Plommonpaj paj med plommon

Plommonpaj eller paj med plommon. En god och hembakt plommonpaj. Plocka mogna och söta plommon. Grädda först en pajbotten.
Servera plommonpajen med lättvispad grädde eller vaniljsås. Du kan smaksätta den lättvispade grädden med en tsk vaniljsocker och någon likör eller sprit om du gillar det ex. amaretto, calvados eller kalhua.

8 portioner plommonpaj

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 125 g rumstempererat smör
  • 2 dl florsocker
  • 2 ägg
  • 2 msk kallt vatten
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 kg plommon
  • 200 g riven mandelmassa
  • 2 ägg
  • 2 msk vetemjöl
  • 0,5 citron
  • 1 dl grädde
  • 0,5 dl farin eller råsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Rör ihop pajdegen av smör, florsocker, ägg, vatten och vetemjöl. Knåda ihop den hastigt. Slå in i plastfolie och låt vila 30 minuter i kylen.
  3. Kavla ut degen och klä en pajform ca 24 cm diameter upp på kanterna med pajdegen. Picka lite hål i botten av pajdegen med en gaffel. Lägg gärna lite folie under formen då det rinner pajdeg som är över kanterna annars.
  4. Grädda pajskalet i 20 minuter i mitten av ugnen.
  5. Laga under tiden plommonpajdegen: tvätta citronen, torka den, riv skalet av halva citronen och lägg i en bunke.
  6. Smula i mandelmassan och vispa ihop med äggen.
  7. Tillsätt vetemjöl.
  8. Vispa grädden lätt och vänd ner den.
  9. Slå smeten i pajbotten.
  10. Dela och kärna ur plommonen och lägg dem på smeten med skalsidan upp.
  11. Strö socker över plommonpajen.
  12. Grädda plommonpajen i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Täck över med lite folie om den ser ut att brännas.
  13. Servera pajen ljummen eller kall med vispad grädde, glass eller vaniljsås.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer