  3. Vänd ner chokladsmeten i äggsmeten.
  4. Klä en avlång form, ca 1,5 liter, med bakplåts- eller smörgåspapper.
  5. Häll 1 cm chokladsmet i botten och täck med kex, varva därefter chokladsmet och kex i ca 5 lager.
  6. Kyl kakan så att den stelnar ca 5 timmar, i frys (2 timmar) om du har bråttom eller i kylen över natten.
  7. Ta kakan ur formen och skär kakan i tunna skivor vid servering.


 

Fler recept ur samma kategori som Radiokaka med Mariekex:

Mjuk mandelkaka
Mjuk mandelkaka. Mandelkaka är gott med lättvispad grädde och gärna frukt som marinerade plommon till.
Mandelkakan är god nybakt till fika men också dagen efter ev. tillsammans med marinerade plommon och vispad grädde till dessert.
Pepparkaksbrownies
Pepparkaksbrownies. Goda brownies med choklad samt smak av pepparkakskryddor, krossad choklad och nötter. Lite annorlunda kakor till julbaket.
Advenstkaka adventskaka saffranskaka till advent
Adventskaka eller saffranskaka. Baka god och enkel hembakt saffranskaka till advent. Saffranskakan kan serveras som den är eller med vispad grädde och ex. jordgubbssylt.
1 dl russin eller korinter är också gott i saffranskakan. Ursäkta felstavningen i titeln.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Schackrutor
Schackrutor. Småkakor bakta med varvad ljus mördeg samt mörk mördeg med choklad likt små schakrutor. Goda till fikat och kakbordet.
Med strösocker blir schackrutorna lite knaprigare medan florsocker ger en sandigare konsistens men är lättare att blanda till deg.
Rågbullar med surdeg
Rågbullar med surdeg. Goda bullar med råg och egen rågsurdeg.
Obs de totala tidsangivelserna vid sidan av receptet gäller ej då det tar 5 dagar att förbereda med rågsurdeg och sedan bakas den 5 dagen.
Indisk rispilaff Biriyani med valnötter, russin och grönsaker
Indisk rispilaff med valnötter, russin och grönsaker. Rätten brukar kallas biriyani på indiska restauranger. En slags rispytt med curry och grönsaker. Gott till det mesta eller på egen hand som vegetarisk rätt.
Du kan med gott resultat lägga till färsiffar (ex. färsbiffar på spett), stekta möra grytbitar av kött som kyckling, kalkon, fläskfilé eller biff.
Servera med mango chutney. Matyoghurt eller raita (gurkyoghurt med mynta) är också gott till som sås.
Jag brukar koka extra ris när jag har det som tillbehör till annat. Spara riset i kylen eller frysen (ta fram och tina innan eller mikra det). Då går det snabbt att laga denna rispytt lunch eller kvällsmat.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Coleslaw
Coleslaw. En amerikansk vitkålssallad med majonnäs eller matyoghurt som passar till grillad kyckling, revbensspjäll, barbeque och annat grillat.
Coleslaw blir bara godare om du gör den dagen innan och har i kylen.
Coleslaw är sås, sallad, tillbehör och nyttigt i ett.
Traditionellt görs coleslaw med majonnäs men blir jättegod och mer nyttig med grekisk eller turkisk yoghurt som ex. Larsa. Då god till biff och kyckling.
Färsk ingefära ger en god lite annorlunda fyllig smak men kan uteslutas.
Finstrimlad vitkål är vanligast till coleslaw men rödkål och spetskål blir också gott.
En mandolin (sådant där rivjärn de säljer bla på tv-shop) eller en matberedare är smidigt att strimla vitkålen med.
Vitkål är mycket billigt så coleslaw är utmärkt om du ska bjuda många på mat och till buffe. Dessutom kan den förberedas någon dag innan och ha i kylen.
Coleslaw serveras kall och är godast efter en natt i kylen.
Mojo rojo sås
Mojo rojo sås. En god kryddig ljus röd sås med vitlök som passar till grillat eller stekt kött som biff, kyckling, lamm men också gris eller fisk som lax.
Mojo rojo passar också att ha på buffé som sås till det mesta. Såsen håller sig länge i kylen.
Vill du ha en mildare men fyllig vitlökssmak så kan du rosta hela vitlökar i ugnen oskalade i 40 minuter på 175 grader. Då mjuknar vitlöken och kan mosas med bröd och ägg samt kryddor i en mortel eller kastrull och sedan tillsätter du oljan droppvis till en super mojo rojo.
Mojo rojo sägs vara en spansk sås från Kanarieöarna.
Grekisk sallad
Grekisk sallad med fetaost, oliver, tomat, gurka, rödlök och sallad samt dressing.
Grekisk sallad är god som lätt och nyttig lunch gärna serverat med bröd. Kan också serveras som förrätt, på buffé eller tillbehör ex. till grillat.
1 röd och gul paprika, gul lök istället för rödlök, 3 dl kokta vita bönor, 4-6 kokta kalla potatisar är också gott i grekisk sallad och då blir den matigare (speciellt med kokt potatis i).
Vidare kan man toppa med grillad kyckling och/eller halloumiost för en god grillmiddag.
Desto godare råvaror du använder ju godare blir salladen ex. ekologiska kvisttomater, kalamataoliver, riktig fetaost, kallpressad fruktig olivolja, vällagrad vinäger, nymalen svartpeppar osv.
Jag tycker ej man behöver salta grekisk sallad så mycket då fetaosten och oliverna är salta i sig.
Se alla recept ur kategorin Kall mat
Päron med mintchoklad After Eight
Päron med mintchoklad After Eight. En klassisk dessert med konserverade päron som gratineras med mintchoklad som ex. After Eight. En god och enkel dessert som väcker minnen hos många. Har du hungriga gäster och små päron så kan du öka till två päronhalvor var.
Servera mintpäronen med god vaniljglass eller vispad grädde. Du kan smaksätta grädden med någon tsk vaniljsocker, 1 kr kanel samt ev. någon msk sprit som calvados, cognac eller päronlikör.
Du kan såklart ha annan mintchoklad än After Eight bara det är mintfyllning och choklad.
Vill du piffa till päronen ännu mer så river du över vit choklad innan du gratinerar päronen.
Punschrullar Dammsugare
Punschrullar eller dammsugare. Perfekt till kaffet eller bara vid små fika pauser.
Varm choklad
Varm choklad. Här två varianter en med kakaopulver och en med finare riktig choklad.
En kopp varm god choklad, kanske med vispad grädde är oslagbart. Varje recept ger en rejäl omgång varm choklad. Det första receptet på varm choklad med kakao är gjort så att du gör en koncentrerad chokladbrygd som du sedan spär med mjölk. Chokladbrygden kan du ha i kylen i flera veckor och ta fram när du vill göra varm choklad. Spä då och värm med mjölk till önskad styrka.
Det andra receptet blandas direkt med mjölk och ger ca 6 stora koppar varm choklad. Överbliven chokladddryck håller sig i kylen, så det är lika bra att göra en omgång direkt.
Se alla recept ur kategorin Chokladrecept

Gilla oss på Facebook