Pilaffris

Kokt pilaffris är vanligt ris, gärna basmatiris, som fräses med hackad lök och sedan kokas i grönsaksbuljong.

Gröna ärtor är gott att ha i också. Blanda i dem i kastrullen fem minuter innan riset kokat klart.

Ghee är klarerat smör (en slags smörolja) som används i indisk matlagning men gott att laga pilaffris med. Det finns nu att köpa i svenska butiker också (Arla har något de kallar Kockserien med bla klarifierat smör). Det går annars bra med vanligt smör eller att själv skira det (klarera det) genom att värma upp det tills mjölkproteinet fällts ut i botten. Sedan sparar du bara den översta klara smöroljan och häller bort det som är kvar. 

4 portioner pilaffris

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 msk smör, ghee eller olivolja
  • 2 msk finhackad gul lök
  • 0,5 tsk salt
  • 1 pressad vitlöksklyfta (valfritt)
  • 3 dl långkornigt ris, gärna basmatiris
  • 5 dl grönsaksbuljong eller 5 dl vatten och en buljongtärning
  • 1 tsk gurkmeja (valfritt)
  • 0,5 dl hackad persilja (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka löken.
  2. Värm en stor kastrull och fräs lök, vitlök, salt och gurkmeja i smör, ghee eller olja en halv minut.
  3. Tillsätt riset och fräs runt det någon halv minut.
  4. Tillsätt grönsaksbuljong (eller vatten och buljongtärning) till pilaffriset.
  5. Koka under lock på svag värme i 20 minuter. Du kan också sätta in hela kastrullen i ugnen på 175 grader i 20 minuter.
  6. Vid servering så kan du blanda i eller strö över hackad persilja.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer