AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Sparrisrisotto med parmaskinka är en klassiker. Passa på och njut av vårens stora primör -...
Sök
Android

Piroger grundrecept pirogdeg

Piroger grundrecept pirogdeg Piroger. Grundrecept på pirogdeg till hembakta piroger. Fyllning kan vara fräst köttfärs med hackad lök, hackad paprika och kryddor som paprika, spiskummin och chili. Eller fyll pirogerna med strimlad skinka och ost. Vegetariska piroger får du med quornfärs istället för köttfärs.
Piroger är god utflyktsmat. Piroger går utmärkt att frysa och ta fram vid behov.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.5 av 5 (Antal röster: 11)
pirogdeg till ca 24 piroger
Förberedelse: 50 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser:

  • 200 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 tsk socker
  • 1 1/2 tsk salt
  • 13 1/2 dl vetemjöl + ca 1-2 dl
  • till utbakning
  • 1-2 uppvispade ägg till
  • pensling
  • Köttfärs Taco fyllning: 500 g nötfärs
  • 2 msk olivolja
  • 2 gula lökar
  • 1 röd paprika
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk chilipulver
  • 2 krm cayennepeppar
  • 3 msk tomatpuré
  • 1,5 dl vatten
  • 1 msk maizena majsstärkelse

Tillagning:

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader.
  3. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
  4. Tillsätt socker, salt och nästan allt mjöl (spara 1-2 dl till utbakning).
  5. Arbeta pirogdegen smidig tills den släpper bunkens kanter.
  6. Låt pirogdegen jäsa övertäckt i 40 min.
  7. Förbered fyllningen (exempelvis köttfärsfyllning - se nedan).
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Knåda degen någon minut på mjölat bakbord.
  10. Dela degen i 24 delar. Rulla en bit i taget till en rund bulle och kavla ut den till en ca 12 cm stor rundel.
  11. Fördela fyllningen i en hög i mitten, ca 3 msk, och vik ihop till en pirog. Tryck ihop kanterna med en gaffel. Lägg på bakplåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg.
  12. Grädda pirogerna mitt i ugnen 12 minuter.
  13. KÖTTFÄRSFYLLNING: Bryn färsen i olja. Hacka löken och paprikan och tillsätt dem.
  14. Pressa i vitlök samt tillsätt salt, spiskummin, cayenne, chilipulver och tomatpuré. Fräs pirogfyllningen i några minuter under omrörning.
  15. Rör ut majsstärkelse i ett glas med kallt vatten tillsätt det till färsröran. Låt koka några minuter tills vätskan kokar in. Låt fyllningen svalna något. Den ska ej vara rinnig - koka den isåfall lite mer så att den kokar in.


 

Fler recept ur samma kategori som Piroger grundrecept pirogdeg:

Naan bröd indiska bröd
Naanbröd är ett platt indiskt bröd. Naanbröd är gott att skopa upp mustig indisk gryta med. Riktigt Naan-bröd är svårt att göra hemma om man inte har en lerugn så kallad tandoori. Brödet trycks upp på ugnsväggen och får en rökig fyllig smak av spett med kött mm som också steks i ugnen. De kan man handla på Indiska restauranger samt numer också färdiggräddade färdiga att värma i vanliga affärer.
En god hembakt variant av naanbröd får du om du gräddar brödet i en panna på spisen, på grillen eller under grillen i ugnen.
Överblivna naanbröd kan frysas och sedan värmas nästa middag.
Att ha ägg i naan-bröden är valfritt men de blir lite fylligare.
Formfranska med surdeg
Formfranska med surdeg. Vitt ljust bröd bakat med vetesurdeg. Gott som bla rostbröd.
Degen kan också bakas som släta ljusa bullar. Då är det gott att ha i 2 tsk stött kardemumma i degen om du gillar det.
Du kan baka med egen surdeg - då får du räkna med några dagar för att få igång surdegen. Det finns också färdig vetesurdeg att köpa och då tar det bara 3 timmar att baka formfranskorna.
Pinnbröd
Pinnbröd grillar du på utflykten eller camping. Linda degen runt toppen på en grillpinne, ta av och fyll hålet med sylt eller honung och smör.
Flytande honung är smidigast i fält men ofta dyrare. Ta också med lite smör eller Bregott.
Se alla recept ur kategorin Brödrecept
Fyllda paprikor
Fyllda paprikor med ost och köttfärs. Paprikor fyllda med köttfärsröra och gratinerade med ost i ugnen. Färsfyllda paprikor är en riktig 70-tals rätt.
Fyllda paprikor kan serveras med gott bröd som ciabatta och blandsallad och/eller tomatsallad till. Du kan också lägga till tomatsalsa, basmatiris, kokt vete eller cous cous.
Fyllda paprikor är goda som tillbehör till det mesta och kan lätt göras vegetariska samt varieras med smaker och fyllningar.
Du kan variera smaken på de fyllda paprikorna ex. ha i Tacokrydda i köttfärsen, hackad tomat, hackad färsk koriander samt svart kokta bönor; blanda ut färsen med kokt vete; krydda med garam masala, ha i kokta linser och basmatiris i färsen osv. Då räcker färsen till flera paprikor (och det är ju gott att ha över till lunchlådan).
Fyllda paprikor är smidigt att förbereda innan med fyllning och ha i kylen. Perfekt till fest, bjudning eller buffe - det blir en portion i varje i paprika. Bara att ta fram de fyllda paprikorna och köra dem varma i ca 15 min i ugnen samt gratinera med ost några minuter under grillen.
Tacotallrik GI
Tacotallrik GI. En slags tacosallad med köttfärs, bönor och guakamole utan tacoskal eller tortillabröd.
Vegetariskt blir det med champinjoner eller quornfärs istället för köttfärs.
Köttfärsbiffar
Köttfärsbiffar görs av samma smet som till köttbullar och köttfärslimpa. Du kan använda blandfärs, oxfärs eller fläskfärs eller t.o.m. kycklingfärs.
Provstek gärna en liten bit färs innan du formar alla biffarna. Smaka på så vis av salt och peppar. Är färsen för lös kan du tillsätta någon msk mer ströbröd eller några tsk potatismjöl.
Till köttfärsbiffar är det gott med kokt potatis, gräddsås eller svampsås, inlagd gurka och kokta grönsaker som blomkål, morot och vårlök eller gröna bönor.
Köttfärsbiffar är också goda med rostad potatis, rotfrukter och paprika i ugnen serverat med tzatziki eller annan yoghurtsås.
Råris, quinoa eller kokt vete passar också köttfärsbiffar då gärna med ex. en tomatsås samt ugnsrostad paprika.
Köttfärsbiffarna kan du smaksätta på andra vis också med olika kryddor. Några förslag är: pressad vitlök, smulad fetaost och oregano;
hackad persilja, pressad vitlök, rosmarin och hackade oliver;
tex mex krydda; curry, garam masala och gurkmeja.
Se alla recept ur kategorin Köttfärs
Melonsalsa med yoghurt
Melonsalsa med yoghurt passar som sås och tillbehör till grillat, stekt och till buffe.
Skinkstek Schweinebraten med rotgrönsaker, gräddsås och spätzle
Skinkstek Schweinebraten på tyskt vis med rotgrönsaker, gräddsås och spätzle. Istället för spätzle kan du ta tagliatelle (bandpasta), råris eller kokt pressad potatis.
En god rätt med skinkstek i god sås med fräsch tomatsallad och tysk pasta sk spätzle.
Går utmärkt att göra på rimmad urvattnad julskinka också (passa på när det reas). Välj en liten julskinka ca 2 kg och dubbla receptet.
Spätzle är en sydtysk pasta av mjöl och ägg i form av avlånga 5-10 cm pastasträngar som är kokta i vatten.
Ofta gör man spätzlen i förväg och förvarar i ett några cm högt lager på en bricka under handduk i kylen. Sedan värmer man i spätzlen i smör i en panna till servering.
Spätzledeg är lösare än pastadeg, innehåller mer ägg och du behöver en spätzlepress eller spätzlehyvel för att forma degsträngarna då degen är klibbig och lite seg. Tyvärr är spätzlepress svårt att få tag på i Sverige och bästa tipset är att beställa från utlandet på nätet eller köpa i Tyskland eller Österrike.
Potatissoppa med pumpa
Potatissoppa med pumpa. Pumpa och potatis är gott att blanda och koka soppa på. Pumpasoppa med potatis kan man också kalla den. I vilket fall som helst är den god till lunch, förrätt eller soppbuffé. Potatis- och pumpasoppan är här smaksatt med en aning grädde, garam masala, vitlök, riven parmesanost samt några droppar tryffelolja (valfritt).
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Gurksallad
Gurksallad med creme fraiche eller matyoghurt.
Gurka skuren i bitar i sås är ett gott och enkelt tillbehör till det mesta som grillat, rökt fisk och på buffe.
Marinerade kronärtskockor
Marinerade kronärtskockor i olivolja, vitlök, chili, citron och basilika. Gott som tilltugg, tapas, på pizza, till sallad eller som tillbehör till det mesta.
Istället för kronärtskockshjärtan kan du ta kronärtskocksbottnar. Skär dem då i halvor.
Skådebröd
Skådebröd är ett vanligt matbröd men det formas efter förmåga till något vackert som passar tillfället ex. en stor kräfta till kräftskivan eller annat skådebröd till jul, påsk eller buffe. Kul att baka med barn. Då kan man dela upp degen, så får de forma sina egna kräftor.
Är brödet nybakt så kan det såklart ätas upp också.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Pinnbröd
Pinnbröd grillar du på utflykten eller camping. Linda degen runt toppen på en grillpinne, ta av och fyll hålet med sylt eller honung och smör.
Flytande honung är smidigast i fält men ofta dyrare. Ta också med lite smör eller Bregott.
Energibar med nötter och torkad frukt
Energibar med nötter och torkad frukt. Utan socker och havregryn men med honung.
Eget hemgjort träningsgodis för alla träningsfreakar och friluftsmänniskor. Att göra egna energibars blir mycket billigare än köpt träningsgodis. Och du vet vad som är i dem.
Du kan variera ingredienser i det oändliga med andra torkade hackade frukter eller bär ex. dadlar, blåbär eller äpplen. Linfrön, valnötter, paranötter eller cashewnötter funkar också. Kanel, ingefära eller kakao och vaniljsocker ger också god smak. Hackad choklad blir också gott i.
Piroger med vegetarisk fyllning quornfärs
Piroger med vegetarisk fyllning. Hembakta vegetarisk piroger. Quornfärs med tacosmak är blir god vegetarisk fyllning med paprika, vitlök, spiskummin, chili osv. Du kan ersätta kryddorna med taco kryddmix om du önskar.
Piroger är god utflyktsmat. Piroger går utmärkt att frysa och ta fram vid behov.
Se alla recept ur kategorin Friluftsmat
Rödbetssoppa Borsjtj med kött
Rödbetssoppa Borsjtj. Fyllig, billig, enkel och god rysk rödbetssoppa med kött - en rysk klassiker.
Borsjtj serveras med skålar med gräddfil (eller helst smetana som är syrad gräddfil), saltgurka - skivad eller tärnad, färska hackade kryddor som ex. bladpersilja, samt soppköttet i strimlor.
Gott till din egen soppmiddag är också nybakt lantbröd eller piroger.
Ryssarna dricker sedan vodka till sin borsjtj. Kall öl är annars gott. Eller mjölk.
Piroger med soltorkad tomat
Piroger med soltorkad tomat och ost. Piroger är godast nybakta eller uppvärmda. Passar som lunch med sallad, liten middag, snack, buffé, nattamat, till soppa, knytis eller buffé. Piroger är också god utflyktsmat.
Piroger går utmärkt att frysa och värma vid behov.
Piroger med ostfyllning ostpiroger
Piroger med ostfyllning. Hembakta ostpiroger. Piroger med ost är god utflyktsmat. Piroger går utmärkt att frysa och ta fram vid behov. Du kan också ha strimlad skinka i ostpirogerna.
Till ostfyllningen kan du blanda olika ostar ex. lagrad riven ost, mozzarella eller fetaost. Eller ha i lite grönmögelost eller getost om du gillar det.
Se alla recept ur kategorin Mat från övriga östeuropa
Vegetarisk lasagne med aubergine och mozzarella
Vegetarisk lasagne med aubergine, mozzarella, tomatsås samt bechamelsås toppat med god mozzarellaost.
Det blir sex stora portioner eller åtta mindre.
Mustig och god lasagne med grönsaker. Gott till är ex. en grönsallad, tomatsallad samt avokado (blanda med lite olivolja, vinäger, salt och peppar).
Om du vill förenkla din lasagne så finns färdig gratängsås och tomatsås att köpa. Godast och utan tillsatser blir det dock med hemlagat.
Lasagnen får god smak dagen efter men pastan är då rätt mjuk så det är en smaksak om lasagnen är godare dagen efter.
Receptet kan halveras och bakas i en mindre form. Eller så kan hela receptet bakas i två mindre formar. I mindre form så gräddas lasagnen bättre och jämnare.
Tomatsåsen ska helst småputtra en timme under lock för riktigt god smak. Laga den gärna dagen innan. Då kan du också bryna på grönsakerna och blanda i såsen till en grönsaksröra som blir mycket god smak på över natten i kylen. Koka sedan upp röran och varva med pastaplattor och gratängsås som vanligt.
Baconlindat kycklingbröst
Baconlindat kycklingbröst. Kycklingen blir extra saftig och god med bacon runt.
Snabb, lätt och billig kyckling till middag, buffé eller till fest.
Gott till är potatisgratäng, råris, potatismos, potatisklyftor, pasta, sallad, linsröra, marinerade bönor, risotto; såser som passar är tomatsås, svampsås, bearnaisesås, tzatziki, yoghurtsås, coleslaw, ostsås osv.
Tobbes frukostbröd frukostbullar
Tobbes frukostbröd eller frukostbullar. Ett härligt gott och mättande osötat bröd. Kompakt men fullt med nyttigt fibrer. Ett utmärkt bröd att börja dagen med.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook