AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Potatis i ugn ugnsrostad potatis

Potatis i ugn ugnsrostad potatis Potatis i ugn, ugnsrostad potatis eller klyftpotatis. Potatis blir supergod när man steker (rostar) den i ugnen. Välj en god fast sort gärna ekologiskt odlad.
Ukama, Asterix, delikatesspotatis eller färskpotatis är gott att rosta i ugnen.
Potatis med fint skal behöver du ej skala - bara skölja, skrubba lite och ev. skära bort fula delar. Jag brukar lägga till klyftad rödlök eller gul lök, lite grovt skurna morötter(behöver bara sköljas). Gott är också tärnad rotseller. Purjolök i stora bitar är också gott i. Hel vitlök brukar jag också slänga med - pressa sedan ut vitlöken som blir underbart god, krämig och mjäll.
Ett gott potatistillbehör till det mesta, både kött och fisk, grillat eller gryta.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.4 av 5 (Antal röster: 16)
4-6 portioner potatis bakad i ugn
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 40 min

Ingredienser:

  • 12 - 16 potatisar av fast sort ex. Ukama, Asterix, färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 4 msk olivolja eller rapsolja
  • salt och vitpeppar
  • Tillsätt ev. annat gott: 2 morötter, 2 rödlökar, en bit purjolök, rotselleri, 1 hel vitlök, andra rotfrukter
  • Timjan att garnera med (valfritt)

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Tvätta och borsta potatisen och skär i klyftor eller grova bitar. Själv gillar jag när skalet är på.
  3. Skölj potatisen i vatten (valfritt för att få bort stärkelsen som gör att potatisen fastnar i långpannan), torka potatisen med lite papper och lägg i en långpanna eller stor stekpanna och blanda med olivolja, salt och vitpeppar. Lägg gärna till ex. morötter, lök och vitlök eller andra goda rotfrukter och lökar.
  4. Baka potatisen i ugnen tills de fått färg och är mjuka inuti ca 30 minuter. Börjar potatisen bli för bränd mot slutet så sänk värmen till 150 grader så att potatisen blir mjuk utan att bli för bränd. Har potatisen tvärtom för lite färg så kan du istället slå på grillelementet i ugnen en stund mot slutet.
  5. Skär i en bit potatis innan du serverar för att se så att potatisen är klar.


 

Fler recept ur samma kategori som Potatis i ugn ugnsrostad potatis:

Koka potatis koka färskpotatis
Koka potatis eller färskpotatis. Så lyckas du med perfekt kokt potatis till vardags och fest som midsommar, jul, påsk mm.
Tillsätt gärna några dillstjälkar i potatiskastrullen (som ofta ändå blir över i matlagningen vid ex. midsommar). Att koka färskpotatisen är ett hedersuppdrag. Servera gärna nykokt potatis med smör och salt.
Räkna 3-4 mindre potatisar eller 2-3 större per portion. Koka gärna lite för många. Överbliven potatis är gott som restmat att steka, till omelett, göra potatissallad på eller äta kall på knäckemacka med kaviar.
Kolla gärna potatisen ofta mot slutet så att den blir överkokt - stick med potatissticka, kniv eller gaffel. Potatisen fortsätter att mjukna (efterkoka) efter man slutar koka den - speciellt om den får stå i kastrullen med papper och lock i väntan på gästerna. Så det är bättre att ta av potatisen lite för tidigt och låta den stå och ånga med hushållspapper och lock vid sidan ett tag om du vet att potatisen ej ska serveras direkt.
Ska du koka en stor kastrull potatis till många så är problemet att vattnet och potatisen tar ett tag att koka upp. Då kan man koka upp vatten i en annan kastrull innan och hälla över det i en annan kastrull med potatisen. Då är det lättare att hålla koll på koktiden.
Ostsås till gratäng
Ostsås till gratäng. En god ostsås att gratinera kokta grönsaker som broccoli, purjolök, blomkål, fänkål, palsternacka, rotselleri, spenat mm.
Gratängsås eller ostsås till 750 g - 1 kg grönsaker eller det du ska gratinera.
Du kan även toppa gratängen med lite extra riven ost samt gärna lite riven parmesan.
Rostade pumpafrön
Rostade pumpafrön. Ett gott och nyttigt hemgjort snacks till fest, buffé eller ha på utflykt.
2 dl rostade pumpafrön räcker som snacks till 2-4 personer. Rostade pumpafrön är också gott som garnityr och tillbehör till soppor eller i sallader.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Potatisgratäng med kålrot
Potatisgratäng med kålrot. En smaskig gratäng med potatis och kålrot.
Potatisgratängen till det mesta ex. stek, oxfile eller till buffe.
Om du vill kan du ha i 1/4 rotselleri samt 1-2 palsternackor också.
Vidare är en klyfta pressad vitlök också gott i gratängen.
Ett tips är att skiva potatisen med en sk mandolin.
Här har jag valt att koka upp mjölkblandningen innan ugnen då sparar man tid i ugnen men får en kastrull att diska. Det går givetvis bra att laga gratängen i ugnen med kall mjölkblandning från början. Eller så kan man koka potatis mm i mjölkblandningen i kastrullen och sedan bara gratinera gratängen med lite ost.
Tortilla
Spansk omelett eller tortilla. Omelett i panna med ägg och smaksatt med lök. Kan serveras varm eller kall.
Gott i är också grönsaker som bitar av paprika eller svamp. Rotselleri eller palsternacka är gott att byta mot halva potatisen.
En bit kall tortilla är god som tapas eller till utflykt. Varm kan tortillan serveras som potatistillbehör till det mesta.
Koka potatis koka färskpotatis
Koka potatis eller färskpotatis. Så lyckas du med perfekt kokt potatis till vardags och fest som midsommar, jul, påsk mm.
Tillsätt gärna några dillstjälkar i potatiskastrullen (som ofta ändå blir över i matlagningen vid ex. midsommar). Att koka färskpotatisen är ett hedersuppdrag. Servera gärna nykokt potatis med smör och salt.
Räkna 3-4 mindre potatisar eller 2-3 större per portion. Koka gärna lite för många. Överbliven potatis är gott som restmat att steka, till omelett, göra potatissallad på eller äta kall på knäckemacka med kaviar.
Kolla gärna potatisen ofta mot slutet så att den blir överkokt - stick med potatissticka, kniv eller gaffel. Potatisen fortsätter att mjukna (efterkoka) efter man slutar koka den - speciellt om den får stå i kastrullen med papper och lock i väntan på gästerna. Så det är bättre att ta av potatisen lite för tidigt och låta den stå och ånga med hushållspapper och lock vid sidan ett tag om du vet att potatisen ej ska serveras direkt.
Ska du koka en stor kastrull potatis till många så är problemet att vattnet och potatisen tar ett tag att koka upp. Då kan man koka upp vatten i en annan kastrull innan och hälla över det i en annan kastrull med potatisen. Då är det lättare att hålla koll på koktiden.
Se alla recept ur kategorin Potatisrecept
Tagine med biff
Tagine med biff. Marockansk gryta med nötkött, Ras el hanout (marockansk kryddblandning), katrinplommon, kikärter och zucchini.
15 timmar låter länge men då är en natt marinering av kött inräknad samt 2,5 timmars koktid då taginen sköter sig själv.
Servera med couscous, harissa (chilipasta blandad med olivolja) samt hummus och bröd - gärna arabiskt platt bröd.
Laga helst grytan i en tagine men en vanlig stekgryta med lock går också bra.
Ras el hanout betyder på arabiska ungefär - Det bästa från affären - och är en kryddblandning med de bästa kryddorna som säljaren har att erbjuda. Blandningen varierar därför och receptet här är en variant som blir mycket god till tagine och grytor.
Istället för korianderfrön kan du ta mald koriander.
Biffköttet kan bytas mot grytbitar av lamm vilket också blir mycket gott.
Använder du segare styckdel som ytterlår kan du få koka någon halvtimme extra.
Kakor med tranbär doppade i vit choklad
Kakor med tranbär doppade i vit choklad. Jättegoda hembakta kakor med bondkakor som basrecept.
Fiskgratäng med lax och spenat
Fiskgratäng med lax och spenat samt potatismos.
Godast blir fiskgratängen med hemgjort potatismos, fast det går snabbast med pulvermos.
En rätt som kan förberedas innan och tillagas precis innan servering.
Vintips till fiskgratängen blir ett vitt vin av druvan Sauvignon Blanc exempelvis från Sydafrika.
Var noga med att skölja spenaten innan tillagning för att få bort jord mm. Då är det inget problem att spara spenaten och värma den igen - för då bildas inget nitritgift från jordbakterier.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Ugnsbakade kvisttomater
Ugnsbakade kvisttomater med olivolja, vitlök och basilika är goda som tillbehör till det mesta. Det blir lika gott med andra småtomater som cocktailtomater eller plommontomater.
Ugnsbakade tomater är goda i sallader ex. med mozzarella och babyspenat. Eller att blanda med kokt spagetti, lite ruccola och riven parmesan till en god pasta du smakar av med salt och peppar.
Fruktkaka sockerkaka med torkad frukt
Fruktkaka. En slags sockerkaka med hackad torkad frukt. Du kan välja olika torkade eller syltade frukter i din fruktkaka.
Russin, suckat som syltade apelsinskal eller annan citrusfrukt samt cocktailbär är klassiskt. Gott är också några av de torkade frukter som nu finns som lösvikt eller på påse ex. torkade aprikoser, dadlar, fikon, ananas, papaya och/eller kiwi. Dessa finns färdighackade och blandade ibland kallade tropisk mix. Här kan du blanda de torkade frukter du gillar eller har hemma. Du kan också ha hackade nötter som mandlar, hasselnötter, valnötter osv.
Pasta med zucchini och valnötter
Pasta med zucchini och valnötter. En god vegetarisk samt vegan pasta med fräst riven zucchini i olivolja smaksatt med vitlök, citron, valnötter och parmesanost.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Lammstek grundrecept
Grundrecept på lammstek. Klassisk med potatisgratäng, gröna bönor och rödvinssky.
I butiken hittar man färsk eller fryst lammstek. Finns bara fryst så får man planera middagen någon dag innan så att steken hinner tina. Ibland säljs lammsteken med med ben och ibland utan. Utan ben säljs lammstek också redan uppbunden. Du kan fylla den ändå med vitlökar och sedan binda om den igen med bomullsnöre. Eller skära mellan snörena och pilla in vitlökar. Eller bara marinera lammsteken direkt utan att skära hål i den. Lammstek med ben kan benas ur, fyllas och bindas upp med bomullssnöre. Eller stekas med benet. Med ben går lammsteken snabbare att steka eftersom benet leder värmen in i steken.
Ugnsbakad sötpotatis i ugn
Ugnsbakad sötpotatis i bitar. Gott att laga som tillbehör till det mesta istället för vanlig ugnsbakad potatis. Sötpotatis bakad i ugn är söt och god och passar till grillat, kyckling, vilt, fisk, vegetariskt, till buffé mm
Bakad sötpotatis passar med någon sur eller salt sås till. Ex. kan du blanda gräddfil eller grekisk yoghurt med limesaft eller citron; eller smulad fetaost; eller vitlök och citron; eller riven ingefära och lime.
Gurksallad
Gurksallad med creme fraiche eller matyoghurt.
Gurka skuren i bitar i sås är ett gott och enkelt tillbehör till det mesta som grillat, rökt fisk och på buffe.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Lufsa råriven ugnspannkaka Ölands landskapsrätt
Lufsa är en ugnspannkaka med riven potatis, ägg, mjöl och rimmat fläsk. Lufsa är Ölands landskapsrätt (jämte kroppkakor).
Här en variant på Lufsa med lite grädde och lök i som jag tycker blir gott. Lufsa är en variant av Raggmunk som görs av riven potatis samt en smet av mjöl, ägg, mjölk och steks som pannkakor samt serveras med stekt fläsk. Lufsa eller råriven ugnspannkaka är en variant av raggmunk som gräddas i långpanna.
Traditionellt så kan man förstekta fläsket i långpannan medan man gör smeten (river potatis). Fläsket tas sedan ur och lufsasmeten hälls i långpannan med fett och det skivade fläsket läggs ovanpå varefter lufsan gräddas i ugn.
Lufsa äts med lingonsylt och ibland flytande grädde.
Gratinerad getost chèvre
Gratinerad getost på bröd med honung och sallad är en god förrätt. En toast med getost. Lite finare heter det chèvretoast.
Dryckestips till är vita viner av druvorna Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Chardonnay eller ett torrt mousserande.
Kan också serveras som tilltugg (då i mindre bitar och utan sallad).
Helstekt rensadel
Helstekt rensadel. Sadel av ren blir god stek. Gott till rensadel är kokt eller pressad potatis; Hasselbackspotatis, klyftpotatis eller rostade småpotatisar med morot, kålrot och rotselleri samt rödlök.
Vidare en gräddsås, förslagsvis med svamp som torkade trattkantareller, på skyn samt kokta grönsaker som broccoli, blomkål, morot, gröna bönor, ärtor, brysselkål eller vaxbönor. Gelé som vinbärsgelé eller rönnbärsgelé passar också till rensadel.
Vintips till rensadel blir ett silkeslent Pinot Noir som har lite pepparton ex. från Nya Zeeland, Californien eller Bourgogne (Frankrike).
Du kan också gratinera rensadel med svampstuvning. Stek då sadeln som här, skär loss köttet och skär i skivor och lägg tillbaks i sadeln, toppa med svampstuvning och gratinera med lite riven ost under grillen i ugnen. Ett bra knep om du lagar rensadel i god tid innan middagen och låter den kallna så kan du förbereda med svampstuvningen och ha kylen och sedan ge rensadel färg och värme ca 10 - 15 minuter under grillen i ugnen innan serveringen.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook