Plommondessert

En slags sviss med plommonkompott, grädde, glass och biscottis. En god och enkel dessert på färska plommon man kokar ihop med socker.

Här har jag valt att servera plommonkompotten med en kula vaniljglass, en klick grädde, lite finhackade pistagenötter och mandelskorpa, knäckflarn eller glassrån till. Man kan också ha med maränger om man vill. Gott till är ett sött dessertvin till som ex. ett tyskt Beerenauslese eller Amfora Muscat.

4 portioner plommondessert

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 12 plommon
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk socker
  • 0,5 vaniljstång
  • 1 halv bit stjärnanis
  • 1 liten bit hel kanel
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 liter vaniljglass
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 4 tsk hackade pistagenötter eller mandelflarn
  • 8 biscotti skorpor

Tillagning

  1. Skölj och halvera plommonen samt ta ur kärnorna. Dela dem sedan en gång till i fyra delar.
  2. Skär itu vaniljstången på mitten längs med och pilla ur vaniljfröna. Lägg i en kastrull med vatten, socker och stjärnanis och kanel. Koka upp och rör så att sockret löser sig.
  3. Lägg i plommonen och koka dem i 15 minuter så att det blir som en kompott i konsistensen.
  4. Fiska upp vaniljstången, kanel och stjärnanis.
  5. Häll upp plommonkompotten i en skål och låt den svalna. Kyl den sedan. Kompotten kan du ha ett par dagar i kylen.
  6. Fyll i ca 2 dl plommonkompott i varsitt cocktailglas eller dessertskålar.
  7. Lägg på varsin kula vaniljglass, toppa med lite lättvispad grädde och hackade nötter samt skorpor.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer