Rabarbersylt

Introduktion och förberedelse

Rabarbersylt är lätt och gott att laga. Du kan koka rabarbersylten med syltsocker som har konserveringsmedel och pektin i om du vill spara sylten länge ex. flera månader (svalt och mörkt).

Sylt med vanligt socker håller sig minst någon vecka i kylen.

Sylten går bra att frysa men enklast är att frysa strimlad rabarber med socker som du sedan bara kokar ihop till en snabb sylt.

Istället för potatismjöl kan du få sylten att tjockna med pektin eller maizena. Eller använd syltsocker som redan innehåller pektin.

Strimla gärna rabarber och blanda med socker och citron dagen innan och ställ i kylen över natten.

1,5 liter rabarbersylt

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 7 min
  • Klart på: 12 min

Ingredienser

  • 1 kg rabarber, rensad och strimlad
  • 800 gram strösocker eller syltsocker
  • 4 msk citronsaft
  • 2 msk potatismjöl utrört i 4 msk vatten (valfritt om du använder vanligt socker)

Tillagning

  1. Ansa och skala rabarbern om den är grov.
  2. Strimla den i små bitar ca 0,5 cm stora.
  3. Lägg rabarbern i en kastrull och tillsätt sockret samt citronsaft.
  4. Värm rabarbern och rör runt då och då. Koka den på medelvärme i cirka 7 minuter. Mät med en termometer. Sylten ska bli lite genomskinlig och geléaktig på ytan.
  5. Om du vill ha en tjockare sylt så blandar du potatismjöl med kallt vatten i ett glas och rör i det samt värmer upp under omrörning tills sylten tjocknat. Du kan också använda pektin eller maizena.
  6. Häll upp rabarbersylten i väl rengjorda burkar och sätt på lock samt vänd dem upp och ner. Låt svalna och förvara mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 3.8 (37 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 36 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-15

Tillbehör och liknande recept:

Koka hemgjord sylt, marmelad eller gelé

Koka din egen hemgjorda sylt, marmelad eller gelé. Allt om att göra din egen sylt, marmelad eller gelé...