AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Skrämmande goda recept till Halloween. Pumpapaj, pumpasoppa, kalkon och mycket mer.

Bjud på...
Sök
Android

Piroger grundrecept pirogdeg

Piroger grundrecept pirogdeg Piroger. Grundrecept på pirogdeg till hembakta piroger. Fyllning kan vara fräst köttfärs med hackad lök, hackad paprika och kryddor som paprika, spiskummin och chili. Eller fyll pirogerna med strimlad skinka och ost. Vegetariska piroger får du med quornfärs istället för köttfärs.
Piroger är god utflyktsmat. Piroger går utmärkt att frysa och ta fram vid behov.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.5 av 5 (Antal röster: 11)
pirogdeg till ca 24 piroger
Förberedelse: 50 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser:

  • 200 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 tsk socker
  • 1 1/2 tsk salt
  • 13 1/2 dl vetemjöl + ca 1-2 dl
  • till utbakning
  • 1-2 uppvispade ägg till
  • pensling
  • Köttfärs Taco fyllning: 500 g nötfärs
  • 2 msk olivolja
  • 2 gula lökar
  • 1 röd paprika
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk chilipulver
  • 2 krm cayennepeppar
  • 3 msk tomatpuré
  • 1,5 dl vatten
  • 1 msk maizena majsstärkelse

Tillagning:

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader.
  3. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
  4. Tillsätt socker, salt och nästan allt mjöl (spara 1-2 dl till utbakning).
  5. Arbeta pirogdegen smidig tills den släpper bunkens kanter.
  6. Låt pirogdegen jäsa övertäckt i 40 min.
  7. Förbered fyllningen (exempelvis köttfärsfyllning - se nedan).
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Knåda degen någon minut på mjölat bakbord.
  10. Dela degen i 24 delar. Rulla en bit i taget till en rund bulle och kavla ut den till en ca 12 cm stor rundel.
  11. Fördela fyllningen i en hög i mitten, ca 3 msk, och vik ihop till en pirog. Tryck ihop kanterna med en gaffel. Lägg på bakplåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg.
  12. Grädda pirogerna mitt i ugnen 12 minuter.
  13. KÖTTFÄRSFYLLNING: Bryn färsen i olja. Hacka löken och paprikan och tillsätt dem.
  14. Pressa i vitlök samt tillsätt salt, spiskummin, cayenne, chilipulver och tomatpuré. Fräs pirogfyllningen i några minuter under omrörning.
  15. Rör ut majsstärkelse i ett glas med kallt vatten tillsätt det till färsröran. Låt koka några minuter tills vätskan kokar in. Låt fyllningen svalna något. Den ska ej vara rinnig - koka den isåfall lite mer så att den kokar in.


 

Fler recept ur samma kategori som Piroger grundrecept pirogdeg:

Restaurangbröd bullar kuvertbröd
Restaurangbröd, bullar eller kuvertbröd passar att baka till storbak som fest, buffé eller stor middag.
Det här brödet brukade vi baka varje morgon och eftermiddag på en av de restauranger jag jobbat på. Det var mycket uppskattat av gästerna; mest för att det var nybakt men också så gott. Överblivna bröd kan du frysa.
Spenatbullar
Spenatbullar. Goda bullar med spenat och rågsikt. Bullarna är godast nybakta men de går också att frysa.
Surdegsbröd med färdig rågsurdeg
Surdegsbröd eller surdegsbaguetter med färdig rågsurdeg från burk. Nu finns färdig surdeg att köpa på burk som ger surdegsbröd på under 4 timmar. Du behöver alltså inte föda upp en egen surdeg för att baka gott surdegsbröd.
Om du vill kan du jäsa dem i runda eller avlånga jäskorgar för att få ett runt randigt bröd som det på bilden.
Se alla recept ur kategorin Brödrecept
Moussaka auberginegratäng
Moussaka är en grekisk gratäng med aubergine, potatis, köttfärs, ostsås och tomat.
Piroger grundrecept pirogdeg
Piroger. Grundrecept på pirogdeg till hembakta piroger. Fyllning kan vara fräst köttfärs med hackad lök, hackad paprika och kryddor som paprika, spiskummin och chili. Eller fyll pirogerna med strimlad skinka och ost. Vegetariska piroger får du med quornfärs istället för köttfärs.
Piroger är god utflyktsmat. Piroger går utmärkt att frysa och ta fram vid behov.
Chili med choklad
Chili med choklad. En variant på chili con carne smaksatt med mörk choklad som ger en extra fyllig smak. Du kan laga med nötfärs eller blandfärs. Chilin kan serveras med enbart bröd samt ev. rörd matyoghurt naturell. Gott till är också ris samt grönsallad.
Godast blir chilin med hemkokta bönor - koka gärna ett paket bönor dagen innan och spara det som blir över i påsar i frysen.
Se alla recept ur kategorin Köttfärs
Pulled kyckling
Pulled kyckling är kyckling som fått steka länge och serveras isärdragen i bitar. Dragen kyckling är gott att servera i bröd likt hamburgerbröd, mellan surdegsbröd, tacos eller tortillabröd.
Förslag på andra tillbehör är skivad avokado, tomatskivor, grönsallad, strimlad isbergssallad, strimlad rödlök, hackad koriander samt såser som vitlökssås, matyoghurt med limesaft, tomatsalsa, bbq-sås, picklad lök eller lökrelish. Fyll bröd som du vill och ät ev. med tillbehören på tallrik också. Klyftpotatis är också gott till.
Pulled kyckling kan lagas i stekgryta med lock eller i ugnen i ugnsform.
Gillar du BBQ-sås så kan du tillsätta 1 dl när du steker kycklingen.
Spara gärna spadet från kycklingen om du lagar den i gryta med lock - gott att sila och ha till sås eller soppa.
Köttbullar
Enkla och klassiska köttbullar. Köttbullar kan du göra av all slags färs. Vanligast är blandfärs av hälften nötfärs och hälften fläskfärs. Bara nötfärs, viltfärs och lammfärs blir också gott. Enbart fläskfärs blir inte så goda köttbullar tycker inte jag.
Du kan använda vitt bröd (utan kanter) istället för ströbröd. Blötlägg då brödet, låt svälla och mosa ihop det.
Grädden kan ersättas med mjölk eller vatten. Ett alternativ är att utesluta socker och grädde samt ta sockerdricka istället.
Gör du en stor sats köttbullar så dela upp köttbullesmeten i två skålar och ha en i kylen medan du rullar köttbullar av den andra.
Som omväxling kan du smaksätta köttbullarna: 1 msk stark senap eller 1 krm mald kryddpeppar - då passar köttbullarna till julbordet också.
Köttbullar är klassiskt med kokt potatis eller potatismos, gräddsås, lingon och inlagd gurka.
Pasta med mögelostsås
Pasta med mögelostsås. En god vegetarisk pasta. Vit pastasås (bechamelsås) smaksatt med grön - eller blåmögelost samt stekt rödlök och riven parmesan på toppen
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Chokladtårta
Chokladtårta med chokladfyllning och chokladglasyr.
Gillar du mint kan du laga mintglasyr och spritsa på tårtan i något fint mönster ex. i stora cirklar eller sicksackmönster.
Chili con carne
Chili con carne - en het gryta med köttfärs eller biff, chili, bönor, paprika, vitlök och tomat.
Istället för köttfärs kan man använda mört tärnat eller strimlat grytkött (som på bilden) som biff, fransyska, lövbiff eller innanlår och då kokar du chilin någon timme. Använder du grytkött som högrev så behöver det koka i ca 2 timmar gärna längre. Då kan man också lägga med okokta vita bönor (låt svälla i vatten några timmar innan) och låta koka mjuka i chili con carnen. Ersätt då burkbönorna med 2 extra burkar tomater.
Chilipulver kan ersättas med hackad färsk chilifrukt ex. en eller två röd spansk peppar eller piri piri.
Här har jag valt vita bönor på burk men godast blir det såklart med egna koka vita bönor eller andra kokta bönor som svarta bönor eller röda bönor. I detta recept kan du ta 5 dl kokta bönor och tillsätta ytterliggare 1-2 burkar krossade tomater.
Chili con carne kan serveras med ris. Basmatiris, bulgur eller råris är gott till.
Jalapeñopeppar, tabasco, färsk hackad koriander, någon sås som guacamole, gräddfil eller matyouhurt, nachos eller brytbröd är andra tillbehör som passar till chili con carne.
I USA har de tävlingar i bästa chili con carnen.
Brulépudding
Brulépudding med vaniljpudding samt karamellsås i botten. Fransk Crème caramel på svenska. Brulépudding serveras kall så laga den gärna några timmar eller dagen innan så hinner sockret lösa sig till en fin karamellsås.
Vintips till brulépudding är ett sött dessertvin som ex. tyskt Trocken beerenauslese eller fransk Sauternes som Château Grillon.
Du kan också göra brulépuddingen i en större form. Då tar den dock längre tid i ugnen ca en halvtimme till.
Crème brulée är vaniljpudding med socker på toppen som karameliseras innan servering.

Se alla recept ur kategorin Buffé
Piroger med vegetarisk fyllning quornfärs
Piroger med vegetarisk fyllning. Hembakta vegetarisk piroger. Quornfärs med tacosmak är blir god vegetarisk fyllning med paprika, vitlök, spiskummin, chili osv. Du kan ersätta kryddorna med taco kryddmix om du önskar.
Piroger är god utflyktsmat. Piroger går utmärkt att frysa och ta fram vid behov.
Pizzabullar med skinka och ost
Pizzabullar med skinka och ost. Hembakta pizzbullar blir också goda och vegetariska med hackad soltorkad tomat istället för skinka.
Goda pizzabullar passar till utflykt, mellanmål, matsäck, buffé, barnkalas samt att frysa.
Pizzabullar kan också bakas som pizzagifflar eller pizzapiroger.
Pizzabullar med kassler och ost
Pizzabullar med kassler och ost. Hembakta pizzbullar blir också goda med skinka istället för kassler. Vegetariska blir de med hackad soltorkad tomat istället för kassler.
Baka goda pizzabullar med pizzasås, kassler och ost passar till utflykt, mellanmål, massäck, buffé, barnkalas samt att frysa.
Pizzabullar kan också bakas som pizzagifflar eller pizzapiroger.
Se alla recept ur kategorin Friluftsmat
Piroger med parmaskinka och ost
Piroger med parmaskinka och ost. Piroger är godast nybakta eller uppvärmda. Passar som lunch med sallad, liten middag, snack, buffé, nattamat, soppa, knytis eller buffé. Piroger är också god utflyktsmat.
Piroger går utmärkt att frysa och värma vid behov.
Rödbetssoppa Borsjtj utan kött vegetarisk
Vegetarisk rödbetssoppa - Borsjtj utan kött. Fyllig, billig, enkel och god rysk rödbetssoppa - en rysk klassiker.
Borsjtj serveras med skålar med gräddfil, saltgurka - skivad eller tärnad, färska hackade kryddor som ex. bladpersilja.
Gott till din egen soppmiddag är också nybakt lantbröd eller piroger.
Ryssarna dricker sedan vodka till sin borsjtj. Kall öl är annars gott. Eller mjölk.
Överbliven Borstj blir godare dagen efter samt går också bra att frysa in.
Biff Stroganoff
Biff Stroganoff är en klassisk köttgryta som är döpt efter den ryske greven Stroganoff.
Stroganoff ska innehålla tomat, men jag har läst att de lärde tvistar. Biff Stroganoff smaksätts också med god fransk dijonsenap. Vidare serveras den med rysk sur grädde, så kallad smetana. Blanda gräddfil och creme fraiche om du ej hittar smetana.
Se alla recept ur kategorin Mat från övriga östeuropa
Wienerstänger glaserade syltkakor
Wienerstänger eller glaserade snett skurna syltkakor. Lättbakta och goda hembakta syltkakor.
Kakdegen till Wienerstänger bakas ut i en lång 10 cm bred längd med sylt i mitten av kakdegen varefter kaklängden skärs i sneda kakor efter gräddningen samt glaseras med sockerglasyr när stängerna svalnat.
Makaroner med ost och soltorkade tomater
Makaroner med ost och soltorkade tomater. En god vegetarisk variant på Mac and Cheese smaksatt med tre sorters ost och soltorkade tomater samt gröna ärtor.
Receptet går utmärkt att dubblera till en större ugnsform för fler personer.
Fiskfilé i ugn med pesto och grönsaker
Fiskfilé i ugn med pesto och grönsaker. En nyttig, smal och supergod rätt med fiskfilé som torsk, lax eller valfri sort. Smaksatt med pesto som sås och goda ugnsgrillade grönsaker på italienskt vis med paprika, zucchini, purjolök, morot, rotselleri och små körsbärstomater.
En god GI-rätt. Om du ej önskar GI kan du lägga till små halverade delikatesspotatisar, färskpotatisar eller potatis i klyftor och rosta med grönsakerna.
Vintips till pestoquorn blir ett rosé eller ett fylligt vitt vin av ex. Semillon från Australien.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook