Potatissallad med majonnäs och gräddfil

Potatissallad med majonnäs och gräddfil samt strimlad purjolök. Klassisk potatissallad till rostbiff, rökt fisk, grillad kyckling, picknick osv.

Potatissallad kan du göra på överbliven kokt kall potatis eller koka nya förstås. Koka gärna potatisen dagen innan så har du kall potatis i kylen när det är dags att blanda potatisen med majonnäs och gräddfil.

Hackad gräslök, bladpersilja, rödlök, kapris samt tärnat äpple passar också i potatissalladen.

Istället för majonnäs och gräddfil så kan du variera med matyoghurt som är lite smalare men mycket gott.

4 portioner potatissallad

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram potatis, fast sort
  • 2 dl gräddfil
  • 4 msk majonnäs
  • 2 dl hackad purjolök
  • 2 krm salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar

Tillagning

  1. Skala potatis. Eller om de har fina tunna skal så kan du skrubba och putsa dem. Dela gärna större potatisar så att alla potatisbitar är lika stora.
  2. Koka potatisen i 15-20 minuter. Känn med en potatissticka eller gaffel mot slutet av tiden om potatisen är kokt.
  3. Häll av potatisen och låt den svalna.
  4. Dela purjolöken på längden. Skölj och rensa den. Strimla ca en fjärdedel (eller mer om du gillar purjolök) och lägg i en skål. Spara lite vid sidan att ev. garnera med.
  5. Tärna potatisen och lägg i skålen.
  6. Blanda i gräddfil och majonnäs.
  7. Smaka av potatissalladen med salt och peppar.
  8. Garnera ev. med strimlad purjolök och svartpeppar.
E-mail
Medel: 4.3 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer