Pulled beef

Pulled beef är långstekt högrev eller annat nötkött som dras isär till servering. Köttet kan lagas på flera olika vis och med olika kryddningar - det viktiga är att köttet steks så pass länge att det lätt kan dras isär samt är mört och smakrikt.

Pulled beef passar perfekt att laga på de billigare (och vanligtvis segare) delar av nötkött - högrev passar bäst men fransyska, ytterlår, flankstek eller annat segt och gärna fettrikt nötkött funkar bra.

Pulled beef kan även stekas på lägre värme ca 100 grader - räkna då 2-3 timmars ytterligare tillagning. Om du väljer att laga en större bit på 2-3 kilo så blir det mycket god pulled beef om du steker det på 100 grader i 10 timmar. Höjer du värmen till 150 grader så kan du räkna ca 6 timmar. Marinerar du nötköttet över natten i kryddorna och med löken får du extra god smak. Istället för kryddblandningen nedan kan man använda färdig bbq-rub eller bbq-sås.

Vid servering kan man först dra isär köttet och sedan fräsa det i lite olja och krydda med någon tsk soja, några msk barbequesås och gärna några tsk hemgjord piri-piri salsa eller annan chilisås. Att värma och steka på köttet är speciellt gott om du har förberett köttet innan och ej vill servera kallt kött.

Servera pulled beef med valfria tillbehör - enkelt och genialiskt gott är att servera pulled beef sandwich med endast surdegsbröd, grönsallad, tzatziki och piri-piri-salsa som på bilden.
Annat gott till är avokado, barbequesås, sallad och tomat; vidare strimlad isbergssallad och inlagd rödlök eller lökconfit, strimlad rödlök, hamburgerböd, hackad bladpersilja, skivad inlagd gurka osv.

Tortillabröd, majstortillas eller tacos är också gott att fylla på tex-mex vis med pulled beef, guacamole, sallad, salsa, majs, svarta bönor, riven ost eller annat från tex-mex hyllan. Om du vill kan du då krydda köttet med tex-mex krydda när du steker det istället för kryddblandningen i receptet nedan.

6 portioner pulled beef

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 4 tim 10 min
  • Klart på: 4 tim 20 min

Ingredienser

  • 1 kg nötkött - helst högrev (alternativt ytterlår, fransyska, flankstek eller liknande nötkött)
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk torkad ingefära
  • 2 krm paprikapulver
  • 2 krm mald spiskummin
  • 2 krm svartpeppar
  • 3 krm salt
  • 2 msk matolja som rapsolja
  • 3 gula lökar
  • 6 klyftor vitlök
  • 2 dl vatten
  • 2 msk honung

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skala och klyfta varje lök i fyra delar.
  3. Skala och grovhacka vitlöken.
  4. Lägg i botten på en stekgryta eller ugnsform.
  5. Bryn köttet runt om i en stekpanna.
  6. Lägg köttet på löken.
  7. Stek i minst 4 timmar eller tills köttet lätt faller isär. Efter halva tiden kan du vända köttet samt ev. späda med lite mer vatten om det torkat ut i botten.
  8. Någon timme innan köttet är klart så häller du av köttskyn och blandar med honung. Pensla köttet med honungen och sätt tillbaka i ugnen. Detta är valfritt men blir gott.
  9. Ta ut köttet och låt det svalna något. Dra sedan isär det med två gafflar till strimlor och servera med valfria tillbehör (se ovan). Om du vill kan du fräsa upp köttet (speciellt om du har kallt kött som du förberett innan) - i lite olja och krydda med någon tsk soja, några msk barbequesås och gärna några tsk hemgjord piri-piri salsa eller annan chilisås.
  10. Servera förslagsvis i grillad surdegsbröd med grönsallad, tzatziki och piri-piri salsa (som på bilden) eller på valfritt vis (fler förslag ovan).
E-mail
Medel: 3.6 (13 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer