Plommondessert

En slags sviss med plommonkompott, grädde, glass och biscottis. En god och enkel dessert på färska plommon man kokar ihop med socker.

Här har jag valt att servera plommonkompotten med en kula vaniljglass, en klick grädde, lite finhackade pistagenötter och mandelskorpa, knäckflarn eller glassrån till. Man kan också ha med maränger om man vill. Gott till är ett sött dessertvin till som ex. ett tyskt Beerenauslese eller Amfora Muscat.

4 portioner plommondessert

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 12 plommon
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk socker
  • 0,5 vaniljstång
  • 1 halv bit stjärnanis
  • 1 liten bit hel kanel
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 liter vaniljglass
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 4 tsk hackade pistagenötter eller mandelflarn
  • 8 biscotti skorpor

Tillagning

  1. Skölj och halvera plommonen samt ta ur kärnorna. Dela dem sedan en gång till i fyra delar.
  2. Skär itu vaniljstången på mitten längs med och pilla ur vaniljfröna. Lägg i en kastrull med vatten, socker och stjärnanis och kanel. Koka upp och rör så att sockret löser sig.
  3. Lägg i plommonen och koka dem i 15 minuter så att det blir som en kompott i konsistensen.
  4. Fiska upp vaniljstången, kanel och stjärnanis.
  5. Häll upp plommonkompotten i en skål och låt den svalna. Kyl den sedan. Kompotten kan du ha ett par dagar i kylen.
  6. Fyll i ca 2 dl plommonkompott i varsitt cocktailglas eller dessertskålar.
  7. Lägg på varsin kula vaniljglass, toppa med lite lättvispad grädde och hackade nötter samt skorpor.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer