AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Blåbär är superbäret som är både är gott, nyttigt och kan vara helt gratis om man plockar själv....
Sök
Android

Radiokaka med Mariekex

Radiokaka med Mariekex Radiokaka med Mariekex. Kanske den snyggaste kaka som någonsin bakats - en riktig sjuttitalare.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.6 av 5 (Antal röster: 19)
1 radiokaka, ca 20 bitar
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 5 tim
Klart på: 5 tim 10 min

Ingredienser:

  • 250 g kokosfett
  • 200 g mörk blockchoklad eller fin 70% choklad
  • 2 ägg
  • 3 dl florsocker
  • 25 kex, förslagsvis Mariekex

Tillagning:

  1. Smält ihop kokosfett och blockchoklad under omrörning på svag värme i en kastrull eller mikrovågsugn. Låt svalna.
  2. Vispa under tiden ägg och florsocker fluffigt.
  3. Vänd ner chokladsmeten i äggsmeten.
  4. Klä en avlång form, ca 1,5 liter, med bakplåts- eller smörgåspapper.
  5. Häll 1 cm chokladsmet i botten och täck med kex, varva därefter chokladsmet och kex i ca 5 lager.
  6. Kyl kakan så att den stelnar ca 5 timmar, i frys (2 timmar) om du har bråttom eller i kylen över natten.
  7. Ta kakan ur formen och skär kakan i tunna skivor vid servering.


 

Fler recept ur samma kategori som Radiokaka med Mariekex:

Ökensandkakor Ökensand
Ökensandkakor. Mycket goda småkakor som är smuliga likt fin sand i konsistensen därav namnet Ökensand. Kakorna får smak av brynt smör.
Mandelformar mandelmusslor
Mandelformar eller mandelmusslor. Hembakta mandelformar eller mandelmusslor är goda fyllda med vispad grädde och sylt eller varma bär till dessert, kafferepet, till julbord eller buffé.
Har du inte så många formar att baka med så kan du baka i omgångar.
Maränger marängrecept
Maränger som är enkla att göra och mycket billigare och godare än köpemaränger.
Dessutom kan du smaksätta dina hemgjorda maränger med hackade nötter som hasselnötter, pecan, pistage eller mandelspån, kakao, chokladsås, chokladbitar eller krossat polkagrisgodis.
Receptet kan också användas till att baka marängbottnar.
Maränger blir nästan bäst att vispa för hand dock kan man såklart vispa med elvisp också - vispa då långsamt i början och ej för hårt efter det.
Vill du spritsa ut marängerna så behöver du en spritspåse med tyll men det går också bra att bara klicka ut marängerna i stora klickar.
Vinäger eller ättika tillsätts för att marängsmeten ska bli stabilare.
Spara äggulorna i kylen (blanda med fler ägg till omelett eller gör bearnaisesås).
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Apelsinkaka
Apelsinkaka. En god och enkel hembakt sockerkaka med smak av apelsin, kanel och mandel.
Vaniljhorn
Vaniljhorn. Småkakor av smördeg formade som horn med socker.
Omelett med stuvning
Omelett med stuvning. Välj att toppa med stuvning av räkor, kräftstjärtar, skaldjur som krabba, hummer eller musslor; eller vegetarisk fyllning som inlagd sparris, spenat eller fräst svamp.
Omelett är god som tillbehör till buffe, julbord, påskbord, kräftskiva och smörgåsbord.
Omeletten kan förberedas innan och förvaras i kylen. Sedan slår du ihop omeletten med stuvningen samt garnerar med sallad vid servering.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Cheviche marinerad fisk
Cheviche är en kall rätt med fisk - här med lax - som marinerats i lime. Här med marinerad lax och avokado.
En nyttig och fräsch sallad med lax. Du kan också ta andra fiskar än lax.
Californiarolls
Californiarolls är en Amerikansk variant på sushirulle eller Maki med ris, lax, avokado och majonnäs som är rullad sjögräs sk Noriblad.
En rulle räcker till en portion ca 12-14 bitar.
Gott som huvudrätt, buffé eller till förrätt (räkna då en halv rulle per portion).
Du hittar recept på kokt sushiris om du söker här på receptfavoriter.
Du behöver en bambumatta (Makisu) och en skål med vatten blandat med lite japansk vinäger.
Vitkålssallad
Vitkålssallad är vanlig i två varianter - pizzasallad med vinäger eller coleslaw med majonnäs. Här är recept på både pizzasallad och coleslaw. På bilden coleslaw till grillade revben, majskolv och potatisklyftor.
Vitkålssallad är inte bara gott utan oslagbart billigt och smidigt, förslagsvis om man har många gäster. Speciellt om du använder en matberedare eller mandolin att snabbt strimla vitkålen.
Massera gärna in saltet i kålen med handen så blir vitkålen i salladen snabbare mjuk samt god pizzasallad eller coleslaw (det är saltet som gör att kålen mjuknar). Alternativ är att vitkålssalladen står och blir mjuk i kylen någon timme eller flera timmar ex. över natten.
Se alla recept ur kategorin Kall mat
Kladdkaka i långpanna
Kladdkaka i långpanna. Kladdig chokladkaka som är enkel att baka till många. Kan också kallas brownies.
Skärs i rutor och serveras som de är eller som en dessert med ex. vispad grädde kanske smaksatt med likör som punsch eller amaretto. Eller en kula vaniljglass och färska hallon eller jordgubbar. Du kan också ha på frosting eller glasyr.
Creme brulee med choklad
Creme brulee med choklad. Förbered gärna Crème brûléen någon dag innan och förvara i kylen och karamellirisera toppen vid servering. Gott med färska bär som hallon, jordgubbar eller björnär. Passionsfrukt passar också till.
Ett sött dessertvin passar till ex från Australien, USA eller Canada.
Kladdkaka med Daim
Kladdkaka med Daim. Kladdkakebotten toppad med Daim och chokladkräm. En mycket fyllig och god chokladdessert som passar till fikat, buffén eller fest.
Daimkakan kan serveras som den är eller med en klick vispad grädde.
Till chokladtoppingen är en 55% choklad gott - finns ex. från Odense choklad. Men hittar du inte det kan du ta 70% choklad.
Se alla recept ur kategorin Chokladrecept

Gilla oss på Facebook