Pizzasås och recept på pizza

Pizzasås samt pizza. Baka egen pizza med egen pizzasås, pålägg och pizzadeg. Såsreceptet räcker till en långpanna för 4 portioner eller 4 runda pizzor.

Överbliven tomatsås kan du spara i frysen eller ha till annat. Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie. Man kan också dela degen i degbollar stora nog till en pizza och placera i en form smord med olivolja övertäckta med plastfolie och låta dem jäsa i kylen över natten. Man kan spara deg i bollar lagom till en pizza genom att smörja in dem med olivolja och styckfrysa dem i en form och sedan lägga över i påsar. Ta sedan upp dem ur påsarna och låt dem tina övertäckta i en form i kylen över natten. Ta sedan fram och låt de jäsa i rumstemperatur. Du kan också tina dem övertäckta i en form i rumstemperatur och låta dem jäsa.

Några förslag på pizzor är:

  • Vegetarisk pizza: skivad rödlök eller gul lök, färsk eller inlagd röd paprika, kronärtskockor, kokt broccoli, halverad cocktailtomater och svarta oliver.
  • Salamipizza: inlagd eller färsk röd paprika, stark prickig korv som salami, svarta oliver, helst Kalamataoliver
  • Hawaii: ananas i bitar, skinka i skivor eller strimlor
  • Capricciosa: skinka i skivor eller strimlor samt skivade färska eller inlagda champinjoner
  • Maffia: bacon - skär i bitar, skivad rödlök eller gul lök, ett ägg samt svartpeppar
  • Bolognese: köttfärssås samt skivad röd eller gul lök.
  • Tex mex: stekt köttfärs med texmexkrydda, hackad pepperoni
  • Kebabpizza: stekt kebabkött, skivad rödlök eller gul lök samt hackad pepperoni. Servera med vitlökssås.
  • Kycklingpizza: kycklingkött - använd stekt strimlad kycklingkött, ananas, currypulver, skivad röd eller gul lök samt röd färsk eller inlagd paprika.
  • Filépizza: skivad stekt fläskfilé eller oxfilé, skivad rödlök eller gul lök, strimlad röd paprika samt halverad cocktailtomater. Servera med bearnaisesås samt färsk ruccola
  • Skaldjurspizza: räkor, musslor och/eller kräftstjärtar, skivad rödlök eller gul lök samt inlagd kronärtskocka.
  • Kalla toppings: (läggs på när pizzan är bakt): Lufttorkad skinka. Exempelvis prosciuotto. Ruccolasallad. Skölj salladen noga innan. Vitlökssås. Blanda matyoghurt med pressad vitlök. Bearnaisesås. Fetaost i tärningar. Torkad oregano. Färsk basilika. Riven parmesanost.

1 sats pizzasås

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 2 dl krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 4 droppar tabasco
  • 1 tsk oregano
  • 0,5 tsk salt
  • 1 pressad vitlök
  • PIZZADEG: 0,5 pkt färsk jäst
  • 2,5 dl ljummet vatten
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 dl vetemjöl till utbakning
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • PIZZAOST: 4 dl grovriven pizzaost eller ost lik Emmenthaler
  • 1 färsk mozzarellaost (valfritt)

Tillagning

  1. Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten.
  2. Lös upp jästen med en slev och tillsätt mjöl och olivolja. Blanda ingredienserna till en deg.
  3. Knåda degen i maskin 10 minuter eller för hand i 15 minuter. Tillsätt saltet på slutet.
  4. Tillsätt saltet på slutet.
  5. Låt pizzadegen jäsa till dubbelstorlek i 60 minuter under kökshandduk.
  6. Förbered pizzasås. Blanda alla ingredienser till pizzasåsen i en kastrull och småkoka under tiden degen jäser. Rör då och då. Smaka av tomatsåsen med vinäger, socker och mer salt och peppar.
  7. Förbered pizzapålägg du vill ha på pizzan.
  8. Skär upp och lägg på en tallrik eller bricka bredvid.
  9. Förbered pizzaost. Riv ev. ost. Blanda ev. riven ost med riven parmesanost.
  10. Sätt ugnen på 275 grader eller högsta under- och övervärme.
  11. I LÅNGPANNA: Sätt in en långpanna i ugnen att bli varm. Knåda eller kavla ut pizzadegen till en avlång rektangel. Detta kan du göra på ett bakplåtspapper som du sedan vänder upp och ner i långpannan och drar sedan av bakplåtspappret så att degen stannar i långpannan. Lägg ev. ett bakplåtspapper underst i långpannan innan du lägger på degen. Du kan även pensla bakplåtspappret i långpannan eller bara långpannan med olivolja för en knaprigare pizzabotten.
  12. RUND PIZZA PÅ PLÅT, BAKSTEN ELLER PIZZASTEN: Sätt in plåt, baksten eller pizzasten i ugnen att bli varm. Plåten blir snabbt varm men baksten eller pizzasten ska stå inne i minst en halvtimme innan du bakar på den för att bli riktigt varm. Degen i 4 delar och rullar till bollar som du kavlar ut till 4 runda pizzor. Placera dem på varsitt bakplåtspapper. Pensla gärna bakplåtspappret med olivolja innan.
  13. PANPIZZA I STEKPANNA: Rund pizzA (panpizza) i ugnsfast stekpanna. Värm först stekpannan och pensla sedan botten och kanter med olivolja. Dela degen i 4 delar. Knåda eller kavla ut degen till rundlar i storlek som stekpannan. Lägg och tryck ut degen i stekpannan. Baka pizzorna efter hand.
  14. Baka pizzorna en och en efter hand om du inte har en stor ugn.
  15. Dags att lägga på pizzatoppings: bred först ut någon dl tomatsås (ca 2 dl om du bakar en stor pizza i långpanna) på pizzan.
  16. Bred ut ett lager riven ost i botten.
  17. Lägg på pizzatopping efter önskemål - jämnt fördelat över hela pizzan.
  18. Vänta med skivad mozzarella om du bakar pizzan i långpanna eller panpizza. Lägg då på skivad mozzarella när du har 3-4 minuter kvar av gräddningen. På rund tunn pizza kan du lägga på den direkt.
  19. Grädda pizzan eller pizzorna i ca 15 minuter för en hel pizza i långpanna och 8-10 minuter för runda pizzor.
  20. Tiden varierar i olika ugnar. När pizzan fått färg och är genombakt underifrån så är den klar.
  21. Ta ut pizzan och lägg upp på ugnsgaller samt servera direkt.
  22. Skär upp den om den är i långpanna.
  23. Smula över lite oregano, lägg ev. några blad färsk basilika samt ev. strö över finriven parmesan på toppen innan servering. Lägg ev. på kalla toppings som några skivor lufttorkad skinka och några blad ruccola.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

5 smarta middagstips

Förbered skidresans middagar – så får du mer tid att njuta framför brasan eller i bastun.

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer