Quornfilé med rostad potatis, linser och limesås

Stekt Quornfilé med ugnsrostad potatis med örter, marinerade linser och limesås med céme fraiche. Servera gärna med en god grönsallad blandad med majs, tärnad gurka samt rödlök samt vinäger och olivolja.

4 portioner Quornfilé med rostad potatis

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 4 st quornfiléer
  • Ugnsrostad potatis: 16 delikatesspotatisar med fint skal
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2 msk hackad basilika
  • Marinerade gröna linser: 3 dl okokta gröna linser
  • 0,5 dl balsamico vinäger, balsamvinäger
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 rödlök
  • 0,5 purjolök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk honung
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Crème fraiche-sås: 3 dl créme fraiche naturell
  • 1 dl färskost naturell
  • 1 lime
  • 1 tsk honung
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 msk finriven pepparrot (valfritt)

Tillagning

  1. Ugnsrostad potatis: Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj potatisen och skär ev. bort fula delar.
  3. Dela potatisarna på längden i halvor.
  4. Häll olivolja i en ugnsform ex. en ugnsplåt.
  5. Lägg i potatisarna samt tillsätt timjan och rosmarin samt salt och peppar.
  6. Vänd runt potatisarna i oljan och kryddorna.
  7. Vänd på potatisarna så att skalet är nedåt och snittytan uppåt.
  8. Ugnsrosta potatisen i mitten av ugnen i ca 25 minuter. De ska ha fin färg och vara mjuka inuti. Smaka gärna på en potatishalva.
  9. Hacka basilika.
  10. Ta ut potatisen och blanda med basilikan och servera.
  11. Under tiden potatisen är i ugnen lagar du marinerade gröna linser: Lägg de gröna linserna i en kastrull och täck med vatten.
  12. Koka dem mjuka i 20 minuter på medelvärme med lock.
  13. Skala och hacka under tiden rödlök.
  14. Skölj och strimla purjolöken.
  15. Stek löken på medelvärme i en stekpanna i olivoljan.
  16. Skala och pressa i vitlöken.
  17. Låt löken steka på låg värme medan linserna kokar klart.
  18. Häll av linserna och bland med löken i pannan eller en skål.
  19. Tillsätt balsamico vinäger, honung, salt och peppar. Smaka av och servera.
  20. Stek quornfiléerna i lite olivolja några minuter på varje sida. Salta och peppra.
  21. Crème fraiche-sås: Skölj limefrukten.
  22. Riv ev. en skalet fint och lägg i en skål.
  23. Dela limefrukten, sätt i en gaffel i fruktköttet och pressa ur saften i skålen.
  24. Blanda i créme fraiche, färskost, honung, salt och peppar.
  25. Smaksätt ev. med riven pepparrot.
  26. Servera de stekta quornfiléerna med tillbehören samt ev. valfri grönsallad till.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer