AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Pizza med dinkel, dinkelpizza, gi-pizza

Pizza med dinkel, dinkelpizza, gi-pizza Pizza med dinkel, dinkelpizza eller gi-pizza. Dinkel är ett slags vete som har ett lägre GI än vanligt vitt mjöl och därför något hälsosammare då det inte höjer blodsockret lika mycket.
Pizza med dinkel, dinkelpizza eller gi-pizza bakas och lagas annars som vanlig pizza. Du kan ha samma pålägg.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 10)
4-6 portioner dinkelpizza
Förberedelse: 1 tim 20 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser:

  • PIZZADEG MED DINKEL, dinkeldeg: 25 g jäst
  • 2 1/2 dl ljummet vatten (37°)
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 6 - 7 dl dinkelmjöl
  • PIZZASÅS: 1 burk krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • Något kryddmått vitpeppar och svartpeppar
  • Någon droppe tabasco
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk salt
  • 1 pressad vitlök
  • PÅLÄGG - några förslag på pålägg - välj vad du vill ha.
  • Skivad rödlök
  • Inlagd paprika eller färsk paprika
  • Stark prickig korv
  • Ananas
  • Skinka
  • Skivade champinjoner
  • Inlagda kronärtskocka
  • Bacon
  • Stekt köttfärs eller köttfärssås
  • Hackad pepperoni
  • Riven ost. Blanda gärna lite mozzarella, en stor del pizzaost eller ost lik emmentahler, samt lite riven parmesan.
  • KALLA TOPPINGS:
  • Torkad oregano att smula över
  • Färsk basilika och lufttorkad skinka
  • Vitlökssås
  • Bearnaisesås

Tillagning:

  1. Finfördela jästen i en bunke.
  2. Häll i vatten och rör ut jästen.
  3. Tillsätt salt och olja och större mängden dinkelmjöl.
  4. Arbeta till smidig pizzadeg som släpper från bunkens väggar.
  5. Låt pizzadegen jäsa i minst 1 timme. Täck bunken med plastfilm så får du en saftigare pizzadeg.
  6. Förbered pålägg som ex. skiva rödlök osv.
  7. Sätt ugnen på 225 grader. Gärna undervärme. Sätt in långpannan eller stekpannor som du ska baka pizzan i.
  8. Ta upp degen på bakbord, knåda ihop den och kavla ut degen så att den passar en långpanna eller flera små portionspizzor i ex. stekpannor.
  9. Smörj eller pensla långpannan eller stekpannorna med olivolja eller solrosolja.
  10. Lägg i eller tryck ut pizzadegen. Bred ut och fördela tomatsås i botten, sedan riven ost sedan övriga pålägg.
  11. Baka i ca 15 minuter till osten smält, gi-pizzan fått fin färg och botten är knaprig.
  12. Servera dinkelpizzan med en god pizzasallad, tomatsallad, ruccolasallad eller annat gott till.


 

Fler recept ur samma kategori som Pizza med dinkel, dinkelpizza, gi-pizza:

Hawai pizza
Hawai pizza. Pizza med skinka och ananas. Baka egen Hawaii pizza. Riktigt god och enkel fredagspizza.
Detta recept är med deg som jäst och blir en mycket god pizza.
Hemgjord pizza kan du baka i långpanna eller baka ut till två runda pizzor.
Servera gärna pizzasallad till (se recept här på receptfavoriter).
Pizza Marinara skaldjurspizza
Pizza Marinara. Pizza med skaldjur som räkor, krabba och musslor. Baka egen Marinara skaldjurspizza. Riktigt god och enkel fredagspizza.
Detta pizzarecept är med deg som jäst och blir en mycket god pizza. Du kan byta färsk jäst mot torkad.
Hemgjord pizza kan du baka i långpanna, baka ut till två runda pizzor eller baka ut till panpizza i stekpanna.
Riktigt god blir pizzan om du marinerar skaldjuren innan du lägger på dem på pizzan. Förslag är några msk olivolja och citron, 2-3 krm chiliflakes, 1 pressad klyfta vitlök samt några msk hackad persilja och basilika.
Pizza med dinkel, dinkelpizza, gi-pizza
Pizza med dinkel, dinkelpizza eller gi-pizza. Dinkel är ett slags vete som har ett lägre GI än vanligt vitt mjöl och därför något hälsosammare då det inte höjer blodsockret lika mycket.
Pizza med dinkel, dinkelpizza eller gi-pizza bakas och lagas annars som vanlig pizza. Du kan ha samma pålägg.
Se alla recept ur kategorin Pizzarecept
Kycklingfile fylld med rostad röd paprika med rödlök och linser
Kycklingfilé fylld med rostad röd paprika på en bädd av rödlök och linser samt spenat. Här med en kall yoghurtsås med ingefära.
Gott på egen hand (då GI) eller med basmatiris, potatismos, rostade grönsaker eller klyftpotatis.
Marinerade gröna linser med balsamico
Marinerade gröna linser med balsamico, rödlök, purjolök, vitlök samt olivolja.
Stekt lax GI
Stekt lax GI. Quinoapanerad stekt lax med kokt broccoli och morot. Du kan såklart variera med andra kokta eller wokade grönsaker.
Gott med kall sås till ex. matyoghurt med hackad dill och citron. Eller keso smaksatt med en nypa saffran eller curry.
Köp gärna MSC-märkt lax.
Se alla recept ur kategorin Gi-mat
Helstekt rensadel
Helstekt rensadel. Sadel av ren blir god stek. Gott till rensadel är kokt eller pressad potatis; Hasselbackspotatis, klyftpotatis eller rostade småpotatisar med morot, kålrot och rotselleri samt rödlök.
Vidare en gräddsås, förslagsvis med svamp som torkade trattkantareller, på skyn samt kokta grönsaker som broccoli, blomkål, morot, gröna bönor, ärtor, brysselkål eller vaxbönor. Gelé som vinbärsgelé eller rönnbärsgelé passar också till rensadel.
Vintips till rensadel blir ett silkeslent Pinot Noir som har lite pepparton ex. från Nya Zeeland, Californien eller Bourgogne (Frankrike).
Du kan också gratinera rensadel med svampstuvning. Stek då sadeln som här, skär loss köttet och skär i skivor och lägg tillbaks i sadeln, toppa med svampstuvning och gratinera med lite riven ost under grillen i ugnen. Ett bra knep om du lagar rensadel i god tid innan middagen och låter den kallna så kan du förbereda med svampstuvningen och ha kylen och sedan ge rensadel färg och värme ca 10 - 15 minuter under grillen i ugnen innan serveringen.
Fiskgratäng med räkor, svamp och mos
Fiskgratäng med räkor, svamp och mos. En fiskgratäng med gratinerat mos och sås med räkor och svamp över fisken. Skippa rödlistad fisk som viss torsk och välj ex. sej eller kolja.
Hemlagad god och enkel fiskgratäng.
Fräst spenat på fisken samt skivade tomater är gott i också. Räkorna kan du välja bort. Crabsticks kan man ta också.
Lammstek med rödvinssås, klyftpotatis och fänkålsgratäng
Lammstek med rödvinssås, klyftpotatis och fänkålsgratäng. En god variant av lammstek med mustig sås. Vintips till lammsteken är ett rött fylligt vin ex. Shiraz från Australien.
I butiken hittar man färsk eller fryst lammstek. Finns bara fryst så får man planera middagen någon dag innan så att steken hinner tina. Ibland säljs lammsteken med med ben och ibland utan. Utan ben säljs lammstek också redan uppbunden. Du kan fylla den ändå med vitlökar och sedan binda om den igen med bomullsnöre. Eller skära mellan snörena och pilla in vitlökar. Eller bara marinera lammsteken direkt utan att skära hål i den. Lammstek med ben kan benas ur, fyllas och bindas upp med bomullssnöre. Eller stekas med benet. Med ben går lammsteken snabbare att steka eftersom benet leder värmen in i steken.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook