Plommonpaj paj med plommon

Plommonpaj eller paj med plommon. En god och hembakt plommonpaj. Plocka mogna och söta plommon. Grädda först en pajbotten.
Servera plommonpajen med lättvispad grädde eller vaniljsås. Du kan smaksätta den lättvispade grädden med en tsk vaniljsocker och någon likör eller sprit om du gillar det ex. amaretto, calvados eller kalhua.

8 portioner plommonpaj

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 125 g rumstempererat smör
  • 2 dl florsocker
  • 2 ägg
  • 2 msk kallt vatten
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 kg plommon
  • 200 g riven mandelmassa
  • 2 ägg
  • 2 msk vetemjöl
  • 0,5 citron
  • 1 dl grädde
  • 0,5 dl farin eller råsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Rör ihop pajdegen av smör, florsocker, ägg, vatten och vetemjöl. Knåda ihop den hastigt. Slå in i plastfolie och låt vila 30 minuter i kylen.
  3. Kavla ut degen och klä en pajform ca 24 cm diameter upp på kanterna med pajdegen. Picka lite hål i botten av pajdegen med en gaffel. Lägg gärna lite folie under formen då det rinner pajdeg som är över kanterna annars.
  4. Grädda pajskalet i 20 minuter i mitten av ugnen.
  5. Laga under tiden plommonpajdegen: tvätta citronen, torka den, riv skalet av halva citronen och lägg i en bunke.
  6. Smula i mandelmassan och vispa ihop med äggen.
  7. Tillsätt vetemjöl.
  8. Vispa grädden lätt och vänd ner den.
  9. Slå smeten i pajbotten.
  10. Dela och kärna ur plommonen och lägg dem på smeten med skalsidan upp.
  11. Strö socker över plommonpajen.
  12. Grädda plommonpajen i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Täck över med lite folie om den ser ut att brännas.
  13. Servera pajen ljummen eller kall med vispad grädde, glass eller vaniljsås.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer