AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Pizza med dinkel, dinkelpizza, gi-pizza

Pizza med dinkel, dinkelpizza, gi-pizza Pizza med dinkel, dinkelpizza eller gi-pizza. Dinkel är ett slags vete som har ett lägre GI än vanligt vitt mjöl och därför något hälsosammare då det inte höjer blodsockret lika mycket.
Pizza med dinkel, dinkelpizza eller gi-pizza bakas och lagas annars som vanlig pizza. Du kan ha samma pålägg.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 9)
4-6 portioner dinkelpizza
Förberedelse: 1 tim 20 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser:

  • PIZZADEG MED DINKEL, dinkeldeg: 25 g jäst
  • 2 1/2 dl ljummet vatten (37°)
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 6 - 7 dl dinkelmjöl
  • PIZZASÅS: 1 burk krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • Något kryddmått vitpeppar och svartpeppar
  • Någon droppe tabasco
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk salt
  • 1 pressad vitlök
  • PÅLÄGG - några förslag på pålägg - välj vad du vill ha.
  • Skivad rödlök
  • Inlagd paprika eller färsk paprika
  • Stark prickig korv
  • Ananas
  • Skinka
  • Skivade champinjoner
  • Inlagda kronärtskocka
  • Bacon
  • Stekt köttfärs eller köttfärssås
  • Hackad pepperoni
  • Riven ost. Blanda gärna lite mozzarella, en stor del pizzaost eller ost lik emmentahler, samt lite riven parmesan.
  • KALLA TOPPINGS:
  • Torkad oregano att smula över
  • Färsk basilika och lufttorkad skinka
  • Vitlökssås
  • Bearnaisesås

Tillagning:

  1. Finfördela jästen i en bunke.
  2. Häll i vatten och rör ut jästen.
  3. Tillsätt salt och olja och större mängden dinkelmjöl.
  4. Arbeta till smidig pizzadeg som släpper från bunkens väggar.
  5. Låt pizzadegen jäsa i minst 1 timme. Täck bunken med plastfilm så får du en saftigare pizzadeg.
  6. Förbered pålägg som ex. skiva rödlök osv.
  7. Sätt ugnen på 225 grader. Gärna undervärme. Sätt in långpannan eller stekpannor som du ska baka pizzan i.
  8. Ta upp degen på bakbord, knåda ihop den och kavla ut degen så att den passar en långpanna eller flera små portionspizzor i ex. stekpannor.
  9. Smörj eller pensla långpannan eller stekpannorna med olivolja eller solrosolja.
  10. Lägg i eller tryck ut pizzadegen. Bred ut och fördela tomatsås i botten, sedan riven ost sedan övriga pålägg.
  11. Baka i ca 15 minuter till osten smält, gi-pizzan fått fin färg och botten är knaprig.
  12. Servera dinkelpizzan med en god pizzasallad, tomatsallad, ruccolasallad eller annat gott till.


 

Fler recept ur samma kategori som Pizza med dinkel, dinkelpizza, gi-pizza:

Pizzabullar pizzaknutar
Pizzabullar eller pizzaknutar - en slags bullar i pizzastil med ost, tomat och pepperoni-korv.
Du kan använda 1 pkt pizzamix (500 g) om du inte vill jäsa degen (pizzamixen är ju med bakpulver).
Godast blir det med riktig jäst deg. Här har jag valt färdig brödmix men du kan såklart göra samma deg som till bondbröd.
Vitkålssallad
Vitkålssallad är vanlig i två varianter pizzasallad med vinäger eller coleslaw med majonäs. Här är recept på både pizzasallad och coleslaw.
Vitkålssallad är inte bara gott utan oslagbart billigt och smidigt, förslagsvis om man har många gäster. Speciellt om du använder en matberedare eller mandolin att snabbt strimla vitkålen.
Massera gärna in saltet i kålen med handen så blir vitkålen i salladen snabbare mjuk samt god pizzasallad eller coleslaw (det är saltet som gör att kålen mjuknar). Alternativ är att vitkålssalladen står och blir mjuk i kylen någon timme eller flera timmar ex. över natten.
Margaritapizza
Margaritapizza. Pizza med tomatsås, mozzarella, tomater och basilika. Baka egen Margaritapizza.
Detta recept är med deg som jäst.
Pizzan kan du baka i långpanna, baka ut till två runda pizzor eller till två panpizzor i stekpanna.
Servera gärna pizzasallad till (se recept här på receptfavoriter). En grönsallad med blandade gröna blad som ruccola, bladspenat samt halverad cocktailtomater och skivad paprika i lite olivolja samt vinäger passar också bra till pizzan.
Se alla recept ur kategorin Pizzarecept
Musslor i vitt vin Moules marinièrs
Musslor i vitt vin: Moules marinièrs. Musslor kokta i vitt vin med lök och lite grädde. Ett musselrecept gott med vitlöksbröd, nybakt bröd eller baguette. Eller pommes frites som i Belgien.
Som dryck passar ett friskt vitt vin eller god fruktig belgisk trappist öl som Leffe.
Musslor för två huvudrätter (räcker till fyra förrätter).
Döda musslor känner du igen på att de ej sluter sig utan håller sig öppna (rensa bort dem) när du köpt dem. Sedan när de kokas så öppnar sig musslorna - musslor som inte öppnar sig ska du också slänga.
En skalkniv är bra att rensa musslorna med och skära bort ev skägg och skrapa bort smuts från musslorna.
Pico de gallo mexikansk tomatsalsa
Pico de gallo - mexikansk tomatsalsa - som är spanska för tuppens näbb.
Mexikanarna gillar den då den innehåller färgerna i den mexikanska flaggan dvs. röda tomater, grön chili och färsk koriander samt gul (vit) lök. Rödlök eller vårlök blir lika gott.
Tillsätt lite chili i taget om du inte gillar stark mat (1/4 chili i taget är ett förslag).
Grönsallad med avokado och bönor
Grönsallad med avokado, bönor och cocktailtomater i olivolja samt vinäger är gott som sallad till det mesta.
Blötlägg gärna bönor dagen innan över natten och koka dem enligt paketet. Gärna ett helt paket. Använd en del i salladen och spara resten ex. i frysen. Du kan också använda färdigkokta bönor från butik.
Istället för cocktailtomater kan du ta vanliga tomater och tärna dem i 1 cm tärningar.
Välj kravmärkta produkter - speciellt tomater - som ofta är godare. Välj kallpressad smakrik olivolja och vällagrad vinäger.
Se alla recept ur kategorin Gi-mat
Tobbes köttfärspaj
Tobbes köttfärspaj. Paj med köttfärs gratinerad med ost. Servera köttfärspajen något avsvalnad, gärna med lite crème fraiche eller grekisk yoghurt samt en blandad grönsallad och tomatsallad.
Havregryn kan ersättas med vetemjöl i pajdegen. Minska då vattnet till 3 msk.
Ankarstock bröd mörkt rågbröd
Ankarstock. Ett rågbröd bakat på råg. Ankarstock är ett hållbart nyttigt och klassiskt hembakt militärbröd utan konserveringsmedel. Egentligen blir det inte så mörkt utan rätt ljust.
Ankarstock bakas på rågmjöl, vete- och rågmjöl, smör, mörk sirap, jäst (fördeg) och salt. Jästen jäser du dagen innan med råg och vatten så att den blir som en fördeg. Dagen efter bakar du Ankarstocken.
Ankarstock är ett gammalt brödrecept och klassiskt i militären. Först nämnt i en brödförteckning från 1669 (enligt August Srindberg). 1752 infördes ankarstocken som militärt bröd att ersätt skeppsskorporna. Ankarstocken hade dock högre status och var främst var avsett för befäl. Varje bröd skulle väga 1,7 kg och vara två dagars brödranson. Bröden bakades på Kronobagerierna men när det var krigssituationer fick stadens invånare också leverera bröd. På så sätt kom recepten på Ankarstock ut till allmänheten. Att brödet kallas ankarstock beror på att brödet hade formen av den stock som är tvärgående på ett ankare.
Formfranska med surdeg
Formfranska med surdeg. Vitt ljust bröd bakat med vetesurdeg. Gott som bla rostbröd.
Degen kan också bakas som släta ljusa bullar. Då är det gott att ha i 2 tsk stött kardemumma i degen om du gillar det.
Du kan baka med egen surdeg - då får du räkna med några dagar för att få igång surdegen. Det finns också färdig vetesurdeg att köpa och då tar det bara 3 timmar att baka formfranskorna.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook