Petits choux

Introduktion och förberedelse

Petit choux är franska ihåliga fluffiga bakverk av Pâte à choux.

Serveringsförslag

  • Kan serveras som söt variant som fyllda små bakelser eller matig variant som tilltugg eller på buffé.
  • Serveras de som söt variant kan de pudras med florsocker.
  • På bilderna serverade som söta varianter med citronkräm, vispad grädde och jordgubbar samt chokladgrädde.

Med söt fyllning

Petits choux är goda att fylla till små bakelser. Några förslag är:

Med matig fyllning

Några goda förslag på fyllning om petits chouxerna ska serveras som tilltugg är:

  • Ädelostfyllning (mosa ihop hälften ädelost och hälften matyoghurt samt garnera med rostade valnötter och en klick fikonmarmelad).
  • Laxröra (blanda hackad rökt lax med färskost, matyoghurt, hackad dill och riven pepparrot samt ev. kapris).
  • Räkröra (blanda skalade räkor med färskost, matyoghurt, dill och citronsaft).
  • Lax och räkfyllning kan garneras med svart eller vit rom och dillkvistar.

Tips

  • Petits choux degen kan också spritsas i ca 12 cm avlånga stränger och bakas samt fyllas som Eclairs. Petit choux degen kan också spritsas och bakas som små kransar.
  • Du behöver en spritspåse med tyll (ex. nr 9) eller ca 2 cm bred rund slät tyll.

ca 15 små petits choux eller 8 större

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 2 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 50 gram smör
  • 2 dl vetemjöl special
  • 3 ägg

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft eller 210 grader vanlig ugn.
  2. Förbered en sprits och en plåt med bakplåtspapper.
  3. Sikta mjölet över i en bunke.
  4. Mät upp vatten, salt och smör i en kastrull och koka upp. Ta av från värmen.
  5. Tillsätt siktat vetemjöl lite i taget under kraftig omrörning med en träslev. Sätt tillbaks på plattan och sänk värmen något.
  6. Rör tills smeten släpper från botten och kanterna ca 3-4 minuter. Ta av från värmen igen och låt svalna något.
  7. Rör i ett ägg i taget samt rör i varje ägg väl i smeten under kraftig omrörning.
  8. Fyll en sprits med smeten och spritsa eller klicka ut degen i till små (valnötsstora klickar) eller stora petits choux (ca storlek som golfbollar), kransar eller avlånga eclairs (ca 12 cm långa och 2 cm breda korvar).
  9. Grädda mitt i ugnen tills de rest sig och fått färg. Små petits choux tar 20 minuter. Stora tar ca 30 minuter. Öppna ej ugnsluckan under tiden. När de gräddat klart öppnar du ugnen och släpper ut ångan och låter de stå i 10 minuter till.
  10. Ta ut petits chouxerna och låt dem svalna på galler.
  11. Förbered önskad fyllning.
  12. Skär av lock med en tandad vass kniv (eller klipp av lock).
  13. Klicka eller spritsa i fyllning och sätt på locket. Pudra med florsocker om de ska vara söta bakverk.
E-mail
Medel: 4.3 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 103 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-04-03

Tillbehör och liknande recept: