Plommondessert

Introduktion och förberedelse

En slags plommondessert likt en sviss med plommonkompott, grädde, glass och biscottis.

En god och enkel dessert på färska plommon man kokar ihop med socker.

Serveringsförslag

Vintips:

Gott till är ett sött dessertvin till som ex. ett tyskt Beerenauslese, Noble One Botrytis Semillon från Australien eller Sauternes från Bordeaux.

Chunky plommondessert med vispad grädde och vaniljglass i glas
Chunky plommondessert med vispad grädde och vaniljglass i glas. Gott med svenska plommon. Servera gärna med ett glas sött dessertvin till.

4 portioner plommondessert

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 12 plommon
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk socker
  • 0,5 vaniljstång
  • 1 halv bit stjärnanis
  • 1 liten bit hel kanel
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 liter vaniljglass
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 4 tsk hackade pistagenötter eller mandelflarn
  • 8 biscotti skorpor

Tillagning

  1. Skölj och halvera plommonen samt ta ur kärnorna. Dela dem sedan en gång till i fyra delar.
  2. Skär itu vaniljstången på mitten längs med och pilla ur vaniljfröna. Lägg i en kastrull med vatten, vinäger, socker och stjärnanis och kanel. Koka upp och rör så att sockret löser sig.
  3. Lägg i plommonen och koka dem i 15 minuter så att det blir som en kompott i konsistensen.
  4. Fiska upp vaniljstången, kanel och stjärnanis.
  5. Häll upp plommonkompotten i en skål och låt den svalna. Kyl den sedan. Kompotten kan du ha ett par dagar i kylen.
  6. Fyll i ca 2 dl plommonkompott i varsitt cocktailglas eller dessertskålar.
  7. Lägg på varsin kula vaniljglass, toppa med lite lättvispad grädde och hackade nötter samt skorpor.
E-mail
Medel: 4 (22 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 243 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-08