Pho-soppa med kyckling

En klassisk asiatisk vietnamesisk risnudelsoppa med kycklingbuljong smaksatt med bla färsk koriander, thaibasilika och böngroddar som topping. Samt sting av chili.
Pho-soppa passar till lunch eller lättare middag. Soppan är nyttig, smal och enkel att göra till många. Koka bara en stor kastrull kycklingbuljong och öka på tillbehören. Chilin svalkar när det är varmt.
Vill du inte laga soppan från grunden med buljongkok osv så kan du ta kycklingbuljongtärningar eller motsvarande. Men godast är soppan såklart med riktigt god buljong som grund.
Vill du lyxa till pho-soppan som på bilden kan du lägga till ett halvt tunt skivat stekt kycklingbröst per portion och sedan hälla över het buljong.
Vatten eller ljus lageröl passar att dricka till pho-soppan.

6 portioner Pho-soppa med kyckling

  • Förberedelse: 2 tim 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 3 tim

Ingredienser

  • Till kycklingbuljong: en kyckling eller kokhöns på ca 1,5 kg
  • 10 cm färsk ingefära
  • 1 stjärnanis
  • 1 kanelstång
  • 2 msk torkad koriander
  • 1 msk kryddnejlikor
  • 1 tsk svartpeppar
  • 0,5 dl fisksås
  • 2 msk hoisinsås
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 3 liter vatten
  • Tillbehör: 400 gram platta risnudlar, förslagsvis 3 mm breda
  • 2 morötter
  • 5 dl färska böngroddar
  • 1 gul lök
  • 2 röda chilifrukter
  • 1 knippe salladslök
  • 1 dl grovhackad färsk koriander
  • 1 dl grovhackad thaibasilika
  • 6 svampar ex. shiitake, ostronskivling eller champinjon (valfritt)
  • 4 klyftor lime
  • 2 tsk het chilisås
  • 2 msk ljus soja
  • 2 tsk fisksås
  • 2 tsk ostronsås
  • 1 tsk hoisinsås

Tillagning

  1. Ta ur inkråm från kycklingen. Du kan koka med inkråmet om du gillar det annars släng det. Lägg kycklingen i en stor kastrull. Täck med vatten.
  2. Koka upp och skumma av ev. skum med en slev.
  3. Skölj och skiva ingefäran (behövs ej skalas). Tillsätt kryddorna: stjärnanis, kanelstång, torkad koriander, kryddnejlikor, svartpeppar, fisksås samt hoisinsås.
  4. Koka kycklingen mör under lock på medelvärme i ca 2 timmar. Köttet ska lossna lätt från benen.
  5. Lägg nudlarna i blöt i kallt vatten i en stor skål i 20 minuter innan buljongen kokt klart.
  6. Skala morötter och skiva dem tunt med osthyvel längs med. Skär i strimlor.
  7. Ta upp kycklingen och lägg i en skål att svalna något. Fiska också upp ev. stjälkar och benbitar samt kryddor.
  8. Ställ tillbaks buljongen att koka under tiden du förbereder tillbehör och nudlar. Om du vill kan du sila bort kryddorna från buljongen. Smaka på buljongen och tillsätt chilisås, ostronsås, hoisinsås, ljus soja, fisksås samt salt, socker och en halv pressad lime tills du tycker buljongen är god.
  9. Förbered tillbehör och lägg upp på en bricka: Skala gul lök och strimla den fint. Skölj salladslök och strimla den fint. Skölj färsk koriander och thaibasilika och plocka bladen av stammarna. Lägg stammarna att koka med i buljongen. Grovhacka koriander och thaibasilika. Skölj och lägg upp groddar. Rensa svamp (skölj den gärna också) och skiva den. Lägg upp allt på en bricka.
  10. Plocka kycklingköttet från benen och skär i tärningar. Lägg tillbaks i buljongen eller lägg på en tallrik.
  11. Koka nudlarna med morötterna i 5 minuter i buljongen eller koka i en stor kastrull med saltat (1 tsk salt) vatten buljongen.
  12. Lägg upp nudlarna i en skål med en pastaslev. Eller lägg upp dem direkt i djupa portionsskålar eller tallrikar.
  13. Toppa nudlarna med böngroddar, gul lök, chili, salladslök, kött, färsk koriander, thaibasilika samt ev. svamp.
  14. Servera pho-soppan med såserna (chilisås, ljus sojasås, fisksås, ostronsås samt hoisinsås) gärna med pinnar.
  15. Blanda runt allt i soppskålen och njut.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer