Portvin- och körsbärssås

Portvin- och körsbärssås är gott till det mesta men passar utmärkt till bla ankbröst, kycklingbröst, fläskfilé, oxfilé, torskfilé eller marulk.

4 portioner portionervin- och körsbärssås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 3 msk smör
  • 2 tsk vetemjöl
  • 2 dl rött portvin
  • 2 dl kycklingbuljong eller 2 dl vatten och en buljongtärning
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 1 dl torkade eller halverade inlagda körsbär
  • 2 msk smör
  • 1 tsk kinesisk soja
  • Salt och svartpeppar

Tillagning

  1. Smält smöret i en såskastrull.
  2. Rör i vetemjölet.
  3. Tillsätt sedan portvinet och koka upp. Låt ev. alkoholen brinna upp (akta huvud och fläkt). Bränner du av portvinet så bildas extra goda smaker.
  4. Tillsätt kycklingbuljong, timjan, soja och körsbär och koka upp.
  5. Låt koka i ca 10 minuter på medelvärme.
  6. Rör ner smöret i såsen.
  7. Smaka av portvin- och körsbärssåsen med salt och svartpeppar innan servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer