AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Pizza med dinkel, dinkelpizza, gi-pizza

Pizza med dinkel, dinkelpizza, gi-pizza Pizza med dinkel, dinkelpizza eller gi-pizza. Dinkel är ett slags vete som har ett lägre GI än vanligt vitt mjöl och därför något hälsosammare då det inte höjer blodsockret lika mycket.
Pizza med dinkel, dinkelpizza eller gi-pizza bakas och lagas annars som vanlig pizza. Du kan ha samma pålägg.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 11)
4-6 portioner dinkelpizza
Förberedelse: 1 tim 20 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser:

  • PIZZADEG MED DINKEL, dinkeldeg: 25 g jäst
  • 2 1/2 dl ljummet vatten (37°)
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 6 - 7 dl dinkelmjöl
  • PIZZASÅS: 1 burk krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • Något kryddmått vitpeppar och svartpeppar
  • Någon droppe tabasco
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk salt
  • 1 pressad vitlök
  • PÅLÄGG - några förslag på pålägg - välj vad du vill ha.
  • Skivad rödlök
  • Inlagd paprika eller färsk paprika
  • Stark prickig korv
  • Ananas
  • Skinka
  • Skivade champinjoner
  • Inlagda kronärtskocka
  • Bacon
  • Stekt köttfärs eller köttfärssås
  • Hackad pepperoni
  • Riven ost. Blanda gärna lite mozzarella, en stor del pizzaost eller ost lik emmentahler, samt lite riven parmesan.
  • KALLA TOPPINGS:
  • Torkad oregano att smula över
  • Färsk basilika och lufttorkad skinka
  • Vitlökssås
  • Bearnaisesås

Tillagning:

  1. Finfördela jästen i en bunke.
  2. Häll i vatten och rör ut jästen.
  3. Tillsätt salt och olja och större mängden dinkelmjöl.
  4. Arbeta till smidig pizzadeg som släpper från bunkens väggar.
  5. Låt pizzadegen jäsa i minst 1 timme. Täck bunken med plastfilm så får du en saftigare pizzadeg.
  6. Förbered pålägg som ex. skiva rödlök osv.
  7. Sätt ugnen på 225 grader. Gärna undervärme. Sätt in långpannan eller stekpannor som du ska baka pizzan i.
  8. Ta upp degen på bakbord, knåda ihop den och kavla ut degen så att den passar en långpanna eller flera små portionspizzor i ex. stekpannor.
  9. Smörj eller pensla långpannan eller stekpannorna med olivolja eller solrosolja.
  10. Lägg i eller tryck ut pizzadegen. Bred ut och fördela tomatsås i botten, sedan riven ost sedan övriga pålägg.
  11. Baka i ca 15 minuter till osten smält, gi-pizzan fått fin färg och botten är knaprig.
  12. Servera dinkelpizzan med en god pizzasallad, tomatsallad, ruccolasallad eller annat gott till.


 

Fler recept ur samma kategori som Pizza med dinkel, dinkelpizza, gi-pizza:

Pizzamackor
Pizzamackor. Varma mackor med pålägg i pizza-stil. Grunden är tomat, olivolja, vitlök, chili, oregano, mozzarellaost och sedan kan man också ha valfria andra pålägg som skivad gul lök, skivad strimlad skinka, salami, röd inlagd paprika, ananas, skivad tomat med mera.
Du kan välja vilket ljust bröd som helst - lantbröd, frallor, rostbröd, baguette eller annat bröd.
Kycklingpizza pizza med kyckling
Kycklingpizza. Pizza med kyckling. Baka egen pizza. Riktigt god och enkel fredagspizza med kyckling. Detta pizzarecept är med deg som jäst och blir en mycket god pizza.
Hemgjord pizza kan du baka i långpanna eller baka ut till två runda pizzor.
Servera gärna pizzasallad till (se recept här på receptfavoriter).
Vegetarisk pizza med soltorkad tomat
Vegetarisk pizza med soltorkad tomat, basilika, mozzarellaost och champinjoner.
Hemgjord pizzasallad (sök här på receptfavoriter) är gott till eller en grönsallad med blandad sallad, tärnad tomat eller delade cocktailtomater samt strimlad röd paprika i lite olivolja samt vinäger är gott till pizzan.
Om du ej vill att färska champinjoner ska vattna sig så kan du fräsa dem i lite olivolja innan tills vätskan ångat bort.
Se alla recept ur kategorin Pizzarecept
Rostade rotfrukter
Rostade rotfrukter är perfekt som gi-tillbehör istället för potatis och passar som tillbehör till det mesta.
Flerdubbla gärna nedan recept till en långpanna eller ugnsform.
Rostade rotfrukter håller sig i kylen och är bara att värma.
Kokt skinka julskinka
Kokt julskinka. Koka och griljera din egen julskinka på klassiskt vis. Den julskinka du köper för att koka eller ugnsteka själv är vanligtvis utan ben samt rimmad i saltlake och ibland även lätt rökt. Vill du rimma den själv så finns recept på saltlake här på Receptfavoriter. Vanligtvis är julskinkan urvattnad också, annars gör du det i vatten i 10 timmar. Efter det är det dags att ugnsteka eller koka julskinkan.
Koka din egen julskinka med kryddpeppar, lagerblad och lök. På hemgjord julskinka skär du sedan bort svålen på skinkan och griljerar den i ugnen med senap, ägg och ströbröd. Efter senapsgriljeringen så kan du dekorera din hemlagade julskinka med sockerkristyr, det gjorde man förr i iaf. Då blandar man florsocker med lite vatten och ättika och lägger i en liten hopvikt sprits av smörpapper sedan kan du spritsa nätmönster över julskinkan. Sätt också en stekgaffel i din julskinka vid servering på julbordet sen är det bara att skära skivor av julskinkan och njuta. Tänk på att hållbarheten blir kortare om du låter julskinkan stå framme flera timmar på julbordet. Skär gärna upp några skivor som folk kan ta och sätt sedan in den i kylen igen när skinkrundan är över. Eller dela den två delar och ha den ena i kylen att njuta av till mellandagarna.
Tabbouleh sallad med bulgur
Tabbouleh är en sallad med bulgur, tomat, persilja och gurka. Bulgursallad är nyttigt, gott och fräscht som tillbehör till det mesta.
Det finns också en variant av finkrossad bulgur som inte behövs kokas först utan kan stå och svälla till sig och mjukna direkt i salladen några minuter i kylen.
Bulgursallad är en del av Mezzebordet - ett slags smörgåsbord från mellanöstern.
Kan förberedas i god tid och blir godare i kylen efter hand.
Köp bladpersilja som är i bunt eller lösvikt. Det går åt mycket bladpersilja till tabbouleh så köper du den i dyra små paket så blir salladen mycket dyr.
Se alla recept ur kategorin Gi-mat
Gratinerad aubergine
Gratinerad aubergine eller äggplanta med tomat, zucchini, vitlök, olivolja, persilja och riven mozzarellaost.
Gott som tillbehör. GI-vänligt och nyttigt.
Vitlöksbröd med parmesan och oregano
Vitlöksbröd med parmesan, oregano och olivolja. En god variant på vitlöksbröd med örtig pizzasmak från oregano och parmesan.
Ugnsrostad potatis med timjan och rosmarin
Ugnsrostad potatis med timjan, rosmarin och basilika. Rosta potatisar med skal i olivolja, salt, peppar och örter. Blir mycket gott och enkelt att laga.
Istället för delikatesspotatis kan du köpa vanlig fast potatis och skal samt dela i grova bitar. Eller putsa färskpotatis.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook