Pizzadeg med torrjäst

God deg till pizza utan färsk jäst. Torrjäst är smidigt att ha hemma då den håller sig länge i skafferiet. Perfekt att ha med om du ska bort ex. till sommarstugan, båten eller semestern. 

Ett halvt paket torrjäst motsvarar ett halvt paket färsk jäst (25 gram).

Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie. Man kan också dela degen i degbollar stora nog till en pizza och placera i en form smord med olivolja övertäckta med plastfolie och låta dem jäsa i kylen över natten. Man kan spara deg i bollar lagom till en pizza genom att smörja in dem med olivolja och styckfrysa dem i en form och sedan lägga över i påsar. Ta sedan upp dem ur påsarna och låt dem tina övertäckta i en form i kylen över natten. Ta sedan fram och låt de jäsa i rumstemperatur. Du kan också tina dem övertäckta i en form i rumstemperatur och låta dem jäsa.

4 portioner pizza

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 0,5 pkt torrjäst
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 dl vetemjöl till utbakning
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 2,5 dl hett vatten

Tillagning

  1. Blanda vetemjöl med torkad jäst och salt samt olivolja. Tillsätt hett vatten till degen och blanda ihop till en deg.
  2. Knåda ihop degen några minuter så att den släpper från degbunkens kanter. Knåda degen 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand på bakbord några minuter.
  3. Lägg över degen i en stor bunke med lite mjöl i botten och strö lite mjöl runt om och på degen. Täck över med plastfilm.
  4. Låt pizzadegen jäsa övertäckt med plastfilm eller bakduk i 50 minuter till dubbel storlek. Du kan också kalljäsa degen i kylen och över natten.
  5. Nu kan du förbereda övriga pizzatillbehör som tomatsås och pålägg.
  6. Dela degen i 4 delar. Baka ut och kavla ut en pizzadeg i taget på mjölat bakbord till en rund pizza. Eller en stor rektangel till långpanna.
  7. Sätt ugnen på max under och övervärme och värm ev. pizzasten i ugnen så att den blir varm.
  8. Toppa pizzadegen med tomatsås, riven ost och valfri topping. Ta ut den heta pizzastenen och för över pizzan på stenen med en pizzaspade eller liknande - själv använde jag ett hårt men tunt tallriksunderlägg i plast.
  9. Bakar du pizzan i ugnsplåt så pensla med olivolja, lägg i degen och toppa med tomatsås, ost och topping. Sätt ugnsplåten direkt på botten i ugnen.
  10. Baka pizzan tills den har fått färg och är genombakt ca 8 - 10 minuter.
E-mail
Medel: 4 (11 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer