Rabarbersylt

Rabarbersylt är lätt och gott att laga. Du kan koka rabarbersylten med syltsocker som har konserveringsmedel och pektin i om du vill spara sylten länge ex. flera månader (svalt och mörkt). Sylt med vanligt socker håller sig minst någon vecka i kylen.

Sylten går bra att frysa men enklast är att frysa strimlad rabarber med socker som du sedan bara kokar ihop till en snabb sylt. 

Istället för potatismjöl kan du få sylten att tjockna med pektin eller maizena. Eller använd syltsocker som redan innehåller pektin. 

1 liter rabarbersylt

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 7 min
  • Klart på: 12 min

Ingredienser

  • 1,2 liter rabarber, strimlad i bitar ca 10-12 medelstora stjälkar
  • 3 dl strösocker eller syltsocker
  • 2 msk potatismjöl utrört i 4 msk vatten (valfritt om du använder vanligt socker)

Tillagning

  1. Ansa och skala rabarbern om den är grov.
  2. Skär den i små bitar ca 0,5 cm stora.
  3. Lägg rabarbern i en kastrull och tillsätt sockret.
  4. Värm rabarbern och rör runt då och då. Koka den på medelvärme i ca 7 minuter.
  5. Om du vill ha en tjockare sylt så blandar du potatismjöl med kallt vatten i ett glas och rör i det samt värmer upp under omrörning tills sylten tjocknat. Du kan också använda pektin eller maizena.
  6. Häll upp rabarbersylten i väl rengjorda burkar och sätt på lock eller häll upp i en skål och täck med plastfolie. Håller i kylen minst en vecka (utan syltsocker). Eller om du kokat med syltsocker och förvarar sylten i burk kan du ha den i svalt utrymmme upp till flera månader.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer