Petit-chouer petit-chouerecept

Ett franskt bakverk som är härligt åttiotal. Till tilltugg eller dessert. När du bakar petit-chouer så sväller degen upp och de blir superfluffiga bollar med lufthål i mitten. Sedan fyller du dem. Ett petit-chouerecept du kan göra små eller stora petit-chouer av.

Petit-chouer är goda hembakta att servera som bakelser, tilltugg och mumsbitar. 

Förslag på fyllning till petit chouer:

Till dessert:

Vaniljkräm och vispad grädde samt ev. sylt eller färska bär som jordgubbar, vindruvor, hallon etc. Vidae kan man fylla dem som semlor med mandelmassa och vispad grädde. 

Till tilltugg:

Köp nån färdig röra eller godast: gör en röra av naturell grekisk yoghurt med strimlad lax och dill; eller räkor och dill; eller renstek och pepparrot; eller blåmögelost och hackade valnötter; eller hackad soltorkad tomat och hackad spenat.

15 stora el. 25 små petit-chouer

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 2 dl vatten
  • 50 gram smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 ägg

Tillagning

  1. Sätt på ugnen på 200 grader.
  2. Koka upp vatten och smör i en kastrull.
  3. Tillsätt mjölet och rör under kraftig vispning (gärna med en träslev) ihop det till en smet som släpper från kanterna.
  4. Tag kastrullen från värmen och kläck i ett ägg i taget som du hastigt rör ihop med degen.
  5. Dags att baka petit-chouerna: Du kan spritsa ut dem eller klicka ut dem på bakplåtspapper. De blir små petit-chouer om du gör valnötsstora klickar och större petit-chouer om du klickar dubbelt så stora.
  6. Baka petit-chouerna i mitten av ugnen.
  7. Gräddningstid: Stora petit-chouer ca 25 minuter; små petit-chouer ca 20 minuter
  8. Öppna inte ugnsluckan. De ska få färg och svält upp och blivit höga och fina.
  9. Låt dem kallna på galler.
  10. Klipp eller skär av toppen och fyll dem med önskad fyllning och sätt på locket (som semlor ungefär).
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer