Piroger med skinka och ost

Andra goda fyllningar är soltorkad tomat och fetaost; pesto eller olivröra sk tapenade.
Pirogerna passar till utflykt, buffe, mellanmål eller soppa.

18 piroger

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 50 gram jäst eller ett paket torkad
  • 7 dl vatten
  • 1 msk olja
  • 1 msk salt
  • 1 liter mjöl av t.ex råg, korn, graham
  • 7 dl vetemjöl
  • 200 gram strimlad skinka
  • 200 gram riven ost
  • 1 ägg att pensla med

Tillagning

  1. Blanda jäst och fingervarmt vatten i en stor bunke.
  2. Arbeta in övriga ingredienser.
  3. Ta vetemjölet sist - så mycket att degen släpper bunken utan att kladda.
  4. Jäs övertäckt 30 minuter.
  5. Knåda degen några minuter för hand eller i degblandare.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Riv ost och strimla skinka.
  8. Kavla ut degen, en omgång i taget.
  9. Skär i rundlar 15 x 15 cm stora.
  10. Strö en halv dl skinka och riven ost i en hög i mitten och vik ihop degen.
  11. Tryck till och fläta ihop kanterna.
  12. Pensla med ägg.
  13. Låt jäsa övertäckta på bakplåt med bakplåtspapper i cirka 40 minuter.
  14. Grädda pirogerna i 200 grader i cirka 20 minuter tills de fått färg och är genombakade.
  15. Låt pirogerna svalna något på galler innan servering. Skink- och ostpirogerna kan frysas när de svalnat.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer