Potatissoppa med pumpa

Pumpa och potatis är gott att blanda och koka soppa på. Pumpasoppa med potatis kan man också kalla den. I vilket fall som helst är den god till lunch, förrätt eller soppbuffé.
Som förrätt räcker receptet till 10 portioner.
Räkna ca 800 gram pumpakött när du skärt rent pumpan från skalet.
Potatis- och pumpasoppan är här smaksatt med en aning grädde, garam masala, vitlök, riven parmesanost samt några droppar tryffelolja (valfritt).

8 portioner potatissoppa med pumpa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1,5 kg hel pumpa
  • 800 gram potatis
  • 3 msk olivolja
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svart- eller vitpeppar
  • 0,5 tsk garam masala
  • 1 krm curry
  • 6 dl vatten
  • 4 dl mjölk, standard
  • 3 dl vispgrädde
  • 5 droppar tryffelolja (valfritt)
  • 0,5 dl riven parmesanost eller grana padano (valfritt)

Tillagning

  1. Skär pumpan i klyftor. Ta bort kärnor och trådar.
  2. Skär bort skalet och skiva klyftorna i ca 0,5 cm bitar. Lägg pumpan i en stor kastrull.
  3. Skala potatisen.
  4. Dela dem och skär i skivor ca 1 cm breda. Lägg i kastrullen.
  5. Skala och hacka vitlöken grovt och tillsätt i grytan.
  6. Tillsätt vatten och mjölk. Sätt på platten på max.
  7. Tillsätt olivolja, salt, peppar, garam masala samt curry.
  8. Koka pumpa och potatis i 40 minuter. Pumpa och potatisbitarna ska bli mjuka och kunna gå att vispa sönder.
  9. Mixa ev. pumpasoppan med en stavmixer. Du kan också mosa sönder bitarna för hand med ex. en potatisstöt eller visp. Tillsätt grädde, riven parmesanost och ev. några droppar tryffelolja.
  10. Smaka av pumpa- och potatissoppan med salt och peppar. Servera gärna pumpasoppan med några droppar fin olivolja eller pumpaolja på toppen, riven parmesan samt ev. rostade pumpafrön. Ett gott bröd hör också till förstås ex. baguette eller foccacia.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer