Rabarberpaj à la Tobbe

Paj med rabarber och maräng är farligt gott och sött, det går nästan inte sluta äta denna rabarberpaj när man börjat...

8 portioner rabarberpaj

  • Förberedelse: 55 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör eller margarin
  • 3 msk kallt vatten
  • Fyllning: 500 g rabarber
  • 1 1/2 dl socker
  • 1 msk potatismjöl
  • Maräng: 3 äggvitor
  • 2 dl socker

Tillagning

  1. Mät upp mjölet i en skål. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa.
  2. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
  3. Lägg drygt hälften av degen i en osmord pajform och tryck ut den över över botten. Rulla ut resten av degen till en drygt fingertjock längd och lägg den runt bottenplattan. Tryck ut degen till en kant som går upp på formens kant. Se till att det blir tätt i skarven mot bottenplattan.
  4. Låt pajskalet vila svalt cirka 15 min. Degen håller då formen bättre vid gräddningen.
  5. Nagga bottenplattan med en gaffel så att den inte blir blåsig. Grädda i mitten av ugnen vid 225° i cirka 10 minuter. Låt pajskalet svalna i formen.
  6. Använd helst späd rabarber. Drag av skalet på grövre stjälkar. Skär rabarbern i skivor.
  7. Lägg rabarber, socker och potatismjöl i en skål och blanda ordentligt.
  8. Fördela blandningen jämnt över hela botten på pajskalet. Grädda i mitten av ugnen vid 225° i cirka 20 minuter. Låt rabarberpajen svalna något i formen.
  9. Sänk ugnsvärmen till 175°.
  10. Vispa äggvitorna til hårt skum, tillsätt hälften av sockret och vispa smeten ganska styv. Vänd ner resten av sockret.
  11. Bred marängsmeten över rabarbern. Sätt in rabarberpajen i mitten av ugnen och grädda tills marängen fått lite färg.
  12. Servera rabarberpajen som efterrätt eller till kaffe, gärna med lite vaniljvisp.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer