AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Piroger grundrecept pirogdeg

Piroger grundrecept pirogdeg Piroger. Grundrecept på pirogdeg till hembakta piroger. Fyllning kan vara fräst köttfärs med hackad lök, hackad paprika och kryddor som paprika, spiskummin och chili. Eller fyll pirogerna med strimlad skinka och ost. Vegetariska piroger får du med quornfärs istället för köttfärs.
Piroger är god utflyktsmat. Piroger går utmärkt att frysa och ta fram vid behov.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.5 av 5 (Antal röster: 12)
24 piroger
Förberedelse: 50 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser:

  • 200 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 tsk socker
  • 1,5 tsk salt
  • 13,5 dl vetemjöl
  • 2 dl vetemjöl till utbakning
  • 2 uppvispade ägg till pensling
  • Köttfärs Taco fyllning: 500 g nötfärs
  • 2 msk olivolja
  • 2 gula lökar
  • 1 röd paprika
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk chilipulver
  • 2 krm cayennepeppar
  • 3 msk tomatpuré
  • 1,5 dl vatten
  • 1 msk maizena majsstärkelse

Tillagning:

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader.
  3. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
  4. Tillsätt socker, salt och nästan allt mjöl (spara 1-2 dl till utbakning).
  5. Arbeta pirogdegen smidig tills den släpper bunkens kanter.
  6. Låt pirogdegen jäsa övertäckt i 40 min.
  7. Förbered fyllningen (exempelvis köttfärsfyllning - se nedan).
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Knåda degen någon minut på mjölat bakbord.
  10. Dela degen i 24 delar. Rulla en bit i taget till en rund bulle och kavla ut den till en ca 12 cm stor rundel.
  11. Fördela fyllningen i en hög i mitten, ca 3 msk, och vik ihop till en pirog. Tryck ihop kanterna med en gaffel. Lägg på bakplåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg.
  12. Grädda pirogerna mitt i ugnen 12 minuter.
  13. KÖTTFÄRSFYLLNING: Bryn färsen i olja. Hacka löken och paprikan och tillsätt dem.
  14. Pressa i vitlök samt tillsätt salt, spiskummin, cayenne, chilipulver och tomatpuré. Fräs pirogfyllningen i några minuter under omrörning.
  15. Rör ut majsstärkelse i ett glas med kallt vatten tillsätt det till färsröran. Låt koka några minuter tills vätskan kokar in. Låt fyllningen svalna något. Den ska ej vara rinnig - koka den isåfall lite mer så att den kokar in.


 

Fler recept ur samma kategori som Piroger grundrecept pirogdeg:

Surdegsbaguette
Surdegsbaguette. Baguette bakta med surdeg med knaprig yta. Ett mycket gott surdegsbröd som kan bakas till baguetter eller avlånga surdegsbröd.
Ett tips är att använda en eller två vågiga bakplåtar för baguetter som på bageri. Finns i välsorterade köksaffärer. Annars går det såklart bra att baka baguetterna som avlånga bröd på bakplåtspapper men då blir de lite plattare men mycket goda.
Först behöver du en surdegsstart med vildjäst som utgör grunden för jäsningen. Den tar 5 dagar i en glasburk. Sedan använder du vildjästen till att starta surdegen med. Surdegen matas sedan med mjöl större och större samt jäses i tre dagar innan utbak och gräddning av baguetterna.
Du behöver en våg och en skål att mäta upp ingredienser i. Ett tips är att först ställa skålen tom på vågen och sedan nollställa vågen. Tillsätt en ingrediens enligt recept och nollställ sedan vågen igen. Så kan du tillsätta nästa ingrediens enligt recept osv.
Hamburgerbröd med surdeg
Hamburgerbröd med surdeg och sesamfrön. Baka egna bröd till hamburgare. Blir extra goda med vetesurdeg som du kan köpa färdig eller använda egen surdeg (sök recept på surdeg här på receptfavoriter.se).
Rågsiktsbröd
Rågsiktsbröd. Goda bröd med rågsikt, matyoghurt, vanlig jäst, sirap och brödkryddor som anis och fänkål.
Istället för matyoghurt kan man ta Crème fraiche och istället för vatten kan man ta mjölk.
Se alla recept ur kategorin Brödrecept
Köttfärssås med creme fraiche
Köttfärssås med crème fraiche. En god Bolognese pastasås med köttfärs, lök, vitlök, krossade tomater, chili, basilika, oregano och creme fraiche.
Köttfärsåsen passar till all slags pasta men speciellt spagetti.
Du kan använda nötfärs, blandfärs eller kycklingfärs. För vegetarisk variant kan du ta quornfärs. För veganer så funkar sojafärs.
Servera gärna med en blandad grönsallad, cocktailtomater och salladsdressing samt ett gott bröd till.
Lammköttbullar
Lammköttbullar. Till köttbullar på lammfärs är det gott att ha i örter, krossad vitlök och tärnad fetaost. Blir också goda lammbiffar.
Tzatziki och klyftpotatis är gott till till lammköttbullar.
Miniköttbullar
Miniköttbullar med nötfärs, lök, mosad kokt potatis smaksatta med lite gurkmeja (valfritt). Köttbullar utan ströbröd.
Se alla recept ur kategorin Köttfärs
Köttbullar med brunsås
Köttbullar med brunsås, kokt potatis, inlagd gurka, lingon och sallad.
God och klassisk husmanskost.

Pizza med chevre
Pizza med chevre eller getost på tomatsås och riven mozzarella. Här serverad med lite honung, rostade pinjenötter och ruccolasallad.
Du kan baka chevrepizza med färsk jäst eller torkad jäst. Ett halvt paket färsk jäst på 25 gram motsvarar ett halvt paket torkad jäst.
Annat gott på chevrepizza är kokta klyftade rödbetor. Vidare kan man ha fetaost på. Istället för pinjenötter blir valnötter gott.
Tänk på att många ostar framställs med löpe så de är ej vegetariska - det kanske inte gör något för dig men om du ska bjuda på pizzan så är det bra att veta.
Pizzan med chevre kan också bakas på pizzasten i grill med lock.
Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.
Man kan också dela degen i degbollar stora nog till en pizza och placera i en form smord med olivolja övertäckta med plastfolie och låta dem jäsa i kylen över natten. Man kan spara deg i bollar lagom till en pizza genom att smörja in dem med olivolja och styckfrysa dem i en form och sedan lägga över i påsar. Ta sedan upp dem ur påsarna och låt dem tina övertäckta i en form i kylen över natten. Ta sedan fram och låt de jäsa i rumstemperatur. Du kan också tina dem övertäckta i en form i rumstemperatur och låta dem jäsa.
Ugnsstekt falukorv stekt i ugn
Ugnsstekt falukorv. Falukorv stekt i ugn och fylld med gottis serverat med potatismos är ju så gott. En favorit hos svenska folket.
Förslag tillbehör: potatismos, tomat- och grönsallad.
Räcker till 4-5 portioner.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Grillad sparris och zucchini med vinägrett
Grillad sparris och zucchini med vinägrett och parmesan är gott som förrätt eller tillbehör från grillen.
Räkna 1-2 knippen sparris eller 4-6 sparrisar var beroende på tjocklek.
Du kan också grilla andra grönsaker som paprika (skär av kinderna och grilla dem), förkokta morötter, halverade vårlökar, aubergine i skivor osv.
Gillar du vitlök så kan du pressa en klyfta och blanda med sparris och zucchinin innan grillningen.
Om du dubblerar receptet funkar det utmärkt att laga i förväg, ha i kylen och servera kallt på buffé.
Istället för parmesan kan du ta grana padano-ost.
Vintips till blir ett vitt friskt vin ex. Italienskt Pinot Gris eller mousserande från norra Italien.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Hemgjord gnocchi gnocchideg
Hemgjord gnocchi med potatis, mjöl och ägg.
Färsk hemgjord gnocchi är gott med stekt bacon eller fläsk, lök samt svamp och tillsätt en skvätt grädde och svartpeppar.
Klassiskt är att slunga gnocchin i smält smör, lite hackad salvia, salt och svartpeppar.
Gnocchi passar också med någon msk pesto och olivolja som tillbehör till grillat eller på buffe.
Kall gnocchi passar istället för pasta i recept på pastasallad.
Tomat och auberginegratäng
Tomat och auberginegratäng är ett italienskt tillbehör som passar till det mesta. En gratäng med aubergine varvat med mozzarellaost täckt av tomatsås samt gratinerat med parmesan.
Ett gott alternativ till potatisgratäng men med lågt GI.
Förbered gärna tomatsåsen dagen innan. Dubbla gärna tomatsåsen så har du en god extra middag ex. spagetti med tomatsås (koka ev. med ex. räkor, bacon eller köttfärs).
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Se alla recept ur kategorin Buffé
Piroger fyllda bröd
Piroger. Fyllda bröd med skinka och ost eller köttfärsfyllning. Gott till utflykt, kräftskiva, buffé, midsommarbord eller vickning.
Välj en lagrad smakrik riven ost eller riven mozzarella eller valfri sort.
Vegetariska piroger får du med hackad soltorkad tomat istället för skinka.
Pinnbröd
Pinnbröd grillar du på utflykten eller camping. Linda degen runt toppen på en grillpinne, ta av och fyll hålet med sylt eller honung och smör.
Flytande honung är smidigast i fält men ofta dyrare. Ta också med lite smör eller Bregott.
En stor sats deg till ca 12 pinnbröd kan du blanda av 1 kg vetemjöl, 3 dl vatten, 1 tsk salt och 1 tsk bakpulver.

Piroger med skinka och ost
Piroger med skinka och ost. Andra goda fyllningar är soltorkad tomat och fetaost; pesto eller olivröra sk tapenade.
Pirogerna passar till utflykt, buffe, mellanmål eller soppa.
Se alla recept ur kategorin Friluftsmat
Piroger grundrecept pirogdeg
Piroger. Grundrecept på pirogdeg till hembakta piroger. Fyllning kan vara fräst köttfärs med hackad lök, hackad paprika och kryddor som paprika, spiskummin och chili. Eller fyll pirogerna med strimlad skinka och ost. Vegetariska piroger får du med quornfärs istället för köttfärs.
Piroger är god utflyktsmat. Piroger går utmärkt att frysa och ta fram vid behov.
Rödbetssoppa Borsjtj utan kött vegetarisk
Vegetarisk rödbetssoppa - Borsjtj utan kött. Fyllig, billig, enkel och god rysk rödbetssoppa - en rysk klassiker.
Borsjtj serveras med skålar med gräddfil, saltgurka - skivad eller tärnad, färska hackade kryddor som ex. bladpersilja.
Grönsaksbuljongen kan du ersätta med 1,5 liter vatten och två tärningar grönsaksbuljong.
Gott till din egen soppmiddag är också nybakt lantbröd eller piroger.
Ryssarna dricker sedan vodka till sin borsjtj. Kall öl är annars gott. Eller mjölk.
Överbliven Borstj blir godare dagen efter samt går också bra att frysa in.
Biff Stroganoff
Biff Stroganoff är en klassisk köttgryta som är döpt efter den ryske greven Stroganoff.
Här med rysk syrad grädde så kallad smetana. Blanda gräddfil och crème fraiche om du ej hittar smetana.
Istället för mört nötkött kan du använda grytköttbitar. Det blir mycket gott då smakerna får lite tid på sig att utvecklas. Koka då stroganoffen under lock på låg värme så att köttet blir mört runt 1-2 timmar.
Se alla recept ur kategorin Mat från övriga östeuropa
Torsk i foliepaket
Torsk i foliepaket med spenat, tomat, lök, morot, grädde eller crème fraiche smaksatt med vitlök, vitt vin, örter och chili.
Välj krav- eller msc-märkt torsk.
Du kan laga foliepaketen på grillen eller i ugnen (225 grader).
Lammstek med rosmarin
Lammstek med rosmarin. Recept på en god och enkel lammstek. Lammsteken får smak av rosmarin, olivolja, vitpeppar och vitlök.
Servera lammsteken med valfritt tillbehör som ex. potatisgratäng samt rödvinssås eller annan sås. Gratinerade gröna bönor är också gott till lammstek.
Ugnstekt torsk med tomat och spenat
Ugnsstekt torsk med tomat och spenat. Torsk lämpar sig mycket bra att ugnssteka med tillbehör och sås i ett.
Lite vitlök har jag tillsatt för lite extra smak.
Champinjoner, paprika, selleri är ytterligare förslag till topping.
Fryst torsk, sej, allaska pollock och allt vad de kallas fungerar också utmärkt till denna rätt.
Välj torsk som är ok fiskad ex. kravmärkt.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook