Piroger grundrecept pirogdeg

Piroger. Grundrecept på pirogdeg till hembakta piroger. Fyllning kan vara fräst köttfärs med hackad lök, hackad paprika och kryddor som paprika, spiskummin och chili. Eller fyll pirogerna med strimlad skinka och ost. Vegetariska piroger får du med quornfärs istället för köttfärs.

Piroger är gott på buffé, som lunch eller lätt middag samt utflyktsmat. Piroger går utmärkt att frysa och ta fram vid behov.

24 piroger

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 tsk socker
  • 1,5 tsk salt
  • 13,5 dl vetemjöl
  • 2 dl vetemjöl till utbakning
  • 2 uppvispade ägg till pensling
  • Köttfärs Taco fyllning: 500 g nötfärs
  • 2 msk olivolja
  • 2 gula lökar
  • 1 röd paprika
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk chilipulver
  • 2 krm cayennepeppar
  • 3 msk tomatpuré
  • 1,5 dl vatten
  • 1 msk maizena majsstärkelse

Tillagning

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader.
  3. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
  4. Tillsätt socker, salt och nästan allt mjöl (spara 1-2 dl till utbakning).
  5. Arbeta pirogdegen smidig tills den släpper bunkens kanter.
  6. Låt pirogdegen jäsa övertäckt i 40 min.
  7. Förbered fyllningen (exempelvis köttfärsfyllning - se nedan).
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Knåda degen någon minut på mjölat bakbord.
  10. Dela degen i 24 delar. Rulla en bit i taget till en rund bulle och kavla ut den till en ca 12 cm stor rundel.
  11. Fördela fyllningen i en hög i mitten, ca 3 msk, och vik ihop till en pirog. Tryck ihop kanterna med en gaffel. Lägg på bakplåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg.
  12. Grädda pirogerna mitt i ugnen 12 minuter.
  13. KÖTTFÄRSFYLLNING: Bryn färsen i olja. Hacka löken och paprikan och tillsätt dem.
  14. Pressa i vitlök samt tillsätt salt, spiskummin, cayenne, chilipulver och tomatpuré. Fräs pirogfyllningen i några minuter under omrörning.
  15. Rör ut majsstärkelse i ett glas med kallt vatten tillsätt det till färsröran. Låt koka några minuter tills vätskan kokar in. Låt fyllningen svalna något. Den ska ej vara rinnig - koka den isåfall lite mer så att den kokar in.
E-mail
Medel: 4 (6 röster)

Författare:

Hej, tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du alla möjligt tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Artikel

Sommartips till grillen

Har du börjat tröttna på din grillrepertoar? Behöver du lite nya tips till grillen - och varför smakar grillat så gott? Här hittar du marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och tillbehör. 

Läs mer

Artikel

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.  

Läs mer

Artikel

Äntligen ny sida

Välkommen till nya Receptfavoriter.se. Nu har sidan snyggats till och blivit mobilvänlig - bättre sent än aldrig. Detta är ett första steg och vi kommer att förbättra sidan ytterligare med större bilder, sökfunktionalitet och annat smått och gott. Ser ni några konstigheter så kontakta gärna mig så kan jag rätta till det. Stort tack till 040.se som byggt sidan.

Läs mer

Artikel