AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Piroger grundrecept pirogdeg

Piroger grundrecept pirogdeg Piroger. Grundrecept på pirogdeg till hembakta piroger. Fyllning kan vara fräst köttfärs med hackad lök, hackad paprika och kryddor som paprika, spiskummin och chili. Eller fyll pirogerna med strimlad skinka och ost. Vegetariska piroger får du med quornfärs istället för köttfärs.
Piroger är god utflyktsmat. Piroger går utmärkt att frysa och ta fram vid behov.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.5 av 5 (Antal röster: 11)
pirogdeg till ca 24 piroger
Förberedelse: 50 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser:

  • 200 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 tsk socker
  • 1 1/2 tsk salt
  • 13 1/2 dl vetemjöl + ca 1-2 dl
  • till utbakning
  • 1-2 uppvispade ägg till
  • pensling
  • Köttfärs Taco fyllning: 500 g nötfärs
  • 2 msk olivolja
  • 2 gula lökar
  • 1 röd paprika
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk chilipulver
  • 2 krm cayennepeppar
  • 3 msk tomatpuré
  • 1,5 dl vatten
  • 1 msk maizena majsstärkelse

Tillagning:

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader.
  3. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
  4. Tillsätt socker, salt och nästan allt mjöl (spara 1-2 dl till utbakning).
  5. Arbeta pirogdegen smidig tills den släpper bunkens kanter.
  6. Låt pirogdegen jäsa övertäckt i 40 min.
  7. Förbered fyllningen (exempelvis köttfärsfyllning - se nedan).
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Knåda degen någon minut på mjölat bakbord.
  10. Dela degen i 24 delar. Rulla en bit i taget till en rund bulle och kavla ut den till en ca 12 cm stor rundel.
  11. Fördela fyllningen i en hög i mitten, ca 3 msk, och vik ihop till en pirog. Tryck ihop kanterna med en gaffel. Lägg på bakplåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg.
  12. Grädda pirogerna mitt i ugnen 12 minuter.
  13. KÖTTFÄRSFYLLNING: Bryn färsen i olja. Hacka löken och paprikan och tillsätt dem.
  14. Pressa i vitlök samt tillsätt salt, spiskummin, cayenne, chilipulver och tomatpuré. Fräs pirogfyllningen i några minuter under omrörning.
  15. Rör ut majsstärkelse i ett glas med kallt vatten tillsätt det till färsröran. Låt koka några minuter tills vätskan kokar in. Låt fyllningen svalna något. Den ska ej vara rinnig - koka den isåfall lite mer så att den kokar in.


 

Fler recept ur samma kategori som Piroger grundrecept pirogdeg:

Bagels bagelrecept
Bagels är bullar med hål i. Innan bagelsen bakas så kokas de först och får då ett gott tuggmotstånd och typisk yta. Bagels kan frysas.
Färskost naturell är gott att bre på bagels. Förslag på goda fyllningar som passar till bagels förutom färskost är:
marmelad och ost;
gurka, salt och peppar samt ev. någon skinka, saltrulle, rostbiff, kalkon, ost eller pastrami; gurka, salt, peppar och lax; soltorkad tomat och paprika; kycklingröra; tonfiskröra. Skivad tomat, sallad, strimlad rödlök samt skivad gurka är goda grönsaker till bagels.
Pizzabullar med kassler och ost
Pizzabullar med kassler och ost. Hembakta pizzbullar blir också goda med skinka istället för kassler. Vegetariska blir de med hackad soltorkad tomat istället för kassler.
Baka goda pizzabullar med pizzasås, kassler och ost passar till utflykt, mellanmål, massäck, buffé, barnkalas samt att frysa.
Pizzabullar kan också bakas som pizzagifflar eller pizzapiroger.
Bröd med surdeg
Bröd med surdeg. Baka egna bröd, limpor eller frallor med vetesurdeg som du kan köpa färdig eller använd egen surdeg (sök recept på surdeg här på receptfavoriter.se).
Ett ljust surdegsbröd som är gott nybakt eller att rosta i skivor.
Se alla recept ur kategorin Brödrecept
Köttfärsbiffar med sallad
Köttfärsbiffar med sallad. En GI-vänlig, nyttig och enkel rätt att laga. Biffarna är här serverade med grönsallad, tomat, äpplen och rödlök.
Om du dubblar eller får köttfärsbiffar över kan du frysa in dem i portionsförpackningar. Sen är det bara att ta fram och värma samt servera till valfritt tillbehör.
Här är ett förslag på sallad - du kan välja annat grönt till salladen efter tycke. Gott är bla isbergssallad, avokado, råriven morot, olika kokta kalla bönor eller linser, gurka, skivade champinjoner, råriven rotselleri, strimlad röd- eller vitkål, riven zucchini, rårivna rödbetor med mera. Senapsdressing, asiatisk dressing eller vitlöksdressing passar också till salladen.
Väljer du ekologiska ingredienser så slipper du oroa dig för bekämpningsmedel med mera.
Köttfärssås köttfärsås stor sats
En stor sats köttfärssås. Laga köttfärssås på 800 gram köttfärs. En stor sats köttfärssås som räcker till många. Håller sig i kylen. Perfekt att frysa in.
Du kan också ha i ketchup att smaka av med på slutet.
Biff à la Lindström köttfärsbiff
Biff à la Lindström. En köttfärsbiff smaksatt med inlagda rödbetor, gurka och kapris.
Det sägs att kapten Henrik Lindström som växte upp i Ryssland tog med sig receptet i mitten på 1800-talet till menyn på Hotell Witt i Kalmar. I Ryssland är ju inlagda rödbetor och gurkor vanliga. Och passar utmärkt som smaksättning i köttfärsbiffar.
Som tillbehör till Biff à la Lindström passar klyftpotatis; eller råstekt potatis; eller kokt potatis; eller potatismos. Här har jag gjort en yoghurt- och morotstzatziki till. Då finriver du 1-2 morötter och blandar med matyoghurt, 0,5 pressad vitlök, 1 krm curry (valfritt), 1 krm gurkmeja, 1 msk vinäger, 1 msk olivolja samt salt och peppar.
Vidare passar en skysås eller steksås samt en blandad sallad till. En enkel skysås kan du göra genom att tillsätta lite extra smör i pannan efter du stekt biffarna (är det mycket bränt så skölj ur pannan innan och tillsätt istället lite köttbuljongtärning mot slutet), rör sedan ut någon msk mjöl i smöret och tillsätt någon dl vatten. Rör ihop och låt koka ihop till en skysås och smaka av med lite soja, gelé, salt och svartpeppar. Sila gärna skysåsen innan du häller den över biffarna vid servering.
Se alla recept ur kategorin Köttfärs
Skumtoppar på Digestivekex med choklad
Skumtoppar på Digestivekex med choklad. En variant på kokosbollar som är spritsade som toppar på chokladpenslade Digestivekex.
Skumtopparna kan garneras med rostad kokos eller valfritt strössel som ex. chokladströssel.
Kycklingfilé med pesto, klyftpotatis och ratatouille
Kycklingfilé med pesto, klyftpotatis och ratatouille. En god, lättlagad middag med stekt eller grillad kycklingfilé. Ratatouille är en fransk tomatröra med paprika, lök, vitlök och zucchini.
Vintips blir ett smakrikt franskt rödvin förslagsvis Guigal från Rhone.
Ge gärna kycklingfilén färg och smak på grillen eller stekpannan och efterstek den sedan i ugnen några minuter så blir den saftig och god.
Pepparrotssmör kryddsmör med pepparrot
Pepparrotsssmör. Recept på hemgjort aromsmör med pepparrot. Ett mycket gott smör till ugnsstekt fisk, grillad fisk och andra fiskrätter. Men också rostbiff och annat kött.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Baconlindad kalkonfilé med soltorkade tomater
Baconlindad kalkonfilé fylld med soltorkade tomater, ost och basilika. Brynt och stekt i ugnen med tomatsås. Klyftpotatis, pasta som tagliatelle eller råris passar till kalkonfilén.
Gott till är också en grönsallad samt råriven zucchini.
Fyllning och bacon ger god smak på kalkonfilén. Du kan välja ost att fylla med efter tycke - gott är en lagrad ost som Västerbotten eller parmesan men men krämig mozzarella blir också gott.
Sill med rom och creme fraiche
Sill med rom och créme fraiche garnerad med rödlök. Här gjord på fem-minuterssill och är då bara att blanda sillen med rom och créme fraiche.
Du kan också lägga in egen sill i 1-2-3 lag samt sedan blanda med rom och créme fraiche. Eller använda inläggningssill och följa paketet.
Hembakta Wienerbröd
Hembakta wienerbröd. Baka egna wienerbröd från grunden med smördeg. Glöm bake-off - riktiga wienerbröd är farligt gott.
Spandauer kallas wienerbröd extra allt - då fyllda med mandelmassa och/eller vaniljkräm, sylt som hallonsylt, äpplesylt eller aprikosmarmelad samt garnerade med flagad mandel och sockerglasyr.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Torkade äpplen
Torkade äpplen. När det är billigt med äpplen kan man passa på att köpa ett lass att torka. Chipstillverkarna får ursäkta, men äpplen är om inte billigare så i alla fall mycket nyttigare.
Torkade äppelringar är gott att ha hackade i ex. filen till frukost eller hackade i musli. Äppelringarna är också mycket bra som utflyktsmat, snack eller vandringsmat. Kan också hackas och värmas i gröten.
Lägger man äppelringarna i saltat vatten innan så mörknar de ej förrän lite mot slutet av torkningen.
Piroger med soltorkad tomat
Piroger med soltorkad tomat och ost. Piroger är godast nybakta eller uppvärmda. Passar som lunch med sallad, liten middag, snack, buffé, nattamat, till soppa, knytis eller buffé. Piroger är också god utflyktsmat.
Piroger går utmärkt att frysa och värma vid behov.
Renklämma renklämmor
Renklämma. En klassisk smörgås eller tilltugg med tunnbröd, rökt renkött, pepparrot och smör eller färskost. Man kan också bre sina renklämmor med messmör.
Vidare kan man ha lite vad man gillar i renklämman som salladsblad, skivad rödlök och/eller gräslök.
Renklämmorna blir extra goda om de får ligga lite i kylen några timmar.
Se alla recept ur kategorin Friluftsmat
Vorschmack lammfärsröra
Vorschmack som är en fyllig lammfärsröra. God varm eller kall till vickning, julbord, buffe, herrmiddag, sillbord mm; serveras dekorerad med gräddfil (smetana), rödbetor, saltgurka (eller i skålar bredvid). Vorschmack är god röra till bakad potatis. Hemligheten med smaken i Vorschmack är matjesill, ansovis, lök och vitlök. Lammfärsröran är en gammal militär favorit. Det sägs att marskalken Gustaf Mannerheims, skapade den på fälttåg i Asien och de bara hade lite lammkött, lök och sill.
Piroger med ostfyllning ostpiroger
Piroger med ostfyllning. Hembakta ostpiroger. Piroger med ost är god utflyktsmat. Piroger går utmärkt att frysa och ta fram vid behov. Du kan också ha strimlad skinka i ostpirogerna.
Till ostfyllningen kan du blanda olika ostar ex. lagrad riven ost, mozzarella eller fetaost. Eller ha i lite grönmögelost eller getost om du gillar det.
Rödbetssoppa Borsjtj med kött
Rödbetssoppa Borsjtj. Fyllig, billig, enkel och god rysk rödbetssoppa med kött - en rysk klassiker.
Borsjtj serveras med skålar med gräddfil (eller helst smetana som är syrad gräddfil), saltgurka - skivad eller tärnad, färska hackade kryddor som ex. bladpersilja, samt soppköttet i strimlor.
Gott till din egen soppmiddag är också nybakt lantbröd eller piroger.
Ryssarna dricker sedan vodka till sin borsjtj. Kall öl är annars gott. Eller mjölk.
Se alla recept ur kategorin Mat från övriga östeuropa
Helstekt rensadel
Helstekt rensadel. Sadel av ren blir god stek. Gott till rensadel är kokt eller pressad potatis; Hasselbackspotatis, klyftpotatis eller rostade småpotatisar med morot, kålrot och rotselleri samt rödlök.
Vidare en gräddsås, förslagsvis med svamp som torkade trattkantareller, på skyn samt kokta grönsaker som broccoli, blomkål, morot, gröna bönor, ärtor, brysselkål eller vaxbönor. Gelé som vinbärsgelé eller rönnbärsgelé passar också till rensadel.
Vintips till rensadel blir ett silkeslent Pinot Noir som har lite pepparton ex. från Nya Zeeland, Californien eller Bourgogne (Frankrike).
Du kan också gratinera rensadel med svampstuvning. Stek då sadeln som här, skär loss köttet och skär i skivor och lägg tillbaks i sadeln, toppa med svampstuvning och gratinera med lite riven ost under grillen i ugnen. Ett bra knep om du lagar rensadel i god tid innan middagen och låter den kallna så kan du förbereda med svampstuvningen och ha kylen och sedan ge rensadel färg och värme ca 10 - 15 minuter under grillen i ugnen innan serveringen.
Vegan Moussaka
Vegan Moussaka med aubergine (äggplanta), sojagrytbitar i tomatsås, potatis, vegan Bechamelsås samt sojagratängost Mozzarella-style.
En Moussaka utan kött och mejeriprodukter som blir väldigt god och passar alla.
Gott med grönsallad, cocktailtomater och dressing.
Laga gärna veganmoussakan dagen innan så blir den ännu godare.
Kanelsnäckor
Kanelsnäckor med smör, kanel och socker. Baka goda klassiska kanelsnäckor.
Istället för kanel, socker och smör kan du fylla med 100 gram riven mandelmassa och 50 gram smör; eller 2 dl äppelmos eller sylt. Istället för kanel i fyllningen kan du ta 1 msk vaniljsocker för vaniljsnäckor.
Receptet kan halveras om du vill baka 20 kanelsnäckor.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook