Quorncurry

Laga en snabb och god Quorncurry. Vegetariskt som alla gillar. Här med lite gröna sojabönor, ris och mango chutney. 

Variationer:

  • Fyll på med andra goda grönsaker i efter tycke som ex. gröna ärtor, wokmix, frysta grönsaker, paprika, zucchini, morot, haricots verts osv. 
  • Gott med ris - du kan ta vanligt basmatiris - lyxa till det med indiskt ris eller valfritt ris som jasminris, råris, blanda vildris och råris.
  •  Servera med någon grönsak som finrivna morötter, grönsallad på påse eller ett maxat salladsfat till. Eller servera med enbart bröd. Överkurs är hembakt naan-bröd.
  • Vill du göra festligt så kan du baka naan-bröd, duka upp raita, indiskt ris och picklad mango till.
  • Byt ris mot matvete, couscous, bulgur; pasta som tagliatelle eller penne; pressad potatis; rostade eller kokta grönsaker som blomkål, morot och broccoli.
  • Servera med tillbehör som skivad banan, jordnötter, russin, cashewnötter osv som en africana Quorn.  

Quorn är gjort av svamp (ovo-vegetariskt) och innehåller äggvita för att binda ihop - kan vara bra att kolla först om du bjuder vegetarianer om de äter ägg (och grädde - som även kan bytas mot sojagrädde eller kokosmjölk) - läs mer vilka som äter vad här om du är osäker. Vill du laga helt vegan så går quorn bort - prova då att blötlägga stora sojakuddar som du sedan kramar ur och fräser likt quorn. Eller öka på mängden grönsaker och toppa med tärnad tofu. Ta olja och sojagrädde eller Oalty Imat. 

3 port quorncurry

  • Förberedelse:
  • Tillagning:
  • Klart på:

Ingredienser

  • 2 msk rapsolja, ghee klarerat smör eller vanligt smör
  • 1/2 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 300 gram quornbitar (ett paket)
  • 2 tsk currypulver
  • 1 tsk garam masala ( valfritt)
  • 2 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2 dl grädde (sojagrädde, Oatly Imat eller kokosmjölk funkar med)
  • 1/2 tsk röd currypasta
  • 1/2 dl matlagningsyoghurt
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 msk mango chutney
  • 2 krm salt
  • 200 gram gröna sojabönor eller haricots verts

Tillagning

  1. Börja koka ris eller förbered önskade tillbehör.
  2. Skala och hacka lök samt pressa vitlök i en stekgryta eller stekpanna med höga kanter.
  3. Fräs löken i lite olja någon minut utan att den får färg.
  4. Tillsätt quorn - direkt från fryst går bra - och stek den några minuter med löken. Tillsätt sedan bönor eller andra grönsaker och fräs nån minut till.
  5. Tillsätt currypulver och garam masala samt fräs runt en halv minut.
  6. Häll i vatten och buljongtärning. Koka i fem minuter på låg värme.
  7. Tillsätt grädde och koka upp. Smaka sedan av grytan med currypasta, chili sambal oelek, mango chutney för sötma samt salt. Låt puttra några minuter medan du lagar klart resten.
  8. Servera quorncurryn med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer