AKTUELLT FRÅN KOCKEN
gg, sill och lamm är klassiskt till påskbordet. Fyllda ägghalvor med rom är en av många varianter av...
Sök
Android

Piroger grundrecept pirogdeg

Piroger grundrecept pirogdeg Piroger. Grundrecept på pirogdeg till hembakta piroger. Fyllning kan vara fräst köttfärs med hackad lök, hackad paprika och kryddor som paprika, spiskummin och chili. Eller fyll pirogerna med strimlad skinka och ost. Vegetariska piroger får du med quornfärs istället för köttfärs.
Piroger är god utflyktsmat. Piroger går utmärkt att frysa och ta fram vid behov.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.5 av 5 (Antal röster: 11)
pirogdeg till ca 24 piroger
Förberedelse: 50 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser:

  • 200 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 tsk socker
  • 1 1/2 tsk salt
  • 13 1/2 dl vetemjöl + ca 1-2 dl
  • till utbakning
  • 1-2 uppvispade ägg till
  • pensling
  • Köttfärs Taco fyllning: 500 g nötfärs
  • 2 msk olivolja
  • 2 gula lökar
  • 1 röd paprika
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk chilipulver
  • 2 krm cayennepeppar
  • 3 msk tomatpuré
  • 1,5 dl vatten
  • 1 msk maizena majsstärkelse

Tillagning:

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader.
  3. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
  4. Tillsätt socker, salt och nästan allt mjöl (spara 1-2 dl till utbakning).
  5. Arbeta pirogdegen smidig tills den släpper bunkens kanter.
  6. Låt pirogdegen jäsa övertäckt i 40 min.
  7. Förbered fyllningen (exempelvis köttfärsfyllning - se nedan).
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Knåda degen någon minut på mjölat bakbord.
  10. Dela degen i 24 delar. Rulla en bit i taget till en rund bulle och kavla ut den till en ca 12 cm stor rundel.
  11. Fördela fyllningen i en hög i mitten, ca 3 msk, och vik ihop till en pirog. Tryck ihop kanterna med en gaffel. Lägg på bakplåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg.
  12. Grädda pirogerna mitt i ugnen 12 minuter.
  13. KÖTTFÄRSFYLLNING: Bryn färsen i olja. Hacka löken och paprikan och tillsätt dem.
  14. Pressa i vitlök samt tillsätt salt, spiskummin, cayenne, chilipulver och tomatpuré. Fräs pirogfyllningen i några minuter under omrörning.
  15. Rör ut majsstärkelse i ett glas med kallt vatten tillsätt det till färsröran. Låt koka några minuter tills vätskan kokar in. Låt fyllningen svalna något. Den ska ej vara rinnig - koka den isåfall lite mer så att den kokar in.


 

Fler recept ur samma kategori som Piroger grundrecept pirogdeg:

Engelska muffins english muffins
Engelska muffins eller English muffins kan serveras till te som scones med marmelad, ost och smör till fikat. Eller fyll med färskost, stekt ägg och några skivor stekt bacon som på bilden och servera till frukost, lunch eller kvällsmacka.
Servera de engelska muffinsen nybakta eller så kan de delas vid servering rostas i brödrost som rostbröd.
Du kan dubbla satsen och frysa in. Engelska muffins tar lite tid att baka då de ska jäsa men de blir mycket goda.
Piroger med skinka och ost
Piroger med skinka och ost. Andra goda fyllningar är soltorkad tomat och fetaost; pesto eller olivröra sk tapenade.
Pirogerna passar till utflykt, buffe, mellanmål eller soppa.
Pizzabullar pizzaknutar
Pizzabullar eller pizzaknutar - en slags bullar i pizzastil med ost, tomat och pepperoni-korv.
Du kan använda 1 pkt pizzamix (500 g) om du inte vill jäsa degen (pizzamixen är ju med bakpulver).
Godast blir det med riktig jäst deg. Här har jag valt färdig brödmix men du kan såklart göra samma deg som till bondbröd.
Se alla recept ur kategorin Brödrecept
Grillad hamburgare med hemgjorda pommes
Grillad hamburgare med hemgjorda pommes frites samt hembakta hamburgerbröd. Jättegott och festligt att göra allt själv och smaken blir annan från köpt pommes och bröd. Det blir såklart gott med köpta bröd och pommes också.
Du hittar recepten på hemgjorda tjocka pommes frites och hembakat hamburgerbröd om du söker här på Receptfavoriter.se.
Istället för nötkött kan du välja viltfärs ex. av älg till hamburgarna. Eller lammfärs.
Hamburgarna kan såklart stekas i panna också eller i ugn.
Moussaka grekisk gratäng med äggplanta aubergine
Grekisk Moussaka, här en byvariant med köttfärs, aubergine, potatis och tomat toppat med vit sås och bakad i ugnen. Gott med en frisk sallad till. Många gillar muskot i den vita såsen.
Gör gärna köttfärssåsen dagen innan så blir moussakan ännu godare. Man kan lägga ihop hela moussakan också innan och ställa i kylen samt sedan baka moussakan när det är dags.
Aubergineskivorna kan stekas innan i olivolja samt potatisen kan kokas hel med skal sedan skalas och skivas kokt. Då går moussakan mycket snabbare (ca 20 min) att grädda i ugnen då moussakan endast behöver få färg och bli genomvarm.
Piroger med köttfärsfyllning tacofyllning tacopiroger
Piroger med köttfärsfyllning. Baka piroger med tacofyllning. Hembakta tacopiroger med köttfärs, paprika, vitlök, spiskummin, chili osv. Du kan ersätta kryddorna med taco kryddmix om du önskar.
Vegetariska tacopiroger får du med quornfärs istället för köttfärs.
Piroger är god utflyktsmat. Piroger går utmärkt att frysa och ta fram vid behov.
Se alla recept ur kategorin Köttfärs
Tomat och avokadosallad
Tomat och avokadosallad är en god sallad till paj, buffe, som tillbehör eller grillat.
Extra god blir salladen med ekologiska tomater då de fått mogna lite extra. Vidare en fin kallpressad olivolja, fin vinäger, flingsalt samt nymalen svartpeppar.
Grillglaze
Grillglaze. En glaze till grillat med god smak av soja, ingefära, rödvin, chili, ketchup och kanel.
Enkel och snabb att laga. Bara att pensla på det du grillar men funkar också som marinad.
Gillar du röksmak kan du ha i några droppar rökessende sk liquid smoke i glazen.
Foliepaket med rotfrukter
Foliepaket med rotfrukter. Kålrot, palsternacka och potatis med grädde, vitlök och purjolök.
Gott som sås och tillbehör i ett. En slags rotfruktsgratäng i foliepaket.
Foliepaketen kan förberedas i god tid och förvaras i kylen. Sedan värms rotfruktspaketen i ugn, på grill eller i glöd till servering.
Andra rotfrukter som morot och rotselleri blir också gott.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Ugnstekt potatis i skivor med timjan och rosmarin
Ugnstekt potatis i skivor med timjan och rosmarin. Skivad ugnstekt potatis är gott tillbehör till det mesta.
Skivad potatis steks först i olivolja och smör; kryddas med timjan och rosmarin, salt samt peppar och får sedan steka klart i ugnen.
Gott att smaksätta med är också en till två klyftor pressad vitlök. Vidare passar också någon dl hackade kalamataoliver att blanda i potatisen.
Het majonnäs dipsås
Het majonnäs - en slags dipsås. Majonnäs smaksatt med vitlök och cayennepeppar. Gott till fisksoppa, hamburgerdressing, salladsdressing, friterad klyftpotatis, skaldjur som kräftor, räkor, hummer eller krabba (med skaldjur kan du servera rostad bröd till) med mera.
Vitt vin passar till ex. Chardonnay, Viognier, Marsanne.
Du kan också göra förrätt av rostat bröd, het majonnäs, sallad, citron och toppa med rökt eller gravad lax eller handpillade räkor eller kräftstjärtar.
Hjortgryta med grädde
Hjortgryta med grädde. Här med rostade grönsaker samt råris men du kan såklart ha andra valfria tillbehör till hjortgrytan.
Istället för hjortinnanlår kan du använda andra grytbitar av hjort men tänk på att de kan behöva koka upp mot två timmar om de är segare delar. Smaka på en bit kött efter någon timme så känner du om det behövs koka mer.
Råris är valfritt men nyttigt och mättande att servera till. Annat som passar hjortgryta är potatismos, pressad potatis, kokt potatis, tagliatelle, bulgur med mera.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Pinnbröd
Pinnbröd grillar du på utflykten eller camping. Linda degen runt toppen på en grillpinne, ta av och fyll hålet med sylt eller honung och smör.
Flytande honung är smidigast i fält men ofta dyrare. Ta också med lite smör eller Bregott.
Renklämma renklämmor
Renklämma. En klassisk smörgås eller tilltugg med tunnbröd, rökt renkött, pepparrot och smör eller färskost. Man kan också bre sina renklämmor med messmör.
Vidare kan man ha lite vad man gillar i renklämman som salladsblad, skivad rödlök och/eller gräslök.
Renklämmorna blir extra goda om de får ligga lite i kylen några timmar.
Pizzabullar med skinka och ost
Pizzabullar med skinka och ost. Hembakta pizzbullar blir också goda och vegetariska med hackad soltorkad tomat istället för skinka.
Goda pizzabullar passar till utflykt, mellanmål, matsäck, buffé, barnkalas samt att frysa.
Pizzabullar kan också bakas som pizzagifflar eller pizzapiroger.
Se alla recept ur kategorin Friluftsmat
Vorschmack lammfärsröra
Vorschmack som är en fyllig lammfärsröra. God varm eller kall till vickning, julbord, buffe, herrmiddag, sillbord mm; serveras dekorerad med gräddfil (smetana), rödbetor, saltgurka (eller i skålar bredvid). Vorschmack är god röra till bakad potatis. Hemligheten med smaken i Vorschmack är matjesill, ansovis, lök och vitlök. Lammfärsröran är en gammal militär favorit. Det sägs att marskalken Gustaf Mannerheims, skapade den på fälttåg i Asien och de bara hade lite lammkött, lök och sill.
Rödbetssoppa Borsjtj med kött
Rödbetssoppa Borsjtj. Fyllig, billig, enkel och god rysk rödbetssoppa med kött - en rysk klassiker.
Borsjtj serveras med skålar med gräddfil (eller helst smetana som är syrad gräddfil), saltgurka - skivad eller tärnad, färska hackade kryddor som ex. bladpersilja, samt soppköttet i strimlor.
Gott till din egen soppmiddag är också nybakt lantbröd eller piroger.
Ryssarna dricker sedan vodka till sin borsjtj. Kall öl är annars gott. Eller mjölk.
Rödbetssoppa Borsjtj utan kött vegetarisk
Vegetarisk rödbetssoppa - Borsjtj utan kött. Fyllig, billig, enkel och god rysk rödbetssoppa - en rysk klassiker.
Borsjtj serveras med skålar med gräddfil, saltgurka - skivad eller tärnad, färska hackade kryddor som ex. bladpersilja.
Gott till din egen soppmiddag är också nybakt lantbröd eller piroger.
Ryssarna dricker sedan vodka till sin borsjtj. Kall öl är annars gott. Eller mjölk.
Överbliven Borstj blir godare dagen efter samt går också bra att frysa in.
Se alla recept ur kategorin Mat från övriga östeuropa
Bakpotatis med räkröra
Bakpotatis med räkröra. Här med avokadosallad med tomat och babyspenat som är gott till men valfritt.
Bakad potatis med variant på skagenröra.
Bakad potatis fylld med röra av räkor. Köp billigare räkor till röran samt några fina att handskala som du kan ha överst.
Citronklyfta och dillkvist eller hackad dill kan man garnera med om man önskar.
Skink och ostpaj Quiche Lorraine
Skink och ostpaj Quiche Lorraine som är en klassisk fransk paj. Quiche Lorraine paj är god både varm och kall.
Skink och ostpaj är perfekt till picknick och som picknickpaj.
Limekladdkaka
Limekladdkaka. En god variant på kladdkaka med limesmak utan choklad eller kakao.
God med vispad grädde eller glass.
Välj gärna ekologisk lime då du ska använda skalet. Tvätta och borsta dock all lime noga med diskmedel och vatten.
Gott är också att ersätta en dl socker med 100 gram riven vit choklad.
Du behöver en rund form - förslagsvis en springform på 24 cm diameter.
Vill du ha en glutenfri limekladdkaka kan du ta Finmix istället för vetemjöl samt kokos istället för ströbröd.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook