Pizza med dinkel, dinkelpizza, gi-pizza

Pizza med dinkel, dinkelpizza eller gi-pizza. Dinkel är ett slags vete som har ett lägre GI än vanligt vitt mjöl och därför något hälsosammare då det inte höjer blodsockret lika mycket.
Pizza med dinkel, dinkelpizza eller gi-pizza bakas och lagas annars som vanlig pizza. Du kan ha samma pålägg.
En god blandning pizzaost får du av mozzarella, en stor del pizzaost eller ost lik emmentahler samt lite riven parmesan.
En god variant är att baka en pizza med bara tomat och ost och sedan toppa med färsk basilika och lufttorkad skinka.
Bakar du pizza med köttfärs eller kebabkött är det gott med vitlökssås eller bearnaisesås till.
Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.
Man kan också dela degen i degbollar stora nog till en pizza och placera i en form smord med olivolja övertäckta med plastfolie och låta dem jäsa i kylen över natten. Man kan spara deg i bollar lagom till en pizza genom att smörja in dem med olivolja och styckfrysa dem i en form och sedan lägga över i påsar. Ta sedan upp dem ur påsarna och låt dem tina övertäckta i en form i kylen över natten. Ta sedan fram och låt de jäsa i rumstemperatur. Du kan också tina dem övertäckta i en form i rumstemperatur och låta dem jäsa.

4 portioner dinkelpizza

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl ljummet vatten (37°)
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 6 dl dinkelmjöl
  • 1 dl dinkelmjöl eller majsmjöl till utbakning
  • PIZZASÅS: 1 burk krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 droppar tabasco
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk salt
  • 1 pressad vitlök
  • PÅLÄGG: 1 skivad rödlök
  • 1 dl inlagd paprika eller färsk skivad paprika
  • 12 skivor stark prickig korv
  • 1 dl tärnad ananas
  • 100 gram skinka
  • 8 skivade champinjoner
  • 4 skivade inlagda kronärtskockor
  • 1 pkt bacon
  • 2 dl stekt köttfärs eller köttfärssås
  • 0,5 dl hackad pepperoni
  • 250 gram riven ost
  • 1 tsk torkad oregano att smula över pizzan

Tillagning

  1. Finfördela jästen i en bunke.
  2. Häll i vatten och rör ut jästen.
  3. Tillsätt olja och dinkelmjöl.
  4. Arbeta till smidig pizzadeg som släpper från bunkens väggar.
  5. Knåda degen i maskin i 10 minuter eller för hand i 15 minuter. Tillsätt saltet på slutet.
  6. Låt pizzadegen jäsa i minst 1 timme. Täck bunken med plastfilm så får du en saftigare pizzadeg.
  7. Förbered pålägg som ex. skiva rödlök osv.
  8. Sätt ugnen på 225 grader. Gärna undervärme. Sätt in långpannan eller stekpannor som du ska baka pizzan i.
  9. Ta upp degen på bakbord, knåda ihop den och kavla ut degen så att den passar en långpanna eller fyra runda portionspizzor bakade på bakplåtspapper, pizzasten eller i stekpanna (pan pizza).
  10. Smörj eller pensla långpannan, bakplåtspappret eller stekpannorna med olivolja eller solrosolja.
  11. Lägg i, kavla ut eller tryck ut pizzadegen. Bred ut och fördela tomatsås i botten, sedan riven ost sedan övriga pålägg.
  12. Baka i ca 15 minuter till osten smält, gi-pizzan fått fin färg och botten är knaprig.
  13. Servera dinkelpizzan med en god pizzasallad, tomatsallad, ruccolasallad eller annat gott till.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer