Pressylta

Pressylta är en klassiker på julbordet och till husmanskost. Pressylta av fläsklägg och bogfläsk samt grisfötter (valfritt). Pressylta serveras kall i skivor med inlagda rödbetor.

Kan lagas av fläsklägg med ben, bogfläsk, svålar, späck och ev. grisfötter som kokas mört, hackas samt lindas i silduk och pressas för att stelna och serveras kallt i skivor. Grisfötterna är med för att de ger mycket gelatin så att pressyltan stelnar fint och blir fast men de kan uteslutas om de ej går att köpa. Ersätt då med 6 blad gelatin i nedan recept. Det är bäst att göra en stor pressylta med en gång. Receptet blir en 1 stor pressylta, ca 2,5 kg. Pressylta kan frysas in i bitar. Förvarar du pressyltan i en fuktig handduk som du strött några msk salt på så håller pressyltan veckor i kylen. Fläskbuljongen kan du spara och sila. Använd den sedan att koka ärtsoppa eller kålsoppa på. 

Du behöver en silduk och bomullssnöre.

15 portioner pressylta

 • Förberedelse: 3 tim
 • Tillagning: 8 tim
 • Klart på: 11 tim

Ingredienser

 • 3 fläsklägg med ben
 • 500 gram rimmat bogfläsk
 • 2 grisfötter (valfritt)
 • 4 liter vatten
 • 5 tsk salt
 • 10 kryddpepparkorn
 • Till pressningen: 3 tsk salt
 • 15 grovt krossade kryddpepparkorn

Tillagning

 1. Klyv grisfötterna i två delar på längden.
 2. Lägg fläsklägg, grisfötter och rimmat bogfläsk i en gryta och tillsätt salt samt kryddpeppar.
 3. Täck fläsket med vatten.
 4. Koka köttet mört i ca 2 - 2,5 timmar på medelvärme under lock. Köttet ska lossna lätt från benen.
 5. Ta upp köttet, lägg på ett fat och låt svalna något.
 6. Grytan och buljongen ska du använda igen så låt den stå.
 7. Bred ut en silduk över en skål.
 8. Skär kött och svål i små bitar och lägg i silduken.
 9. Mal kryddpeppar grovt och blanda i köttet tillsammans med salt. Smaka av. Du ska känna tydlig smak av kryddpeppar och lite sälta.
 10. Pressa ihop köttet och vrid ihop duken upptill. Bind ihop med ett bomullssnöre.
 11. Lägg silduken med syltan i grytan och täck med fläskspad (tillsätt även gelatinbladen om du ej använt grisfötter) och koka upp samt låt den småkoka i 20 minuter.
 12. Klä en rund form ca 25 cm diameter med glasplast. Lägg över pressyltan i skålen. Fyll på runt om med 1-2 dl spad.
 13. Lägg syltan i press genom att lägga på en tallrik med en tyngd ovanpå ex. en stor stenmortel eller två mjölkpaket eller liknande tung sak.
 14. Låt pressyltan stå att stelna i kylen minst över natten.
 15. Ta upp pressyltan och ta bort silduken. Dela den förslagsvis i fyra tårtbitar som du skivar upp i ca 3 mm breda skivor. Lägg upp och servera på fat med inlagda rödbetor.
 16. Du kan slå in pressyltan i en fuktig handduk som du saltat in med någon msk salt. Då håller syltan längre i kylen och sältan ger fin smak.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Lamm på flera vis

Vad sägs om helgmiddag och mys med en god doftande vitlöksspäckad lammstek serverad med en reducerad rödvinssås, timjan och krämig fransk potatisgratäng. Lägg till ett fylligt rödvin som fransk Syrah - gillar du lamm så är påsken kanon!

Läs mer

Tänk allt gott man kan laga med ägg

Läs på om ägg inför påska. Här hittar du allt om ägg i matlagning, recept och tips. Ägg har unika egenskaper och utan dem hade vi inte haft många rätter som maränger, såser och bakverk.

Läs mer