Rabarbersylt

Rabarbersylt är lätt och gott att laga. Du kan koka rabarbersylten med syltsocker som har konserveringsmedel och pektin i om du vill spara sylten länge ex. flera månader (svalt och mörkt). Sylt med vanligt socker håller sig minst någon vecka i kylen.

Sylten går bra att frysa men enklast är att frysa strimlad rabarber med socker som du sedan bara kokar ihop till en snabb sylt. 

Istället för potatismjöl kan du få sylten att tjockna med pektin eller maizena. Eller använd syltsocker som redan innehåller pektin. 

1 liter rabarbersylt

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 7 min
 • Klart på: 12 min

Ingredienser

 • 1,2 liter rabarber, strimlad i bitar ca 10-12 medelstora stjälkar
 • 3 dl strösocker eller syltsocker
 • 2 msk potatismjöl utrört i 4 msk vatten (valfritt om du använder vanligt socker)

Tillagning

 1. Ansa och skala rabarbern om den är grov.
 2. Skär den i små bitar ca 0,5 cm stora.
 3. Lägg rabarbern i en kastrull och tillsätt sockret.
 4. Värm rabarbern och rör runt då och då. Koka den på medelvärme i ca 7 minuter.
 5. Om du vill ha en tjockare sylt så blandar du potatismjöl med kallt vatten i ett glas och rör i det samt värmer upp under omrörning tills sylten tjocknat. Du kan också använda pektin eller maizena.
 6. Häll upp rabarbersylten i väl rengjorda burkar och sätt på lock eller häll upp i en skål och täck med plastfolie. Håller i kylen minst en vecka (utan syltsocker). Eller om du kokat med syltsocker och förvarar sylten i burk kan du ha den i svalt utrymmme upp till flera månader.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer