Portionspaj med blåbär

Portionspaj med blåbär eller andra bär. Portionspajer med bär passar till efterrätt eller dessert serverade med vaniljglass, vaniljsås eller vaniljvisp.

Receptet räcker till fyra stora portionspajer eller sex lite mindre formar.

Istället för blåbär kan du ta björnbär, krusbär, rabarber eller hallon.

Kan bakas i förväg och förvaras i kylen. Mikra eller värm sedan i ugnen till servering.

Använder du frysta blåbär så pudra över 1 tsk potatismjöl innan du brer över smuldegen.
 

4 portionerionspajer med blåbär

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 6 dl blåbär
  • 6 msk strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1,5 msk strösocker till smuldegen
  • 80 gram smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smuldeg: blanda mjöl och socker i en bunke.
  3. Skär smöret i tärningar och blanda med mjölet till en smulig deg.
  4. Smörj fyra portionsformar med lite smör.
  5. Blanda bären med socker (och ev. potatismjöl om du använder frysta blåbär).
  6. Fördela i formarna.
  7. Fördela smuldegen i formarna i ett jämnt lager över bären.
  8. Grädda portionspajerna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter tills de fått fin färg.
  9. Ta ut och servera varma eller ljumma med vaniljglass, vaniljsås eller vaniljvisp.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer