AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du recept på viltgryta, viltfilé,...
Sök
Android

Piroger grundrecept pirogdeg

Piroger grundrecept pirogdeg Piroger. Grundrecept på pirogdeg till hembakta piroger. Fyllning kan vara fräst köttfärs med hackad lök, hackad paprika och kryddor som paprika, spiskummin och chili. Eller fyll pirogerna med strimlad skinka och ost. Vegetariska piroger får du med quornfärs istället för köttfärs.
Piroger är god utflyktsmat. Piroger går utmärkt att frysa och ta fram vid behov.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.5 av 5 (Antal röster: 11)
pirogdeg till ca 24 piroger
Förberedelse: 50 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser:

  • 200 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 tsk socker
  • 1 1/2 tsk salt
  • 13 1/2 dl vetemjöl + ca 1-2 dl
  • till utbakning
  • 1-2 uppvispade ägg till
  • pensling
  • Köttfärs Taco fyllning: 500 g nötfärs
  • 2 msk olivolja
  • 2 gula lökar
  • 1 röd paprika
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk chilipulver
  • 2 krm cayennepeppar
  • 3 msk tomatpuré
  • 1,5 dl vatten
  • 1 msk maizena majsstärkelse

Tillagning:

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader.
  3. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
  4. Tillsätt socker, salt och nästan allt mjöl (spara 1-2 dl till utbakning).
  5. Arbeta pirogdegen smidig tills den släpper bunkens kanter.
  6. Låt pirogdegen jäsa övertäckt i 40 min.
  7. Förbered fyllningen (exempelvis köttfärsfyllning - se nedan).
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Knåda degen någon minut på mjölat bakbord.
  10. Dela degen i 24 delar. Rulla en bit i taget till en rund bulle och kavla ut den till en ca 12 cm stor rundel.
  11. Fördela fyllningen i en hög i mitten, ca 3 msk, och vik ihop till en pirog. Tryck ihop kanterna med en gaffel. Lägg på bakplåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg.
  12. Grädda pirogerna mitt i ugnen 12 minuter.
  13. KÖTTFÄRSFYLLNING: Bryn färsen i olja. Hacka löken och paprikan och tillsätt dem.
  14. Pressa i vitlök samt tillsätt salt, spiskummin, cayenne, chilipulver och tomatpuré. Fräs pirogfyllningen i några minuter under omrörning.
  15. Rör ut majsstärkelse i ett glas med kallt vatten tillsätt det till färsröran. Låt koka några minuter tills vätskan kokar in. Låt fyllningen svalna något. Den ska ej vara rinnig - koka den isåfall lite mer så att den kokar in.


 

Fler recept ur samma kategori som Piroger grundrecept pirogdeg:

Pitabröd
Pitabröd. Hembakta pitabröd slår det mesta. Pitabröd är goda att fylla med gyroskött, kebabkött eller grillad kyckling i bitar, tärnade tomater, tärnad gurka, strimlad sallad, osttärningar, skivade champinjoner, strimlad rödlök samt sås som vitlökssås och het sås som någon chilisås. Räkna med att det tar ca 2 timmar att baka pitabröd.
Sök här på receptfavoriter efter pitafest för tips på fyllning och tillbehör till pitabröd.
Piroger med parmaskinka och ost
Piroger med parmaskinka och ost. Piroger är godast nybakta eller uppvärmda. Passar som lunch med sallad, liten middag, snack, buffé, nattamat, soppa, knytis eller buffé. Piroger är också god utflyktsmat.
Piroger går utmärkt att frysa och värma vid behov.
Kavring grovt mörkt bröd
Kavring är ett grovt bröd med skållad rågmjöl och smak av kummin, anis och fänkål. Hembakt kavring blir inte lika mörk som köpt kavring som är färgad. Vill du ha mörk kavring kan du tillsätta 1 tsk koloritsoja (eller efter tycke) i degen.
Kavring passar att skiva i tunna skivor och servera med pålägg som smör till sill, ost, förrätter, lax, smörgåstårtor, landgångar mm.
Se alla recept ur kategorin Brödrecept
Piroger med köttfärsfyllning tacofyllning tacopiroger
Piroger med köttfärsfyllning. Baka piroger med tacofyllning. Hembakta tacopiroger med köttfärs, paprika, vitlök, spiskummin, chili osv. Du kan ersätta kryddorna med taco kryddmix om du önskar.
Vegetariska tacopiroger får du med quornfärs istället för köttfärs.
Piroger är god utflyktsmat. Piroger går utmärkt att frysa och ta fram vid behov.
Fetaostbiffar med klyftpotatis och tzatziki
Fetaostbiffar med klyftpotatis och tzatziki. Grekiska biffar smaksatta med fetaost, serverade med rostade potatisklyftor, paprika och kalamataoliver samt tzatziki.
Du kan laga biffarna av nötfärs, oxfärs, blandfärs eller viltfärs. Eller tom kycklingfärs.
Serverat till middag passar ett rött fylligt vin som Shiraz eller franskt Rhone-vin till. Eller lageröl.
Chili med choklad
Chili med choklad. En variant på chili con carne smaksatt med mörk choklad som ger en extra fyllig smak. Du kan laga med nötfärs eller blandfärs. Chilin kan serveras med enbart bröd samt ev. rörd matyoghurt naturell. Gott till är också ris samt grönsallad.
Godast blir chilin med hemkokta bönor - koka gärna ett paket bönor dagen innan och spara det som blir över i påsar i frysen.
Se alla recept ur kategorin Köttfärs
Bouillabaisse fransk fiskgryta eller fisksoppa
Bouillabaisse. Fransk fiskgryta eller fisksoppa. En variant på fransk Bouillabaisse med lax, torsk, räkor, musslor, tomat, saffran, grädde, grönsaker som potatis, fänkål, kål, morot, purjolök och paprika.
Servera med aioli (vitlöksmajonnäs) och gott bröd som ex. baguette.
Istället för vitt vin kan du ta 0,5 dl vitvinsvinäger och öka mängden vatten eller fiskbuljong till 1 liter.
Du kan ta andra fiskar som plattfisk, gös, havsabborre osv. Har du hel plattfisk, vit fisk och torskfisk så filear du dem och tillsätter fiskskrovet samt huvudet (utan gälar) i grytbasen från början när du fräser grönsakerna. Lax blir det ej så god fiskbuljong av Plocka sedan upp fiskskrov och huvud när det kokat med i .
Det här receptet är för åtta portioner och överbliven fiskgryta blir bara godare dagen efter. Förvara i kylen.
Köp gärna fisk som är krav eller msc märkt.
Coleslaw med spetskål och morot
Coleslaw med spetskål och morot. En variant på klassisk coleslaw med god spetskål och riven morot.
Spetskål är färsk fin kål som är mjuk och god till coleslaw. Denna kål behöver ej stå och mjukna som den klassiska coleslawen med vanlig vitkål.
Ugnsbakad lax med pesto och grönsaker
Ugnsbakad lax med pesto och grönsaker. En nyttig, smal och supergod rätt med ugnsbakad laxfilé, smakrik pesto som sås och goda ugnsgrillade grönsaker på italienskt vis med paprika, zucchini, purjolök, morot, rotselleri och små körsbärstomater. En riktig Gi-lax.
Vintips till pestolax blir ett rose eller ett fylligt vitt vin av ex. Semillon från Australien.
Det går så klart bra att grilla laxen istället för att ugnsbaka laxen.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Grillade kycklingspett med bulgursallad
Grillade kycklingspett med bulgursallad och kall sås på yoghurt smaksatt med tandoorikrydda.
Spetten kan också stekas eller grillas i panna på spisen. Eller grillas i ugnen.
Ostpaj
Ostpaj är en klassiker. Här en enkel ostpaj med riven ost. Ostpaj är gott till buffe och till midsommarbordet, påskbordet, picknick samt kräftskiva.
Ostpaj passar också till nattamat eller vickning.
Tacos, köttfärs i tacoskal med guacamole och bönor
Tacos, köttfärs eller strimlad biff i tacoskal med guacamole och bönor.
Mexikansk mat med tacoskal som du fyller med kött, guacamole, lök, tomat, guacamole, riven ost och het salsa.
Du behöver inte ha alla fyllningar som majs, rödlök och ost exempelvis.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Renklämma renklämmor
Renklämma. En klassisk smörgås eller tilltugg med tunnbröd, rökt renkött, pepparrot och smör eller färskost. Man kan också bre sina renklämmor med messmör.
Vidare kan man ha lite vad man gillar i renklämman som salladsblad, skivad rödlök och/eller gräslök.
Renklämmorna blir extra goda om de får ligga lite i kylen några timmar.
Piroger med ostfyllning ostpiroger
Piroger med ostfyllning. Hembakta ostpiroger. Piroger med ost är god utflyktsmat. Piroger går utmärkt att frysa och ta fram vid behov. Du kan också ha strimlad skinka i ostpirogerna.
Till ostfyllningen kan du blanda olika ostar ex. lagrad riven ost, mozzarella eller fetaost. Eller ha i lite grönmögelost eller getost om du gillar det.
Focacciapizza
Focacciapizza. En variant på focaccia bakad med pizzapålägg. Ett pizzabröd i långpanna med skinka, tomat, ost, rosmarin, oliver och rödlök.
Hembakt focacciapizza passar till utflykt, buffé eller soppa.
Garnera gärna pizzafocaccian med riven parmesan på toppen.
Du kan variera påläggen på focacciapizzan ex. byta ut skinkan mot mer soltorkad tomat för en vegetarisk pizza. Vidare kan du ha på alla pålägg som är goda på vanlig pizza ex. champinjoner, kronärtsskocka eller inlagd paprika.
Se alla recept ur kategorin Friluftsmat
Piroger med soltorkad tomat
Piroger med soltorkad tomat och ost. Piroger är godast nybakta eller uppvärmda. Passar som lunch med sallad, liten middag, snack, buffé, nattamat, till soppa, knytis eller buffé. Piroger är också god utflyktsmat.
Piroger går utmärkt att frysa och värma vid behov.
Vorschmack lammfärsröra
Vorschmack som är en fyllig lammfärsröra. God varm eller kall till vickning, julbord, buffe, herrmiddag, sillbord mm; serveras dekorerad med gräddfil (smetana), rödbetor, saltgurka (eller i skålar bredvid). Vorschmack är god röra till bakad potatis. Hemligheten med smaken i Vorschmack är matjesill, ansovis, lök och vitlök. Lammfärsröran är en gammal militär favorit. Det sägs att marskalken Gustaf Mannerheims, skapade den på fälttåg i Asien och de bara hade lite lammkött, lök och sill.
Piroger grundrecept pirogdeg
Piroger. Grundrecept på pirogdeg till hembakta piroger. Fyllning kan vara fräst köttfärs med hackad lök, hackad paprika och kryddor som paprika, spiskummin och chili. Eller fyll pirogerna med strimlad skinka och ost. Vegetariska piroger får du med quornfärs istället för köttfärs.
Piroger är god utflyktsmat. Piroger går utmärkt att frysa och ta fram vid behov.
Se alla recept ur kategorin Mat från övriga östeuropa
Kycklingfilé med asiatisk glace
Kycklingfilé med asiatisk glace smaksatt med chili, ingefära, vitlök och sesamolja. Gott till buffé eller huvudrätt till vardags eller fest.
Fylld paprika med kyckling
Fylld paprika med kyckling. Kycklingfyllda paprikor bakade i ugnen. Här med svarta bönor, vitlök, tacokrydda och majs. Gott med vitlökssås och grönsallad.
Basilikabröd baguette med örtolja
Basilikabröd av färdig baguette. En variant på vitlöksbröd fast med basilika. Rostad baguette med örtolja av basilika och olivolja. Gott som tillbehör till det mesta, speciellt på buffe.
Om du gillar vitlök så kan du blanda ner en halv klyfta i oljan tillsammans med den hackade basilikan.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook