Piroger med skinka och ost

Introduktion och förberedelse

Hembakta piroger med skinka och ost.

Serveringsförslag

  • Pirogerna passar till utflykt, buffe, mellanmål eller soppa.
  • Passar också med en grönsallad som lätt lunch eller middag.
  • Piroger går utmärkt att frysa och ta fram vid behov.

Val av fyllning

  • Du kan ta kokt skinka eller rökt skinka typ smörgåsskinka/påläggskinka.
  • Som ost kan du ta en lagrad vanlig riven ost som Greve, Prästost eller Västerbotten. Riven mozzarella blir också gott.

Varianter

  • Rester på julskinka kan man också använda till fyllningen.
  • Strimlad eller tärnad kassler eller lufttorkad skinka funkar också som fyllning.
  • Vegetariska piroger får du med soltorkad tomat och fetaost; pesto eller olivröra som tapenade.
  • Du hittar fler förslag på fyllning här.

18 piroger med ost- och skinkfyllning

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 50 gram jäst eller ett paket torkad
  • 7 dl vatten
  • 1 msk olja
  • 1 msk salt
  • 1 liter mjöl av t.ex råg, korn, graham
  • 7 dl vetemjöl
  • 200 gram strimlad skinka
  • 200 gram riven ost
  • 1 ägg att pensla med

Tillagning

  1. Blanda jäst och fingervarmt vatten i en stor bunke.
  2. Arbeta in övriga ingredienser.
  3. Ta vetemjölet sist - så mycket att degen släpper bunken utan att kladda.
  4. Jäs övertäckt 30 minuter.
  5. Knåda degen några minuter för hand eller i degblandare.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Riv ost och strimla skinka.
  8. Kavla ut degen, en omgång i taget.
  9. Skär i rundlar 15 x 15 cm stora.
  10. Strö en halv dl skinka och riven ost i en hög i mitten och vik ihop degen.
  11. Tryck till och fläta ihop kanterna.
  12. Pensla med ägg.
  13. Låt jäsa övertäckta på bakplåt med bakplåtspapper i cirka 40 minuter.
  14. Grädda pirogerna i 200 grader i cirka 20 minuter tills de fått färg och är genombakade.
  15. Låt pirogerna svalna något på galler innan servering. Skink- och ostpirogerna kan frysas när de svalnat.
E-mail
Medel: 3.5 (33 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 291 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-04-15