Portvin- och körsbärssås

Portvin- och körsbärssås är gott till det mesta men passar utmärkt till bla ankbröst, kycklingbröst, fläskfilé, oxfilé, torskfilé eller marulk.

4 portioner portionervin- och körsbärssås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 3 msk smör
  • 2 tsk vetemjöl
  • 2 dl rött portvin
  • 2 dl kycklingbuljong eller 2 dl vatten och en buljongtärning
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 1 dl torkade eller halverade inlagda körsbär
  • 2 msk smör
  • 1 tsk kinesisk soja
  • Salt och svartpeppar

Tillagning

  1. Smält smöret i en såskastrull.
  2. Rör i vetemjölet.
  3. Tillsätt sedan portvinet och koka upp. Låt ev. alkoholen brinna upp (akta huvud och fläkt). Bränner du av portvinet så bildas extra goda smaker.
  4. Tillsätt kycklingbuljong, timjan, soja och körsbär och koka upp.
  5. Låt koka i ca 10 minuter på medelvärme.
  6. Rör ner smöret i såsen.
  7. Smaka av portvin- och körsbärssåsen med salt och svartpeppar innan servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer