Persiskt ris

Persiskt ris smaksatt med bla saffran, mandel och pistasch.
Berberis är ett torkat rött bär från Irak och kan uteslutas.
Riset passar till den mesta mat förslagsvis till persisk lammgryta.
Riset och potatisen blir brynt i botten och så ska det vara.
Överblivet ris är annars gott att ha till restmat.

8 portioner persiskt ris

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 8 dl basmatris
  • 2 liter vatten
  • 2 tsk salt
  • 2 + 2 msk smör
  • 3 potatisar
  • 3 msk zereshk (berberis), iranska torkade bär (valfritt)
  • 0,2 påse saffran
  • 20 g pistaschmandlar
  • 20 g sötmandlar

Tillagning

  1. Persiskt ris: Koka upp vatten i en stor kastrull, gärna teflon eller tjockbottnad så att riset inte fastnar.
  2. Skölj riset i en stor bunke och tillsätt till det kokande vattnet tillsammans med salt. Rör en gång så att det inte klumpar sig.
  3. Låt riset koka häftigt i 8 minuter.
  4. Skala och skiva under tiden potatisen i 0,5 cm tjocka skivor.
  5. Häll av riset i ett durkslag.
  6. Skölj ur kastrullen med ljummet vatten och häll det över riset i durkslaget.
  7. Hetta upp 2 msk smör i kastrullen och lägg i potatisen. Bryn den under omrörning.
  8. Lägg i riset, tillsätt 0,5 dl vatten och sänk sedan värmen.
  9. Klicka över resterande smör.
  10. Koka riset klart under lock på lägsta värme ca 20 minuter. Riset ska ånga klart. Vanligt är att slå en kökshandduk runt undersidan av grytlocket. Lägg på locket med handduken och låt riset ångkoka. Sätt gärna på en tyngd. Lyft inte på locket under tiden.
  11. Blanda under tiden saffranet med 1 msk kokande vatten ex. i en kopp och låt det stå.
  12. Smaka på riset. När riset kokat klart så tar du några dl ris i en skål och blandar med saffranet och rör sedan i detta gula ris i det övriga kokta riset.
  13. Garnera det persiska riset med smörfräst berberis och de hackade skållade mandlarna samt pistaschmandlarna.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer