Pilaffris

Introduktion och förberedelse

Kokt pilaffris är vanligt ris, gärna basmatiris, som fräses med hackad lök och sedan kokas i grönsaksbuljong.

Serveringsförslag

Pilaffris passar som lite festligare tillbehör än vanligt kokt ris till det mesta.

Med ärtor

Gröna ärtor är gott att ha i också. Blanda i dem i kastrullen fem minuter innan riset kokat klart.

Med klarifierat smör

Ghee är klarifierat smör även kallat skirat smör eller smörolja som används i bland annat indisk matlagning men gott att laga pilaffris med. Det finns nu att köpa i svenska butiker också.

Det går annars bra med vanligt smör eller att själv skira det (klarera det) genom att värma upp det tills mjölkproteinet fällts ut i botten. Sedan sparar du bara den översta klara smöroljan och häller bort det som är kvar.

4 portioner pilaffris

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 msk smör, ghee eller olivolja
  • 2 msk finhackad gul lök
  • 0,5 tsk salt
  • 1 pressad vitlöksklyfta (valfritt)
  • 3 dl långkornigt ris, gärna basmatiris
  • 5 dl grönsaksbuljong eller 5 dl vatten och en buljongtärning
  • 1 tsk gurkmeja (valfritt)
  • 0,5 dl hackad persilja (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka löken.
  2. Värm en stor kastrull och fräs lök, vitlök, salt och gurkmeja i smör, ghee eller olja en halv minut.
  3. Tillsätt riset och fräs runt det någon halv minut.
  4. Tillsätt grönsaksbuljong (eller vatten och buljongtärning) till pilaffriset.
  5. Koka under lock på svag värme i 20 minuter. Du kan också sätta in hela kastrullen i ugnen på 175 grader i 20 minuter.
  6. Vid servering så kan du blanda i eller strö över hackad persilja.
E-mail
Medel: 4 (49 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 172 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-01-13