AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Potatis i ugn ugnsrostad potatis

Potatis i ugn ugnsrostad potatis Potatis i ugn, ugnsrostad potatis eller klyftpotatis. Potatis blir supergod när man steker (rostar) den i ugnen. Välj en god fast sort gärna ekologiskt odlad.
Ukama, Asterix, delikatesspotatis eller färskpotatis är gott att rosta i ugnen.
Potatis med fint skal behöver du ej skala - bara skölja, skrubba lite och ev. skära bort fula delar. Jag brukar lägga till klyftad rödlök eller gul lök, lite grovt skurna morötter(behöver bara sköljas). Gott är också tärnad rotseller. Purjolök i stora bitar är också gott i. Hel vitlök brukar jag också slänga med - pressa sedan ut vitlöken som blir underbart god, krämig och mjäll.
Ett gott potatistillbehör till det mesta, både kött och fisk, grillat eller gryta.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.4 av 5 (Antal röster: 16)
4-6 portioner potatis bakad i ugn
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 40 min

Ingredienser:

  • 12 - 16 potatisar av fast sort ex. Ukama, Asterix, färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 4 msk olivolja eller rapsolja
  • salt och vitpeppar
  • Tillsätt ev. annat gott: 2 morötter, 2 rödlökar, en bit purjolök, rotselleri, 1 hel vitlök, andra rotfrukter
  • Timjan att garnera med (valfritt)

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Tvätta och borsta potatisen och skär i klyftor eller grova bitar. Själv gillar jag när skalet är på.
  3. Skölj potatisen i vatten (valfritt för att få bort stärkelsen som gör att potatisen fastnar i långpannan), torka potatisen med lite papper och lägg i en långpanna eller stor stekpanna och blanda med olivolja, salt och vitpeppar. Lägg gärna till ex. morötter, lök och vitlök eller andra goda rotfrukter och lökar.
  4. Baka potatisen i ugnen tills de fått färg och är mjuka inuti ca 30 minuter. Börjar potatisen bli för bränd mot slutet så sänk värmen till 150 grader så att potatisen blir mjuk utan att bli för bränd. Har potatisen tvärtom för lite färg så kan du istället slå på grillelementet i ugnen en stund mot slutet.
  5. Skär i en bit potatis innan du serverar för att se så att potatisen är klar.


 

Fler recept ur samma kategori som Potatis i ugn ugnsrostad potatis:

Makaroner och ost
Makaroner och ost eller Mac and cheese. En amerikansk klassiker med kokta makaroner smaksatta med tre sorters ost som cheddar, parmesan och mozzarella samt Bechamelsås som gratinerats eller lagats direkt i kastrullen.
Gott som vegetarisk rätt med sallad eller som tillbehör till ex. amerikansk mat som revbensspjäll, pulled pork, grillad korv eller annat grillat. Även gott till svenska klassiska köttbullar eller stekt falukorv.
Med riktig cheddar, parmesan och mozzarella är makaronerna riktigt lyxiga och passar som finare tillbehör. Vill du dra ner på lyxen på tar du vanlig billigare riven gratängost.
Vidare kan du skippa att gratinera dina makaroner och bara blanda ihop de kokta makaronerna med bechamelsås samt riven ost och servera.
Saffransrisotto
Saffransrisotto. En god risotto smaksatt med saffran passar som tillbehör till ex. baconlindad kyckling, grillad fisk som lax och/eller grillade grönsaker.
Baconlindade gröna bönor haricots verts
Baconlindade gröna bönor haricots verts. Ett gott tillbehör från franska köket som andas 70-tal.
Välj de färska fina små gröna bönorna som kallas haricots verts. Skippa haricots verts på burk - de ramlar bara sönder.
Slår du på en skvätt grädde också mot slutet så får du en god sås också.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Potatissallad med majonnäs och gräddfil
Potatissallad med majonnäs och gräddfil samt strimlad purjolök. Klassisk potatissallad till rostbiff, rökt fisk, grillad kyckling, picknick osv.
Potatissallad kan du göra på överbliven kokt kall potatis eller koka nya förstås. Koka gärna potatisen dagen innan så har du kall potatis i kylen när det är dags att blanda potatisen med majonnäs och gräddfil.
Hackad gräslök, bladpersilja, rödlök, kapris samt tärnat äpple passar också i potatissalladen.
Istället för majonnäs och gräddfil så kan du variera med matyoghurt som är lite smalare men mycket gott.
Basilikamos potatismos med basilika
Potatismos med hackad basilika, nyttig olivolja eller smör samt mjölk är gott som tillbehör till det mesta speciellt till fest. Du kan ta fryst, torkad eller färsk basilika eller blanda. En pressad klyfta vitlök är också gott i moset. Vidare kan man ha pesto istället för basilika. Riven parmesan är också gott i moset.
Potatis och fänkålssoppa
Potatis och fänkålssoppa med purjolök och en skvätt grädde. En god och mättande potatissoppa med smak av fänkål.
Servera gärna soppan med ett gott bröd.
Några droppar tryffelolja, garnerad med lantchips samt fänkålsgrönt gör soppan till finare förrättssoppa eller middagssoppa.
Se alla recept ur kategorin Potatisrecept
Morötter i vitt vin
Morötter i vitt vin med basilika passar som tillbehör till det mesta grillat samt på buffé och som sidorätt. Nyttiga och goda morötter.
Sparrissoppa med pepparrotsräkor
Sparrissoppa med knoppar och pepparrotsräkor. Välj vit eller grön sparris.
Soppa med sparris är gott till soppmiddag eller förrätt med nybakt brytbröd.
Gillar du inte räkor eller pepparrot så kan du skippa det.
Coleslaw
Coleslaw. En amerikansk vitkålssallad med majonnäs eller matyoghurt som passar till grillad kyckling, revbensspjäll, barbeque och annat grillat.
Coleslaw blir bara godare om du gör den dagen innan och har i kylen.
Coleslaw är sås, sallad, tillbehör och nyttigt i ett.
Traditionellt görs coleslaw med majonnäs men blir jättegod och mer nyttig med grekisk eller turkisk yoghurt som ex. Larsa. Då god till biff och kyckling.
Färsk ingefära ger en god lite annorlunda fyllig smak men kan uteslutas.
Finstrimlad vitkål är vanligast till coleslaw men rödkål och spetskål blir också gott.
En mandolin (sådant där rivjärn de säljer bla på tv-shop) eller en matberedare är smidigt att strimla vitkålen med.
Vitkål är mycket billigt så coleslaw är utmärkt om du ska bjuda många på mat och till buffe. Dessutom kan den förberedas någon dag innan och ha i kylen.
Coleslaw serveras kall och är godast efter en natt i kylen.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Enkel kycklingcurry gryta
Enkel kycklingcurry gryta med kycklingfilé i currysås. Servera med råris, basmatiris eller jasminris kokt med liter gurkmeja (som är nyttigt). Grönsallad, avokado, tomat samt grönsaker som kokt broccoli eller gröna bönor passar till currygrytan.
Du kan justera hettan i kycklingcurryn genom att tillsätt mer sambal oelek eller annan chili efter tycke.
Naan bröd, chapati, gurkraita samt mango chutney passar också till kycklingcurryn.
Istället för kyckling kan du ta quornbitar för en vegetarisk currygryta.
Blomkålssoppa
Blomkålssoppa. Enkel, snabb och god soppa på blomkål. Hemlagad blomkålssoppa blir både nyttig och billig.
Blomkålssoppa är gott till lunch eller middag.
Med en skvätt grädde och tryffelolja så blir blomkålssoppa en festsoppa till förrätt eller soppmiddag.
Servera med blomkålssoppan med ett gott nybakt bröd med ex. färskost. Eller varma mackor.
Höstgryta med indiska smaker
Höstgryta med indiska smaker. En god höstgryta med grönsaker och smak av curry.
Till denna höstgryta kan du ha valfritt kött som fläskkarre, skinkstek, fläskfile, kyckling, nötkött eller mört lammkött. Lök, champinjoner, paprika, kikärter blir god gryta. Du kan också skippa köttet och ha i fler grönsaker som zucchini, potatis, kålrot, vitkål för en vegetarisk höstgryta.
Till servering av grytan passar: basmatiris kokt med 0,5 tsk gurkmeja och en bit kanel. Bröd passar också till. Skivad banan, cashewnötter, jordnötter, russin passar vid sidan kan man toppa grytan med. Gott till grytan är också naturell yoghurt smaksatt med lite hackad mynta. Hoummus - kikärtsröra passar också till grytan.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Fläskkotletter i god sås med grädde och dragon
Fläskkotletter i god sås med grädde och dragon. Blir också gott med fläsknoisetter, fläskfile, nötkött, kycklingfile, viltkött eller lax.
Lätt att göra, rätt billigt och framförallt supergott. Ugnsstek ca 10 medelstora potatisar i klyftor i en panna med olivolja, salt och vitpeppar i 45 minuter på 200 grader till.
Pressad kokt potatis är annars också gott. Kokt blomkål, broccoli och/eller morötter passar till.
Tomatsallad eller fräst hel bladspenat passar till.
Öl eller cider är gott att dricka till fläskkotletterna.
Välj gärna fläskkött från ekologisk gård. Fråga i köttdisken.
Italiensk dressing
Italiensk dressing med balsamvinäger, olivolja och vitlök. God som salladsdressing eller marinad till grillad kyckling, paprika, zucchini eller fisk.
Dressingen håller sig flera dagar om du förvarar den lufttätt.
Avokado, mango och tomatsalsa
Avokado, mango och tomatsalsa passar till kyckling, fisk eller fläsk. Fluffiga majs- och paprikapannkakor, yoghurt och salsa är också en god kombination (och vegetarisk).
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Pizzabullar med kassler och ost
Pizzabullar med kassler och ost. Hembakta pizzbullar blir också goda med skinka istället för kassler. Vegetariska blir de med hackad soltorkad tomat istället för kassler.
Baka goda pizzabullar med pizzasås, kassler och ost passar till utflykt, mellanmål, massäck, buffé, barnkalas samt att frysa.
Pizzabullar kan också bakas som pizzagifflar eller pizzapiroger.
Lammrostbiff med vitlökssmör
Lammrostbiff med vitlökssmör med råstekt skivad potatis i ugnen. Ugnsrostade tomater och haricots verts eller gratinerade brytbönor serveras till. Grönsallad eller tomatsallad är andra goda tillbehör.
Klassikern oxfilé Provençale utgör grunden för detta recept.
Ett fylligt rött vin passar till ex. Masi Campofiorin.
Räkna 1,5 portioner på en lammrostbiff.
Italienska maränger med bär och grädde
Italienska maränger med bär och grädde samt rostade hasselnötter. En god dessert.
Mascarpone är en färskost från Italien.
Baka gärna egna maränger. Marängerna i receptet räcker då till 12 portioner. Överblivna maränger förvarar du lufttätt och de håller sig då länge.
Du kan också bara ut två marängbottnar (på bakplåtspapper) av marängen som du sedan fyller och toppar med ett tunt lager mascarpone och bär. Du får då minst dubblera mängden grädde och bär.
Köper du färdiga maränger går det såklart mycket snabbare - på några minuter - att laga denna dessert.
Prova att servera mousserande Asti Spumante att dricka till.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook