Portionspaj med blåbär

Portionspaj med blåbär eller andra bär. Portionspajer med bär passar till efterrätt eller dessert serverade med vaniljglass, vaniljsås eller vaniljvisp.

Receptet räcker till fyra stora portionspajer eller sex lite mindre formar.

Istället för blåbär kan du ta björnbär, krusbär, rabarber eller hallon.

Kan bakas i förväg och förvaras i kylen. Mikra eller värm sedan i ugnen till servering.

Använder du frysta blåbär så pudra över 1 tsk potatismjöl innan du brer över smuldegen.
 

4 portionerionspajer med blåbär

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 6 dl blåbär
  • 6 msk strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1,5 msk strösocker till smuldegen
  • 80 gram smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smuldeg: blanda mjöl och socker i en bunke.
  3. Skär smöret i tärningar och blanda med mjölet till en smulig deg.
  4. Smörj fyra portionsformar med lite smör.
  5. Blanda bären med socker (och ev. potatismjöl om du använder frysta blåbär).
  6. Fördela i formarna.
  7. Fördela smuldegen i formarna i ett jämnt lager över bären.
  8. Grädda portionspajerna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter tills de fått fin färg.
  9. Ta ut och servera varma eller ljumma med vaniljglass, vaniljsås eller vaniljvisp.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer