AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Har du inte redan plockat fram grillen så är det dags. Här kommer lite recept på grillat som hjälp på...
Sök
Android

Potatis i ugn ugnsrostad potatis

Potatis i ugn ugnsrostad potatis Potatis i ugn, ugnsrostad potatis eller klyftpotatis. Potatis blir supergod när man steker (rostar) den i ugnen. Välj en god fast sort gärna ekologiskt odlad.
Ukama, Asterix, delikatesspotatis eller färskpotatis är gott att rosta i ugnen.
Potatis med fint skal behöver du ej skala - bara skölja, skrubba lite och ev. skära bort fula delar. Jag brukar lägga till klyftad rödlök eller gul lök, lite grovt skurna morötter(behöver bara sköljas). Gott är också tärnad rotseller. Purjolök i stora bitar är också gott i. Hel vitlök brukar jag också slänga med - pressa sedan ut vitlöken som blir underbart god, krämig och mjäll.
Ett gott potatistillbehör till det mesta, både kött och fisk, grillat eller gryta.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 18)
4-6 portioner potatis bakad i ugn
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 40 min

Ingredienser:

  • 12 - 16 potatisar av fast sort ex. Ukama, Asterix, färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 4 msk olivolja eller rapsolja
  • salt och vitpeppar
  • Tillsätt ev. annat gott: 2 morötter, 2 rödlökar, en bit purjolök, rotselleri, 1 hel vitlök, andra rotfrukter
  • Timjan att garnera med (valfritt)

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Tvätta och borsta potatisen och skär i klyftor eller grova bitar. Själv gillar jag när skalet är på.
  3. Skölj potatisen i vatten (valfritt för att få bort stärkelsen som gör att potatisen fastnar i långpannan), torka potatisen med lite papper och lägg i en långpanna eller stor stekpanna och blanda med olivolja, salt och vitpeppar. Lägg gärna till ex. morötter, lök och vitlök eller andra goda rotfrukter och lökar.
  4. Baka potatisen i ugnen tills de fått färg och är mjuka inuti ca 30 minuter. Börjar potatisen bli för bränd mot slutet så sänk värmen till 150 grader så att potatisen blir mjuk utan att bli för bränd. Har potatisen tvärtom för lite färg så kan du istället slå på grillelementet i ugnen en stund mot slutet.
  5. Skär i en bit potatis innan du serverar för att se så att potatisen är klar.


 

Fler recept ur samma kategori som Potatis i ugn ugnsrostad potatis:

Friterad klyftpotatis
Friterad klyftpotatis eller Idahopotatis. Stora klyftor av bakpotatis som friteras gyllene med skal.
Goda som tillbehör till grillat, hamburgare, på buffé eller till allt möjligt där potatis passar.
Du behöver en termometer eller en fritös för att kontrollera oljans temperatur.
Ha också ett lock till hands att täcka oljan med om olyckan skulle vara framme (släck ej med vatten utan kväv eld med lock).
Använd en hålslev eller träslev att ta upp potatisen ur oljan - chansa ej med plastredskap.
Gräddig färskost à la Provence
Gräddig färskost à la Provence. Syrlig och god färskost till lantbröd, ostbricka och som pålägg till det mesta.
Smaksätt med det du gillar ex. vitlök för färskost med vitlök; gräslök för gräslöksost; champinjoner för färskost med svamp; skalade räkor för hemgjord räkost.
Vasslen (det som runnit av) är utmärkt att använda som degvätska till syrliga eller mörka matbröd.
Man kan också lagra riktig ost av färskostmassan men då får man se till att veta vad man gör annars kan det gå snett.
Baguette med tomat och mozzarella
Baguette med tomat och mozzarella samt basilika. Istället för baguette-bröd kan du ta ciabatta.
Välj gärna en surdegsbaguette. Köper du bake-off så värm bröden enligt paketet först.
Ska du äta mackorna senare ex. till picknick så lägg gärna salladsblad under och över tomat och mozzarella-fyllningen. Annars blöter de ner brödet efter ett tag.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Färskpotatis kokt
Kokt färskpotatis. Här kommer lite tips till att koka färskpotatis. Koka gärna med några dillstjälkar (blir ofta blir över i matlagningen vid ex. midsommar).
Jag brukar först koka upp vatten vid sidan och hälla över potatisarna. Det är speciellt bra om du kokar en stor kastrull färskpotatis som annars tar lång tid att koka upp. Kokar du mindre antal potatisar så har det ingen större betydelse då det kokar upp snabbt ändå.
Att koka färskpotatisen är ett hedersuppdrag som absolut ej får gå fel. Färskpotatis kan serveras med smör och salt ex. till matjessill, gräddfil och hackad gräslök.
Kolla gärna potatisen ofta det är bättre än att den blir överkokt.
Tänk på att färskpotatisen fortsätter att mjukna lite efter man slutar koka den. Så det är bättre att ta den lite för tidigt och låta den stå och ånga med hushållspapper och lock lite vid sidan ett tag.
Gott är att koka med kummin - gärna i en tygpåse.
Räkna med 6-7 små eller 4-5 större färskpotatisar per portion.
Salta ca 1 msk per liter vatten. Smaka på vattnet, det ska vara salt.
Färskpotatis i örter
Färskpotatis i örter. Örtslungade färskpotatisar. Färskpotatis med olivolja eller smör, örter som basilika, persilja och gräslök. Gott till det mesta.
Kålrot- och färskpotatistortilla
Detta recept på kålrot- och färskpotatistortilla är en nordisk variant av den klassiska spanska omeletten tortilla. Vanligtvis görs den av färskpotatis, lök och ibland paprika. Här ger kålrot en god och annorlunda sötma.
God kall eller varm som tapas, på buffé eller potatistillbehör.
Se alla recept ur kategorin Potatisrecept
Helstekt anka med sås
Stekt anka. Helstekt hemlagad anka fylld med äpplen och med god sås.
Gott till helstekt anka är bakta äppelhalvor fyllda med gelé, eller äppelmos, katrinplommon, rödkål, brysselkål, kokt morot, kokt potatis, klyftpotatis, Hasselbackspotatis.
Också en god sås förstås med sky från ankan, en skvätt grädde och smaksatt med madeira, konjak, calvados, soja eller sherry. Avsluta såsen med en klick gelé om du vill.
Om du vill kan du steka ankan i stekpåse.
Köper du fryst anka får du räkna något dygn för den att tina i kylen.
Vintips till ankan får bli ett lättare men kryddigt rött vin, riktigt gott är en Bourgogne eller Pinot Noir från ex. USA eller Nya Zeeland. Öl som Chimay eller Leffe är också gott.
Jordgubbsgifflar
Jordgubbsgifflar. Gifflar med jordgubbs- och mandelmassfyllning.
Tomatsoppa med Oatly havregrädde
Tomatsoppa med Oatly havregrädde. En god krämig soppa på tomater med vegetabilisk grädde. Vegetarisk och vegan.
En gräddig soppa utan grädde men som smakar som soppa med grädde. Soppan passar såklart alla men speciellt bra för miljön och dig som inte tål soja, mjölkprotein eller laktos (OBS garnera då inte med riven parmesan som på bilden och förslag i receptet).
Servera gärna tomatsoppan med gott bröd och pålägg som tapenade. Tomatsoppan också god till förrätt. Gärna med nybakta grissinis och tapenade samt garnera tomatsoppan med några droppar pesto.
Du kan göra tomatsoppa på burktomater eller färska tomater. Välj gärna hela skalade tomater på burk av ekologiskt märke. Krossade eller passerade tomater går också bra. Färska tomater (välj ekologiska) skalas helst först men det går bra att laga med skal också. Skala tomaterna genom att skära ett kryss i den ände som inte har blomfäste, koka upp vatten och doppa tomaterna i 1-2 minuter, ta upp och skölj dem i kallt vatten så kan du skala av skalet som lätt lossnar. Klyfta tomaterna och ta bort kärnorna. Nu kan du använda de skalade tomaterna till soppan.
Oatly Imat heter havregrädden som inte får kallas grädde på paketet.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Pumpasoppa med curry
Pumpasoppa med curry i indisk stil med smak av garam masala som passar mycket bra ihop med pumpa.
Soppa med pumpa är gott och enkelt som förrätt, lunch, middag eller buffe. Curry och garam masala ger en fyllig smak till pumpasoppa men kan ersättas av ex. av en halv tsk örtkryddor som timjan och rosmarin. Baka gärna foccaciabröd till pumpasoppan och servera med färskost som pålägg.
God soppa att göra på överbliven pumpa från Halloween men godast blir pumpasoppa på sk Butternutchpumpa.
Du kan garnera pumpasoppan med rostade gröna pumpafrön (köps i affären) samt några droppar smakrik pumpaolja.
Falafelrulle med tabbouleh
Falafelrulle med tabbouleh. Friterad falafel - kikärtsbullar - i tunnbröd eller pitabröd med tabbouleh - bulgursallad.
Tabbouleh är en sallad med bulgur, massor av persilja, tomater, gurka, lök, mynta och citron som är mycket god som fyllning i falafelrullar.
Du kan ha strimlad isbergssallad, strimlad saltgurka och pfeferonis i falafeln också om du vill.
Även om det tar längre tid så koka gärna egna kikärter. Lägg ett paket i blöt kvällen innan. Koka sedan mjuka en timme och låt svalna. Överblivna kikärter kan du spara i frysen.
Quesadillas med kyckling
Quesadillas med kyckling. Tortillabröd med ost, chili, grillad kyckling, tomat, rödlök och avokado. Gott och enkelt.
Quesadillas är ostfyllda tortillas som steks eller värms i ugnen så att osten smälter. Här är de fyllda med lite annat gott också.
Är man hungrig äter man troligen två stora quesadillas per portion annars kanske en räcker. Vidare kan man ha på extra chilisås, hackad färsk koriander, svarta bönor, salsa, gräddfil, majs, kokt ris, strimlad isbergssallad - då mättar de lite mer såklart.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Lax i foliepaket med potatis och fetaost
Lax i foliepaket med potatis och fetaost är gott, nyttigt, enkelt och snabbt att grilla eller laga i ugnen.
Tzatziki, yoghurtsås, creme fraiche är gott till som extra sås. Råris, quinoa, cous cous eller kokta svarta bönor är också gott i - med eller utan potatis.
Vegetariskt blir det med soltorkade tomater och halloumitärningar istället för lax. Kan också lagas i ugnen såklart.
Dryckestips till är vitt vin eller öl.
Sallad på fetaost, paprika och oliver
Sallad med fetaost, paprika och oliver är en sidosallad som passar som tillbehör, till buffé eller tapas. En god kombination av sött och salt.
Köp gärna ekologisk obesprutad paprika - skölj den annars noga. Jag rekommenderar fina Kalamata oliver eller liknande med eller utan kärnor.
Smörgås trekant med äggsallad
Smörgås trekankter med äggsallad som passar till bjudning, picknick och buffé. Små sandwich.
Äggsalladen blir gul och fin med gurkmeja men man kan också ta curry om man gillar det.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Tobbes frukostbröd frukostbullar
Tobbes frukostbröd eller frukostbullar. Ett härligt gott och mättande osötat bröd. Kompakt men fullt med nyttigt fibrer. Ett utmärkt bröd att börja dagen med.
Fyllda paprikor med ris
Fyllda paprikor med ris. Risfyllda paprikor bakade i ugnen med mozzarellaost är gott som tillbehör till det mesta istället för vanligt ris. Kan förbereda i god tid och sedan värmas till servering.
Smidigt att laga om du har kallt ris över och vill använda till något gott.
Sockerkaksbottnar tårtbottnar
Sockerkaksbottnar eller tårtbottnar att använda till tårta. Goda att fylla med valfri tårtfyllning ex. hårt vispad vaniljvisp eller vaniljkräm samt sylt som hallonsylt eller jordgubbssylt. Garnera förslagsvis tårtan med vispad grädde och färska bär.
Om du ökar receptet med en tredjedel så blir det lagom att grädda i en långpanna med höga kanter. Lägg bakplåtspapper i botten samt smörj och bröa kanterna. Då blir det två lager tårtbottnar.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook